Απο το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας έχουμε την ενημέρωση για την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου σε ημερίδα για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2013. Ο κ. Χατζηδιάκος παρενέβει στην ομιλία του για τις νησιωτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση,
Σε ημερίδα σχετικά με το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από στρατηγικής σημασίας κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο, συμμετείχε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος.
Η πρόσκληση απεστάλη από τον Κυκλαδίτη υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα. Τέθηκαν βασικά ζητήματα που χρήζουν προβληματισμού και διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαμορφωθούν οι Ελληνικές θέσεις, και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
1. Η εισαγωγή της έννοιας «υπό προϋποθέσεις χρηματοδότηση» (conditionality) που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν μέθοδος συμμόρφωσης, η οποία συνδέει τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής με την επίτευξη μακροοικονομικών στόχων καθώς και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.
2. Η κατανομή των πόρων, σε διακριτές κατηγορίες Περιφερειών.
3. Η σύνδεση των προτεραιοτήτων της Πολιτικής της Συνοχής, με αυτών της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», καθώς επίσης και ο περιορισμός και η συγκέντρωση των θεματικών προτεραιοτήτων της Πολιτικής της Συνοχής.
4. Η εφαρμογή της χωρικής συνοχής, έννοια η οποία ως γνωστόν εισήχθη και στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Ζητήματα, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος, που «αφορούν ευθέως και επί της ουσίας την ευαίσθητη νησιωτική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, εν όψει των πολλών και μεγάλων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα και στο μέλλον».
Στην παρέμβασή του, τόνισε πως απαιτείται να προβλεφθούν και να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν πρακτικές του παρελθόντος, όταν βάσει των «ψυχρών αριθμών» και στατιστικών στοιχείων (πχ ΑΕΠ), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τέθηκε εκτός στόχου - 1.
Πέραν της ενημέρωσης που έγινε, ιδιαίτερα χρήσιμες ήταν οι τοποθετήσεις, απόψεις και ερωτήσεις των φορέων που συμμετείχαν, εγκαινιάζοντας έτσι την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση των Ελληνικών θέσεων, με καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης την 31η Ιανουαρίου 2011.