Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

λίγη εξωστρέφεια δεν βλάπτει..

Κρατικός Προϋπολογισμός του 11 ..


Με περικοπές επιδομάτων υπαλλήλων ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων και εισιτηρίων, απολύσεις 10.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, αλλά και εξοικονόμηση δαπανών από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την πάταξη της φοροδιαφυγής φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 2% του ΑΕΠ και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας από την τρόικα.
Μέτρα συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. είναι περικοπές δαπανών, ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σκληρή ήταν η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού απ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού για τον προϋπολογισμό,

Ο Προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνει την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόϊκα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δις δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα την βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης.
Τα νέα μέτρα βασίζονται σε μία εν πολλοίς πολιτικά μεθοδευμένη, αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους με την οποία για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας, εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και τα ελλείμματά τους στη γενική κυβέρνηση, - πράγμα που επίσης δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες της ΕΕ- εκτινάσσοντας έτσι έλλειμμα και χρέος.
Την στιγμή που η ανεργία εκτινάσσεται σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την χώρα μας, που όλοι οι δείκτες της ανάπτυξης καταρρέουν και ο πληθωρισμός απειλεί τα νοικοκυριά, οι πολιτικές περικοπών στα εισοδήματα και τις δημόσιες επενδύσεις αναδεικνύονται σε αυτοκαταστροφικές για την ελληνική οικονομία καταδεικνύοντας τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων για τον προϋπολογισμό,

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση επέβαλε όλα τα μέτρα που ήθελε. Μόνη σοβαρή παρέκκλιση από το πνεύμα του Μνημονίου, ήταν μέχρι τώρα η περαίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες λοιπόν, που πληρώνουν ήδη πανάκριβο τίμημα, δικαιούνται εξηγήσεις τι πήγε στραβά και ποιοί ευθύνονται για τα 4 επιπλέον δις περικοπών και φόρων που καλούνται τώρα να επωμιστούν».