Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

η συνέντευξη για το ΕλληνοΡωσικό Συνέδριο στην Ρόδο

Στη σημασία και στο περιεχόμενο του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν επίσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας και εκπρόσωπος της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο κ. Μαχαιρίδης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων δημοσιογράφων, ενώ στην αρχική του εισήγηση τόνισε πως με το Συνέδριο αυτό «η Ρόδος γίνεται η πύλη εισόδου ευκαιριών για την εθνική μας οικονομία που δοκιμάζεται».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,

Η παρουσία σας εδώ εξυπηρετήσει έναν σημαντικό όσο και ζωτικής σημασίας στόχο: Να περάσουμε το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι σε ένα περιβάλλον συλλογικής κατήφειας και αβεβαιότητας, υπάρχουν διέξοδοι, ευκαιρίες και δυνατότητες που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε ως χώρα.
Αυτό τουλάχιστον εμείς επιδιώκουμε με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου Συνεδρίου.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να αφιερώσουμε δύο ημέρες σε ακαδημαϊκές συζητήσεις και στη συνέχεια “να γυρίσουμε πλευρό” – αν μου επιτρέπετε την έκφραση.
Φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι αυτές οι 48 ώρες διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο θα καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για συμφωνίες και στέρεες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία διότι πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.
Είναι πεποίθησή μας ότι οι περιφερειακές δυνάμεις της χώρας διαθέτουν αποθέματα αποφασιστικότητας και βούλησης για να προσθέσουν στην εθνική υπόθεση, να πειστεί ο κόσμος ότι η επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα.
Η προσέγγιση με τη Ρωσία, τις πολιτικές της αρχές και τον επιχειρηματικό της κόσμο, ξεκίνησε με το σκεπτικό της αναζήτησης μιας νέας τουριστικής αγοράς για τη Ρόδο, τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου.
Οι προσδοκίες μας ήταν μεγάλες. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις, συντηρητικές και συγκρατημένες. Συναντήσαμε την ενθουσιώδη υποδοχή των Ρώσων και οι αριθμοί δικαιώνουν σήμερα την επιλογή μας να προσεγγίσουμε έναν λαό, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά.
Με το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο, η Ρόδος γίνεται η πύλη εισόδου ευκαιριών για την εθνική μας οικονομία που δοκιμάζεται.
Η δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας των δύο χωρών, η υλοποίηση καινοτόμων επενδύσεων, η προώθηση της πράσινης ενέργειας και επιχειρηματικότητας, οι νέες τεχνολογίες στην ενέργεια, στην αφαλάτωση του νερού και στη διαχείριση των απορριμμάτων, η συνεργασία στο εμπόριο και στην κτηματαγορά, οι μεταφορές, η ανάπτυξη πρότυπου πρωτογενούς τομέα και φυσικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, είναι μερικά από τα κεφάλαια που θα τεθούν επί τάπητος επί ένα διήμερο.
Το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου φιλοδοξούμε να αποτελέσει την αφετηρία μιας παραγωγικής συνεργασίας και την εκκίνηση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας για τη χώρα μας.