Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

Ομιλία κ. Πατρικιάνου

Με συγκίνηση για τα πολύ ωραία λόγια που αντιγράψαμε -κι αυτό μας έκανε να τα μελετήσουμε λέξη λέξη- δημοσιεύουμε σήμερα την ομιλία του καθηγητή κ. Νίκου Πατρικιάνου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την βράβευση των αποφοίτων της σχολικής χρονιάς 2009-2010 και τον αποχαιρετισμό των καθηγητών κ. Πατρικιάνου και κας. Καταβάτη που συνταξιοδοτήθηκαν.



Η ομιλία

Η παρουσίας σας σε μια τέτοιου είδους σχολική εκδήλωση μας υποχρεώνει, όντας κι εμείς «σάρκα από την σάρκα» της Σχολικής Κοινότητας να απευθυνθούμε σύντομα και καταλλήλως σε ένα τόσο αγαπητό ακροατήριο.

Στους αγαπητούς γονείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε να επιμένουν στα παιδιά τους για την αναγκαιότητα της μόρφωσης στην ζωή τους. «παιδεία των εν ημίν μόνον εστίν αθάνατον και θείον» έλεγαν κορυφαίοι στοχαστές μας και ακόμη «μη θεωρείτε τίποτε ωφελιμότερο από την αγωγή των παιδιών σας με σκοπό να τα οδηγείτε στα καλά έργα με παραινέσεις και πειθώ».
Κι αυτό το μήνυμα κληρονόμησαν σε εμάς οι σοφοί παιδαγωγοί του ελληνισμού, για να το μεταβιβάσουμε κι εμείς στους νεότερους, αν βέβαια θέλουμε ακόμη να «μετέχουμε της ελληνικής παιδείας»

Στους αγαπητούς συναδέλφους ευχόμαστε σε όλο το δύσβατο δρόμο της σχολικής ανάβασης όσο αυτή κρατήσει για τον καθέναν, να συνεχίσουν να στέκονται μπροστά στους μαθητές τους όπως έχει εμπνευστεί τον ρόλο του δασκάλου ο αιώνιος παιδαγωγός, ο Πλούταρχος «αδιάβλητοι στην προσωπική τους ζωή, αψεγάδιαστοι στην συμπεριφορά τους και άριστοι για την κατάρτιση».

Και από εσάς αγαπητά μας παιδιά, ζητούμε μέσα από το στοργικό και έμπειρο λόγο των γονιών σας και των δασκάλων σας να συνεχίσετε να μαθαίνετε τι είναι καλό και τι αισχρό, τι δίκαιο και τι άδικο, τι γενικά προτιμητέο και τι απορριπτέο, να ευλαβόσαστε το θείον, να τιμάτε τους γονείς και τους δασκάλους σας, να σέβεστε τους μεγαλύτερους, να πειθαρχείτε στους νόμους, να αγαπάτε τους φίλους και την αλήθεια. Έτσι θέλει ο σοφός παιδαγωγός τον μαθητή. Γενικώς ικανό στον λόγο και την πράξη». Κι αυτό οδηγεί στο διαχρονικό πρότυπο του “καλού και αγαθού” που κάθε νέα γενιά πρέπει να επιδιώκει να κατακτήσει, εάν θέλει να είναι συνεχιστής μιας τόσο λαμπρής πολιτιστικής παράδοσης.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την σύντομη και από καρδιάς παραίνεση σας καλούμε να αναζητάτε πάντα καθ’όλη την διαδρομή σας στο Λύκειο, την «αρετή του μέτρου» που προάγει το πνεύμα, καλλιεργεί την ψυχή και ασκεί το σώμα, για να πληρωθεί το ρηθέν στα πλαίσια της κλασικής ελληνικής βιοθεωρίας «νούς ιγιής εν σώματι υγιεί»

Και από εμάς συγχαρητήρια στους αγαπητούς αποφοίτους μας της σχολικής χρονιάς 2009- 2010 για την επιτυχία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στους αγαπητούς μαθητές της φετινής σχολικής χρονιάς και την ευχή : καλή και γενναία προσπάθεια στον καθημερινό σχολικό αγώνα για όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη μόρφωση, που είναι και ο υψηλός στόχος γονιών και δασκάλων.