Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

έρευνα για τον τουρισμό

Για το αποτέλεσμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνεργασίας και δουλειάς μας ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το τμήμα και η ομάδα που αχολείται με τον Τουρισμό.
Πρόκειται για την συνεργασία ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν (Darwin University) της Αυστραλίας στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται μια έρευνα που αποσκοπεί στη διερεύνηση της χρήσης του κοινωνικού διαδικτύου για την συλλογή και τη διαχείριση της γνώσης στην τουριστική βιομηχανία. Για την υλοποίηση της έρευνας έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, στο οποίο μπορείτε και καλείστε να συμετάσχετε ακολουθόντας την διευθυνση :

http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=HOELMK_f9f993c1



Στην έρευνα μπορούν και καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία. Η έρευνα πραγματοποιήται αρχικά στο Αιγαίο ενω θα συνεχιστεί σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ερωτηματολόγιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, και μόνον οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ικανές να τους προβληματίσουν επάνω και καίρια ζητήματα σχετικά με το τουριστικό προιόν, ενω οι όλες απαντήσεις να μελετηθούν ώστε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην σημερινή συγκυρία.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι κυρίες Μαριάννα Σιγάλα απο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Καλοτίνα Χαλκίτη απο το Darwin University.

Καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την Πανελλαδική Έρευνα για τον τουρισμό θα μπορέσετε να έχετε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατα την διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής "έχουμε και λέμε" (9-11 πμ) στον "Σαντορίνη 106.4" όπου θα μιλήσει η κ. Μαριάννα Σιγάλα.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου,

Κοινωνικό Διαδίκτυο και Διαχείριση Γνώσης στην τουριστική βιομηχανία.

Τα εργαλεία του κοινωνικού διαδικτύου (όπως ιστολόγια, wikis, κοινωνικά δίκτυα κλπ.) παρέχουν σήμερα στους χρήστες τους όχι μόνο μία καινούρια πηγή πληροφόρησης, αλλά και μία συνεργατική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να συνεργαστούν με άλλους έτσι ώστε να εντοπίσουν, να μοιραστούν και να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες. Έτσι, για παράδειγμα η χρήση του κοινωνικού διαδικτύου δίνει την ευκαιρία σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να βρουν, να διαβάσουν, να συζητήσουν, να σχολιάσουν και να παράγουν ελεύθερα πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες διεθνείς και τοπικές εξελίξεις, τον ανταγωνισμό, την τουριστική ζήτηση, το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον κ.ά. Ταυτόχρονα, η γνώση που παράγεται μέσα από αυτές τις διαδραστικές συζητήσεις των χρηστών του κοινωνικού διαδικτύου καλλιεργεί αυτό που όλοι αποκαλούν ως η συλλογική νοημοσύνη των ομότιμων κοινοτήτων, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να προσδώσει σε κάθε χρήστης της έναν σημαντικό παράγοντα για την απόκτηση και δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Συμπερασματικά, η αξιοποίηση του κοινωνικού διαδικτύου από Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην απόκτηση και δημιουργία καινοτομίας και καλών πρακτικών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεών τους. Το τελαυταίο με τη σειρά του μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανταποκρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ευελιξία ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας στις εκάστοτε αλλαγές και εξελίξεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια αυτά, μια ομάδα ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν (Darwin University) της Αυστραλίας, διεξάγει μια έρευνα που αποσκοπεί στη διερεύνηση της χρήσης του κοινωνικού διαδικτύου (WEB 2.0) για την συλλογή και τη διαχείριση της γνώσης στην τουριστική βιομηχανία. Για την υλοποίηση της έρευνας έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε όλους του επαγγελματίες της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν είστε επαγγελματίας του τουρισμού παρακαλούμε θερμά να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο δεν απαιτεί περισσότερα από 10 (δέκα) λεπτά. Η έρευνα είναι ανώνυμη, όλες οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν είναι απολύτως εμπιστευτικές και τυχόν μελλοντική δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Μπορείτε να βρείτε και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο στην παρακάτω ιστοσελίδα:
http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=HOELMK_f9f993c1

Η συμμετοχή και συμβολή σας στην έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διάχυση και προώθηση των ευκαιριών του κοινωνικού διαδικτύου στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στον τύπο και το διαδίκτυο, και θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω δημόσια και ελεύθερη διαβούλευση.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας,
Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) & Καλοτίνα Χαλκίτη (Darwin University)