Τρίτη, Ιανουαρίου 11, 2011

Διεθνές Χορευτικό Σχήμα Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" - δραστηριότητες

Ένα περιγραφικό των δραστηριοτήτων του σχήματός της κείμενο με αναφορές στην πρόσφατη -φέτος το καλοκαίρι- ιστορία του, έστειλε στην σελίδα μας η κ. Σταματίνα Ξιάρχου, ιδρύτρια και υπεύθυνη του ομώνυμου Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" καθώς επίσης και υπεύθυνη για την διδασκαλία παραδοσιακών χορών του Δήμου Σαντορίνης.

Το κείμενο κατά κύριο λόγο αναφέρεται στο ιστορικό και στις δραστηριότητες της Διεθνούς Χορευτικής Ομάδας αλλά και στο πρόγραμμα των εμφανίσεων που ακολουθήθηκε φέτος.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το Διεθνες Χορευτικο Σχημα Σαντορινης συγκροτηθηκε το 1987 από την Σταματινα Ξιαρχου, δασκαλα Ελληνικων παραδοσιακων χορων και αποτελειται από ταλαντουχους χορευτες του νησιου που την διδασκαλια τους εχει επιμεληθει η ιδια. Η κ. Ξιαρχου εχει διδαξει 3600 μαθητες στην Σαντορινη ως επιμορφωτρια της Λαικης Επιμορφωσης σε Δημοτικα, Γυμνασια και Λυκεια του νησιου. Εχει συνεργαστει με ολες τις κοινοτητες του δημου και κλεινει 12 χρονια συνεργασιας με τον Δημο Θηρας.
Στα 25 χρονια του το διεθνες χορευτικο σχημα εχει δωσει παραστασεις σε ολοκληρο τον Ελλαδικο χωρο καθως και στο εξωτερικο με διακρισεις και βραβεια. Τοσο η κ. Ξιαρχου οσο και οι μαθητες της σκοπο εχουν την διασωση και διατηρηση της παραδοσης του τοπου μας, σε ένα κοσμοπολιτικο νησι όπως η Σαντορινη , που ως γνωστο, φιλοξενει χιλιαδες ανθρωπους με διαφορετικες κουλτουρες από ολοκληρο τον κοσμο.
Οι παραδοσιακες φορεσιες της Σαντορινης είναι απλες και λιτες σε δυο διαφορετικους τυπους.Την χωριατικη και την επισημη που είναι επηρεασμενη από την Βενετοκρατια.
Το βεστιαριο της κ. Ξιαρχου αποτελειται από περισσότερες απο 100 ανδρικες και γυναικειες φορεσιες και είναι προσφορα της μητερας της κ. Αννας Ξιαρχου.
Η κ. Ξιαρχου σε τακτά χρονικά διαστήματα καλει χορευτικές ομάδες από ολον τον κοσμο και κυριως από την Ελλαδα με σκοπο την φιλοξενια και ανταλλαγη της μουσικοχορευτικης μας παραδοσης, κρίνοντας η ίδια αλλά και οι φορείς του τόπου οτι αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθούν στην παιδεία των νέων του νησιού ενω στηρίζουν και τον τουριστικό χαρακτήρα του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο και ύστερα απο μεγαλες προσπαθειες, εχουν φιλοξενηθει εκατονταδες παραδοσιακα σχηματα με τους παραδοσιακους οργανοπαικτες και μουσικους τους κατά την διάρκεια των καλοκαιριών στην Σαντορίνη, στηρίζοντας το τουριστικό προιόν του τόπου. Οι πρωτοβουλίες για την φιλοξενία χορευτικών σχημάτων γίνονται αφιλοκερδώς απο πλευράς του Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος ενω στην βάση της προσφοράς και του εθελοντισμού στηρίζεται και η συμμετοχή των χορευτών.


Όπως κάθε καλοκαιρι, ετσι και το φετινό του 2010, πραγματοποιηθηκαν 5 μεγαλες πολιτιστικες παραστασεις. 
Η πρωτη, στο τελος του Μαιου με 250 μαθητες στο γηπεδο του Καμαριου, όπου παρουσιάστηκαν χοροί απο ολόκληρη την Ελλαδα, σε ένα καταμεστο γηπεδο από χιλιαδες γονεις και επισκέπτες του νησιου.
Στην δευτερη στην πρωτευουσα των Φηρων παρουσιαστηκαν τα χορευτικα σχηματα της ΔΗΚΕΘ και το Διεθνες Χορευτικο Σχήμα Σαντορινης «Σταματίνα Ξιάρχου». Με τις αυθεντικες φορεσιες της Σαντορινης, χορεψαν κυκλαδιτικους χορους συνοδευομενοι από τον παραδοσιακο οργανοπαικτη στο βιολι Δημητρη Μανωλιτσο.
Η τριτη εκδηλωση πραγματοποιηθηκε στο οινοποιείο "Κάναβα Ρούσσου"  στην Εξω Γωνια στις 15Αυγουστου ανήμερα της Παναγιας οπου τα χορευτικα χορεψαν για τον συλλογο Μεσογωνιατων Θηρας καλεσμενοι από τον προεδρο Ιωαννη Αργυρο, όπου καταχειροκροτήθηκαν για την παρουσία τους.
Ενω τέλος, το κλείσιμο των εκδηλώσεων έγινε στα φετινά "Ηφαίστεια 2010" υα οποία ολοκληρώθηκαν με το Διεθνες Χορευτικο Σχήμα της κ. Ξιάρχου, με την βοηθεια του προεδρου της Δημοτικης Κοινωφελους Επιχειρησης Σαντορινης Ελευθεριου Καφιερη και του Διευθυντη της επιχειρησεως Μακαριου Σιγαλα. 
Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος Σαντορίνης φιλοξενήθηκαν 35 χορευτες μαζί με τους μουσικους τους από την Ανδραβιδα του Πυργου Ηλειας και χορεψαν στο γηπεδο Καμαριου στις 27 Αυγουστου και στις 28 στην κεντρικη πλατεια των Φηρων μετα την εικονικη εκρηξη του Ηφαιστειου.Ο συλλογος "Φιλων του πολιτισμου" Ανδραβιδας και πεδινης Ηλειας «Η εστία» χορεψαν τον βασιλια των χορων της Ελλάδας "τσάμικο", τον οποίο χειροκρότησαν οι χιλιάδες έλληνες και ξένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση και θα;υμασαν την λεβεντιά των Ελλήνων.