Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

Περιφερειακό - ανάπτυξη αγροτικού τομέα

 Αμαρτία εξομολογούμενη, ουκ εστίν αμαρτία...

Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας, και μάλιστα στα γρήγορα, τα κείμενα και τις εισηγήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (3.3) σχετικά με την ανάπτυξη του «πρωτογενή αγροτικού τομέα» είναι ότι «αυτά» κάπου τα έχουμε ξανακούσει.. Τις θεωρητικές δηλαδή τοποθετήσεις σχετικά με τα μορφολογικά, και τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας "Αυτοδιοικητικής μας περιοχής". Υπάρχει βέβαια και μια ακόμη αίσθηση που δημιουργείται… Αυτή της διάστασης μεταξύ της θεωρίας (με βάση την οποία μπορούν να συμφωνούν και να διαφωνούν όσο θέλουν και τους αρέσει οι ομιλητές..) και της πραγματικότητας…
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα» στα νησιά μας.

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Πάμπακας αναφέρθηκε αναλυτικά στα δημογραφικά δεδομένα της Περιφέρειας, στα κοινά προβλήματα των νησιών, στα κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στα φυσικά του μειονεκτήματα, στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, στην έννοια της αειφορίας, στην υφιστάμενη κατάσταση των παραγωγικών τομέων της περιοχής, στην φυτική και ζωική παραγωγή και τα χαρακτηριστικά τους, στην ενίσχυση του τουρισμού και την απασχόληση, στην πιστοποίηση των προϊόντων κλπ.
Συνοπτικότερος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα είπε μεταξύ άλλων οτι,
«Το κριτήριο για τον σχεδιασμό των δράσεών μας στον κατακερματισμένο νησιωτικό χώρο της Περιφέρειάς μας πρέπει να είναι ένα μοντέλο που θα αποβλέπει στο αντιστάθμισμα μόνιμων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως είναι η εδαφική ασυνέχεια, τα μικρά μεγέθη εκτάσεων, κλπ., και την μετατροπή τους σε πλεονεκτήματα. Διότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα νησιά μας δεν ξέφυγαν -αναλογικά πάντα- από το παράδοξο αυτής της χώρας, να εισάγουν διπλάσιας αξίας αγροτικά προϊόντας.
Για παράδειγμα, να βρίσκει κανείς στην αγορά της Ρόδου ντομάτες από τα Σκόπια, τυποποιημένες, στη μισή τιμή από τη δική μας ντομάτα. Να παραδεχθούμε επίσης ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις αλλά και κατασκευή υποδομών στον πρωτογενή τομέα, με αρνητικά αντί θετικά αποτελέσματα, και σε ότι αφορά την παραγωγή και σε ότι αφορά την ποιότητα.
Θα πρέπει να απαντήσουμε επίσης στο ερώτημα, γιατί οι γεωπόνοι μας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, σε μεγάλο βαθμό, την ύπαιθρο και τις καλλιέργειες, κάνοντας τους γραφειάδες και διαχειριστές επιδοτήσεων. Είναι λοιπόν η ώρα της αλλαγής προσανατολισμού με συγκεκριμένους στόχους.
Λαμβάνοντας πάντα υπόψη, ότι κάθε νησί της Περιφέρειάς μας είναι ένας μικρόκοσμος, με ιδιαίτερο ευπαθές οικοσύστημα, και γι’ αυτό η πολιτική μας πρέπει να ανταποκρίνεται και στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αναπτύξουμε οικονομίες κλίμακας.

Πιο "μετρημένος" στα λόγια του ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις που θα καταστήσουν το Νότιο Αιγαίο ένα «παραγωγικό νησιωτικό σύμπλεγμα», πάνω στους βασικούς άξονες της γεωργίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, ενώ τόνισε τη σημασία της αποκέντρωσης στην όλη διαδικασία, με εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, συμπληρώνοντας οτι για την στήριξη και προώθηση της ντόπιας παραγωγής δημιουργείται Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με τη σύμπραξη όλων των φορέων, ώστε «να μην έχουν θέση οι πάσης φύσεως μεσάζοντες».

Στην ίδια συνεδρίαση και για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος πολιτικής επιτροπής Ν.Δ Χαράλαμπος Κόκκινος, στην τοποθέτησή του άσκησε δριμεία κριτική στη αγροτική κυβερνητική πολιτική που παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγας και στη γενικόλογη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,
«Το Πασοκ με μια σειρά από λαθεμένες πολιτικές επιβάρυνε τους αγρότες:
Αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες κατά 6,1%, αύξησε το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 9% στο 13%, αύξησε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, περιόρισε τις ζημιογόνες αιτίες που καλύπτονται από τον Οργανισμό, μείωσε τις αποζημιώσεις των παραγωγών και καθυστερεί τις καταβολές τους. Καθώς επίσης και ότι έκλεισε τις στρόφιγγες της ΑΤΕ, κορόιδεψε τους αγρότες με υποσχέσεις για «πράσινη ανάπτυξη». Παρέσυρε 6.200 αγρότες σε μελέτες και δαπάνες για φωτοβολταϊκά, τάζοντάς τους επιδοτήσεις, αλλά απέκλεισε ήδη τα 2/3 από αυτούς, αφήνοντάς τους με άδειες τσέπες, ενώ άφησε ακάλυπτη τη φυτική και ζωική παραγωγή, εδώ και ενάμιση χρόνο, με τη μη έκδοση των νέων κανονισμών ασφάλισης αγροτικών προϊόντων.
Αναφερόμενος στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Υπουργείων θύμισε ότι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες αλλά στα Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νήσων Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.

Ο ίδιος Συνδυασμός μας ενημέρωσε παράλληλα και για την εισήγηση του Περιφερειακού του Συμβούλου κ. Δαδάου, σύμφωνα με την οποία,
Τα σοβαρά θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα είναι η σύνταξη τομεακών και λοιπών προγραμμάτων, έργων υποδομής για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η πρόταση για την ένταξή τους σε τομεακά εθνικά προγράμματα, η λύση του έντονου προβλήματος της υφαλμύρωσης, η συνεχής μείωση του απασχολούμενου στον πρωτογενή τομέα ανθρώπινου δυναμικού, η δημιουργία και στήριξη ομάδων παραγωγής κ.α.