Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Πουσσαίος για τα κληροδοτήματα

Με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα που θα αναλάβει, εκ μέρους όλων των Κληροδοτημάτων που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να δώσει λύσεις προκειμένου να συντηρηθούν και να αναστηλωθούν δεκάδες νεοκλασικά κτήρια στην Ερμούπολη.

Ο κ. Πουσσαίος συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκατρία Κληροδοτήματα, που διαχειρίζονται κινητή και ακίνητη περιούσια, μέρος της οποίας αποτελούν περισσότερα από είκοσι ακίνητα κυρίως στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη είναι:
Η ίδρυση ενός ενιαίου φορέα ή ανάθεσης σε ήδη υφιστάμενο, διαμέσου του οποίου θα ξεπεραστούν οι νομικές αγκυλώσεις που δημιουργούν εμπόδια και θα δοθεί η δυνατότητα προστασίας και επενδυτικής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του εκάστοτε Κληροδοτήματος. Ο παραπάνω φορέας θα αποτελέσει το εργαλείο υλοποίησης των αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Κληροδοτημάτων.
Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η ίδρυση ενός κοινοπρακτικού φορέα επαγγελματιών του κλάδου της οικοδομής κ.α. στη λογική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση και συντήρηση της ακίνητης περιουσίας κάθε κληροδοτήματος.
Επίσης, θα επιδιωχθεί με νομοθετική ρύθμιση οριστικής τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την άρση των δυσκολιών που διέπουν τη διαχείριση των περιουσιών των κληροδοτημάτων σε εθνικό επίπεδο.