Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

αρχίζει η δίκη για το στέγαστρο του Ακρωτηρίου


Το ρεπορτάζ και το κείμενο ανήκουν στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Υστερα από έξι χρόνια και αρκετές αναβολές ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στη Νάξο η δίκη για την υπόθεση της κατάρρευσης του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Περισσότεροι από πενήντα μάρτυρες θα κληθούν τους επόμενους μήνες να καταθέσουν την άποψή τους, σχετικά με το τραγικό συμβάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν άτυχο Ουαλλό τουρίστα. Στο μεταξύ, ύστερα από πολλές κωλυσιεργίες, η αποκατάσταση του στεγάστρου έχει πλέον ξεκινήσει με στόχο ο αρχαιολογικός χώρος να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στους επισκέπτες το 2012.
Η δίκη για την απόδοση ευθυνών για το τραγικό συμβάν αναβλήθηκε τρεις φορές, αλλά την Τετάρτη επιτέλους ξεκινά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου.
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, μελετητές και κατασκευαστές του έργου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής. Λόγω του πλημμεληματικού τους χαρακτήρα οι κατηγορίες θα έπρεπε να παραγραφούν στα 5 χρόνια, ωστόσο η προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 έτη, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίκη έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ περιορισμένα. Δεν πρόκειται πάντως να είναι μια σύντομη διαδικασία. Οπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, θα κληθούν να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, ενώ η δικογραφία είναι τόσο μεγάλη που καταλαμβάνει... ένα ολόκληρο δωμάτιο! Για τους κατηγορούμενους, το διακύβευμα δεν είναι ποινικό, καθώς οι ποινές είναι πλημμεληματικές και αναστέλλονται, αλλά θέμα κύρους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι επιφανείς αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.

Η εκδίκαση δεν είναι το μόνο σε αυτή την υπόθεση που καθυστέρησε τραγικά. Το ίδιο και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς στο στέγαστρο, η οποία πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να εγκριθεί. Μάλιστα στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς σημειώθηκε σοβαρή εμπλοκή, καθώς η Πολεοδομία Θήρας αρνούνταν να εγκρίνει την οικονομική άδεια για τις εργασίες αποκατάστασης. Τελικά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, η μελέτη πήρε το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ και την Πολεοδομία και οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012. Η διαδικασία πάντως δεν είναι διόλου απλή: σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να «ξηλωθεί» όλη η οροφή του στεγάστρου και κατόπιν να αφαιρεθούν οι κολόνες, προκειμένου η ανακατασκευή να ξεκινήσει από τα εφέδρανα που είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Το βιοκλιματικό στέγαστρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 και όταν κατέρρευσε το 2005 είχε κατασκευαστεί κατά 95%.