Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ..
Όπως είχαμε υποσχεθεί «ανεβάζουμε» σήμερα τις σημαντικότερες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των βουλευτών και πολιτευτών της περιοχής μας το τελευταίο διάστημα.
Τα δελτία στις περισσότερες περιπτώσεις «τα μαζευουμε» αρκετά ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να περνούν παράλληλα το μήνυμά τους δίχως να γίνοται κουραστικά στην ανάγνωση. Η «περικοπή» γίνεται κατα την κρίση μας.....

Την επιδότηση της απασχόλησης των εργαζομένων στον Τουριστικό Τομέα ζήτησε με ερώτηση του στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης.
Παράλληλα είπε ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης του τουρισμού, αφού συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην στήριξη της απασχόλησης.
Όπως, επισήμανε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Κατάρτισης και Επιδότησης Εργασίας», προϋπολογισμού 50 εκατ. €. Χρήματα που κατευθύνθηκαν προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τη μορφή επιχορήγησης, ίσης με το επίδομα ανεργίας, για το σύνολο του εποχικού προσωπικού των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2009. Παράλληλα, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στα 45 εκατ. € που διέθεσε η Ν.Δ. για το Πρόγραμμα Κατάρτισης των Ανέργων σε θέσεις συναφείς με τον τουρισμό.
Ο κ. Βρούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει και φέτος στην επιδότηση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.


Ο κ. Βρούτσης ως υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο που διοργάνωσαν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά με θέμα το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στον πολιτικό διάλογο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, επιδεικνύοντας υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά, την οποία ποτέ δεν έδειξε το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αρνούμενο την πρόσκληση για συναίνεση στην τότε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ρόλο των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου διαλόγου, επισημαίνοντας, παράλληλα τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ο.Α.Ε.Ε. και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις: Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που κινείται σε ποσοστά της τάξης του 25-30% με αναγκαίο εργαλείο, μεταξύ άλλων, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), διαχωρισμό του Κλάδου Σύνταξης από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών υγείας, εξορθολογισμό, σε ορισμένες υπερβολικές περιπτώσεις, των ποσοστών αναπλήρωσης με καλύτερη σχέση εισφορών-παροχών, αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του Ταμείου, σαφέστερη οριοθέτηση των «γκρίζων ζωνών» της ασφάλισης μεταξύ Ο.Γ.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.

Για την αυξηση του ΦΠΑ δήλωσε,
«Με την αύξηση του Φ.Π.Α. στα Νησιά του Αιγαίου, ανατρέπεται το επί 19 χρόνια ευνοϊκό καθεστώς που θέσπισε η Ν.Δ.»
Μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κατακτήσεις για τη νησιά του Αιγαίου και για το Νομό μας, αποτελεί η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η ευεργετική αυτή διάταξη, κατοχυρώθηκε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1992 η οποία αντιλήφθηκε ότι ο νησιωτικός χώρος χρειαζόταν ειδικές πολιτικές ώστε ν’αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα.
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο νόμο ανατρέπει αυτό που ίσχυε για 19 ολόκληρα χρόνια με ενα καθαρά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο μέτρο, θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών και παράλληλα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών.

Ως Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε στη δημοσιότητα 12 προτάσεις για το Ασφαλιστικό, ως συμβολή στον Κοινωνικό Διάλογο.
Βασικός άξονας των προτάσεών μας είναι η εφαρμογή και αξιοποίηση των υφιστάμενων θεσμικών ρυθμίσεων.Εμείς πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών. Επιμένουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μεριμνώντας παράλληλα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
( ο «δωδεκάλογος» στην σελίδα του βουλευτή...)

Σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας είπε οτι «αντί των μέτρων εξυγίανσης της αγοράς υπηρεσιών υγείας και εξορθολογισμού των δαπανών περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος Φ.Π.Α. 10% τις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικά με την τουριστική κίνηση φέτος το Πάσχα, ο κ. Βρούτσης απο τα μηνύματα που έλαβε την χαρακτήρισε «μειωμένη» κρίνοντας ευλογη την ανησυχία των επιχειρηματιών. Ανησυχία, που εν πολλοίς ενισχύουν ακόμη και τα πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων, που αποκαλύπτουν ότι 50 ξενοδοχεία στις Κυκλάδες έχουν “βγει στο σφυρί” μέσω αγγελιών.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επισης ο κ. Βρούτσης μίλησε στην βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Επιγραμματικά ανέφερε οτι,
Ποινικοποιεί την κατοικία και την ιδιοκτησία. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο γίνεται διώκτης του κατεξοχήν αναπτυξιακού πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, που είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.
Προβλέπω, ότι όταν του χρόνου θα έρθουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα εισοδήματα του 2010, με βάση αυτό το νόμο, όλοι θα λυγίσουν. Παρότι τα φορολογικά νομοσχέδια είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά εργαλεία, στο νομοσχέδιό αυτό δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης. Θα συνθλίψετε τα μεσαία εισοδήματα, θα αυξήσετε κατακόρυφα την ανεργία σκοτώνοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα.
Ως νησιώτης βουλευτής ζήτησα επίμονα από τον υπουργό να αναγνωρίσει το αφορολόγητο στις δαπάνες μεταφοράς των νησιωτών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ως βουλευτής Κυκλάδων παρενέβη στην βουλή για την υποστελέχωση του περιφερειακού ιατρείου Αντιπάρου σημειώνοντας ότι το νησί παραμένει τους τελευταίους μήνες χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, αφού οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου αναγκάζονται - μετά από απόφαση του Νοσοκομείου Σύρου - να καλύπτουν εφημερίες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας της Πάρου.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ και με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Η πρόσφατη ανακοίνωση του ποσοστού της ανεργίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποκαλύπτει τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η εξέλιξη του φαινομένου της ανεργίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η κλιμάκωση της ανεργίας στο 11,3% τον Ιανουάριο, έναντι 9,4% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αναδεικνύει τη δραματική πραγματικότητα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009. Αποδεικνύονται ακόμα ότι οι πολιτικές που ποινικοποιούν την ιδιοκτησία και την κατοικία, όπως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος της κυβέρνησης, δημιουργούν τρομακτικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα.
Τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης για την ανεργία είναι περιορισμένης έκτασης και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Με την ίδια ιδιότητα και για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία»(28.4) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα μας έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των χωρών, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του εορτασμού, στο πλαίσιο της Δ.Ο.Ε..

Κάθε χρόνο, περίπου, 2,2 εκατ. άνθρωποι, σε ολόκληρο τον Κόσμο χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Επίσης, περίπου 270 εκατ. εργαζόμενοι έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατ. υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι η δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και η εξάλειψη των θανάτων στους εργασιακούς χώρους είναι μια πρόκληση εθνική, στην οποία πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε θετικά. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι βασικό συστατικό της «ποιοτικής εργασίας» κα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση.
Η χώρα μας διαθέτει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο που επικαιροποιείται και ανανεώνεται συνεχώς. Σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή συνιστά η ψήφιση του Κώδικα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, έργο που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009, παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο και βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίζει από το σχολείο, για τους μαθητές μας, τους αυριανούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Η υπόθεση μας αφορά όλους».