Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

ο Τουρισμός ως αρμοδιότητα της Ε.Ε.

Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στις 27.9 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η πρώτη έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό, με τίτλο «Η Ευρώπη, ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον τουρισμό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με το άρθρο 195 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Τουρισμός για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ως αρμοδιότητα πολιτικής της ΕΕ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί τον κύριο πόρο για ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ, όπως π.χ. τα νησιά, και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της ΕΕ, καθώς επίσης και στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Ο τουρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες προκλήσεις: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ανταγωνιστικότητα άλλων προορισμών εκτός ΕE και την ποικιλομορφία της τουριστικής προσφοράς, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και τις εποχικές διακυμάνσεις της τουριστικής δραστηριότητας, τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τον αυξανόμενο αντίκτυπο των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, καθώς και πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που πλήττουν κατά καιρούς τον κλάδο. Τέλος, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην προώθηση της Ευρώπης και της πολιτιστικής και γλωσσικής της κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ποικιλομορφία, στη διατήρηση των κοινών αξιών και στην εδραίωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καταγωγής και ιθαγένειας.

Επιτυχία του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η καθιέρωση των αρχών της "Διαπερεφερειακότητας" και "Συμπληρωματικότητας". Η «Αρχή της Συμπληρωματικότητας» συνεπάγεται τον από κοινού σχεδιασμό τουριστικών δράσεων μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών, με θεματικά και γεωγραφικά κριτήρια.. Η «Αρχή της Διαπεριφερειακότητας» συνδέεται με τον ενιαίο σχεδιασμό των τουριστικών υπηρεσιών περιφερειών που συνδέονται με κάποια κοινά στοιχεία.