Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Την παρουσίαση του παιδικού σταθμού και του πνευματικού κέντρου της ενορίας του Καρτεράδου έκανε το περασμένο Σάββατο 24 Απριλίου ο ιερέας της ενορίας π. Χριστόφορος.
Παρουσιάζοντας τις νέες δομές μας είπε οτι ο παιδικος σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί 25 παιδιά απο 2,5 – 5 ετών και θα απασχολεί τουλάχιστο 6 υπαλλήλους.
Για το πνευματικό κέντρο, είπε οτι θα αποτελέσει χώρο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής καθώς και εστία, πολιτσμού, παρουσίασης εκδηλώσεων, φιλοξενείας εκθεμάτων ενω θα απευθύνετε και στους επισκέπτες γνωρίζοντας τους την εκκλησιαστική ιστορία και την θρησκευτική κουλτούρα του τόπου. Παράλληλα, στόχος είναι να γίνονται και μαθήματα ηλ. υπολογιστών για παιδιά, αλλά και χώρος συνάντησης για ανθρώπους 3ης ηλικίας.

Ενδιαφέρον εχει το σχόλιο του πορταλ «νεα της σαντορίνης» σύμφωνα με το οποίο είναι άξιο απορίας πως ενας εφημέριος μπορεί να κάνει οτι δεν κάνει η αυτοδιοίκηση (παιδικούς σταθμούς δηλαδή..) και μάλιστα χωρίς να μπερδευει τα οικόπεδα, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες και χωρίς προυπολογισμό 22 εκατομμυρίων ευρώ.....


Σε εξέλιξη βρίσκεται η φετινή 37η εαρινή εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει η τράπεζα αίματος Σαντορίνης. Η Αιμοδοσία ξεκίνησε το Σάββατο 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Μαίου στο Εμπορείο. Σήμερα Δευτέρα 26 Απριλίου το κλιμάκιο θα βρίσκεται το πρωί στο λιμάνι των Φηρών σε συνεργασία με την Ένωση Λεμβούχων και αυριο το πρωί στην 134 ΣΜ και το απόγευμα στο γυμνάσιο της Μεσαριάς. 28- 29-30- Απριλίου θα βρίσκεται στο Κ.Υ. Θήρας.
Την αιμοδοσία στηρίζει φέτος και η Ένωση Λεμβούχων που σήμερα παροτρίνει τα μέλη της να αιμοδοτήσουν ενω θα πραγματοποιεί δρομολόγια ειδικά για την εξυπηρέτηση των Θηρασιωτών που θέλουν να δώσουν αίμα.



Την παρουσίαση του προγράμματος «summer camp 2010» έκανε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος του ΔΑΟΣ Μανόλης Ορφανός.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας απο 6-14 ετών και χωρίζεται σε 3 περιόδους. Εγγραφές απο σήμερα.



Σήμερα 16.00 – 20.00 στο Επαρχείο, καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση και εκλογές το Σωματείο Τουριστικών καταλημμάτων «η Ατλαντίδα». Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου μετά και τις αλλάγές στο καταστατικό, το Σωματείο θα μπορέσει να διευρυνθεί κάνοντας αποδεκτές τις αιτήσεις νέων μελών.



Είναι πολλά λεφτά.... (Άρη...)
225 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, μας κάνουν 1 εκατομμύριο την τεραετία...
Αυτά -πολύ πιθανό- είναι τα λεφτά που θα γλιτώσει ο δήμος της Σαντορίνης απο την περικοπή μισθών και επιδομάτων αιρετών που κόβονται απο το Καλλικράτη.

Τους μισθούς των αιρετών τους λένε «έξοδα παράστασης» (διότι, όντως, περί παραστάσεων πρόκειται..) και σύμφωνα με υπολογισμους ο Δήμος Θήρας δίνει γι αυτές τις παραστάσεις (σύν και τις δημοτικές επιχειρήσεις) παραπάνω απο 330.000 ευρώ το χρόνο.
Αυτές είναι μερικές απο τις αλλαγές που φέρνει ο Νόμος που φέρει το όνομα του αρχαίου ημών προγόνου... (κάποια στιγμή να δούμε ποιός ήταν αυτός ο αρχαίος...)



Ο Έπαρχος Θήρας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τελευταία λέει οτι μπορεί να κάνει ψηφοδέλτιο και να κατέβει στις εκλογές. Στοχεύει -αυτό δεν το λέει αλλά το υποψιαζόμαστε- στους απογοητευμένους αλλά και σε όσους δεν έχουν «κολλήσει» ακόμη με κανέναν...



Επανεξελέγει πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης ο Χαράλαμπος Δαρζέντας, μετά και την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.



Η Μεγαλοχωριανή ζωγράφος Ρένα Κουρπά εκθέτει 24 Απριλίου – 9 Μαίου τα νέα της έργα με θέμα "΄Ηφαίστεια Αδάμαστα Θηρία" τα οποία μας δίνουν την αίσθηση της Ζωής και της Φύσης, αναπαριστώντας με τη ζωγραφική της τα φοβερά αυτά «πλάσματα», τα ηφαίστεια. Βρίσκονται παντού και περιμένουν να έρθει η σειρά τους να σπείρουν τον τρόμο στους ανθρώπους και στη φύση. Η αλήθεια είναι ότι απλά εκτονώνονται ρυθμικά, όπως κάθε οργανισμός ή φυσικό φαινόμενο.
Η λάβα, η στάχτη, το θειάφι, οι ατμοί, οι νέοι οργανισμοί που δημιουργούνται, η μαγεία των εκρήξεων που μας αποστομώνουν, το μοναδικό τους χάρισμα να αλλάζουν το χάρτη του πλανήτη, ώθησαν την καλλιτέχνιδα στα ηφαίστεια. Ζωγραφίζοντάς τα, ανακάλυψε τη μεγάλη τους διάσταση και μοιράζεται μαζί σας τη γοητεία και το μεγαλέιο τους.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού, Στεφάνου Δέλτα 15, Α είσοδος Φιλοθέης, Ψυχικό.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-21.00).
Πηγή: http://www.kallistorwntas.blogspot.com/




"Δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση " ανακοίνωσε το ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με τις συνέπειες απο το ναυάγιο του sea diamond.


«Σε ανθρωπογενείς δράσεις και όχι στο ναυάγιο του Sea Diamond εκτιμά το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ότι οφείλονται οι περιφερειακές επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας της Σαντορίνης»
Αυτά (μας) λέει παρουσιάζοντας την τελευταία του έκθεση απο τις δειγματοληψίες του Ιανουαρίου το Εθνικό Κέντρο Θαλασίων Ερευνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέραν των φυσιολογικών τιμών των υδρογονανθράκων παρατηρήθηκε η εγκατάσταση νέων ειδών μικροοργανισμών, κάτι που είχε παρατηρηθεί και μετά την επιχείρηση απάντλησης.
Γενικά πάντως το ΕΛΚΕΘΕ δεν βλέπει ουσιαστική επιβάρυνση του περιβάλλοντος εξ αιτίας του ναυαγίου.
Τώρα, καλό είναι αυτό, κακό είναι; Όπως το δεί κανείς...



Το χρωστάγαμε,
Τι απάντησε η Κοινότητα και η ΚΕΥΑ της Οίας στην πρόσφατη επιστολή των εκπαιδευτικών του νησιού σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει και εμφανίζεται επιτακτικότερο παρά ποτέ με την παροχή νερού στην Θηρασιά.
Μεταξύ άλλων πάντως -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- η κοινότητα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων θα προχωρήσει η οριστική επίλυση του προβλήματος μιας και μετά την δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει ήδη τεθεί το θέμα θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων.
Την επιστολή των εκπαιδευτικών σχολίασε και η τοπική της ΝΔ.

(η τοπική του Πασοκ δεν είπε τίποτε ακόμη γιατί υποτίθεται οτι περιμένει τις αφαλατώσει της κ. Τίνας...)

Η κοινότητα μας λέει ότι,

Με αφορμή τη δημοσίευση της επιστολής των εκπαιδευτικών της Θηρασιάς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε με τη σειρά μας για το πρόβλημα του νερού στη Νήσο Θηρασία.
Η λύση της υδροδότησης του Νησιού της Θηρασιάς με υδροφόρο πλοίο, από την αρχή της εφαρμογής της, αντιμετωπίστηκε από την Κοινότητα Οίας ως προσωρινή. Από την αρχή η Κοινότητα Οίας διαθέτοντας την τεχνογνωσία και την ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε στο τμήμα του αρμόδιου υπουργείου για την δημιουργία στο νησί μονάδας αφαλάτωσης η οποία θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα και για όσο διαρκεί η προσωρινή λύση της μεταφοράς νερού στη Θηρασιά με υδροφόρο πλοίο από το Λαύριο η επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης της Κοινότητας Οίας, κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες.
1. Στην έγκαιρη κάθε φορά εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για το νησί,
2. Στην μείωση των απωλειών στα δίκτυα και τις δεξαμενές της Θηρασιάς αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις.
Αναφορικά για το πρώτο σκέλος σημειώνεται ότι :
1. επί καθημερινής βάσης υπάρχει παρακολούθηση της κατανάλωσης και των αποθεμάτων.
2. 10 ημέρες τουλάχιστον πριν την υπολογιζόμενη εξάντληση των αποθεμάτων πραγματοποιείται εγγράφως παραγγελία προς την εταιρεία μεταφοράς νερού η οποία κοινοποιείται και στο αρμόδιο τμήμα του εκάστοτε υπουργείου .
3. Ενημέρωση και προγραμματισμός των παραγγελιών νερού της επόμενης χρονιάς βάση των στατιστικών στοιχείων κατανάλωσης και παραγγελιών των προηγούμενων χρόνων.
Πέραν των παραπάνω όμως, η κοινότητα Οίας συνεχίζοντας την προσπάθεια για εξεύρεση μόνιμης λύσης του προβλήματος, προχώρησε από μόνη της στην μελέτη προμήθειας και εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στο Νησί της Θηρασιάς. Δυστυχώς όμως η δυσκαμψία της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα και διαδικαστικά θέματα παρακόλλησαν επί μακρό χρονικό διάστημα και με διάφορους τρόπους (γραφειοκρατικό) την πραγματοποίηση της εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης.

Ευτυχώς πλέον εισακούστηκαν οι εκλύσεις της Κοινότητας Οίας και τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν πλέον μετά από πολλά χρόνια σε μια σοβαρή προσπάθεια οριστικής επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης όλων των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.
Από 13/04/2010 και έως 17/05/2010 βρίσκετε σε δημόσια διαβούλευση η υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μέσω ΣΔΙΤ.
Με την υλοποίηση λοιπόν του παραπάνω έργου δίνεται πλέον οριστικά η λύση στο επί τόσα χρόνια πρόβλημα ύδρευσης των άνυδρων Νησιών και της Θηρασιάς.


Το σχόλιο της τοπικής της ΝΔ
Με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Πελέκης και έχει σταλεί και στον τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ, αναφέρει ότι :

Σας ενημερώνουμε ότι επιτακτικό αίτημα των κατοίκων της κοινότητας Οίας –Θηρασίας του Δήμου Θήρας προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας είναι η εγκατάσταση Μονάδων Αφαλάτωσης Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Νέα Δημοκρατία είχε εξασφαλίσει πόρους, δυστυχώς όμως η εγκατάσταση των μονάδων προσκρούει στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος που αφορά τις Ζώνες οικιστικού έλεγχου που θεωρούν τις Αφαλατώσεις οχλούσες δραστηριότητες με αποτέλεσμα την μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες .Παρακαλούμε να ενεργοποιήσετε όλους τους αρμόδιους τομείς πολιτικής ευθύνης να πράξουν τα δέοντα ώστε να ξεπεραστούν τα νομοθετικά κωλύματα και να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση Αφαλατώσεων για να απαλλαγούν οριστικά από το κίνδυνο λειψυδρίας τα νησιά.


Ενώ, ο πρόεδρος της ΚΕΥΑ Οίας Κ. Παγώνης μας είπε ότι,Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εγκατασταθεί αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης στο νησί. «Μια μονάδα που κοστίζει 100- 150 χιλιάδες ευρώ μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα. Ευτυχώς τώρα το κατάλαβαν» λέει ο κ. Παγώνης αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για την εγκατάσταση 9 αφαλατώσεων σε 8 νησιά των Κυκλάδων μέσω των ΣΔΙΤ, διαδικασία η οποία προβλέπει την εγκατάσταση στη Θηρασιά ενός μηχανήματος δυναμικότητας 10.000 κυβικών τον χρόνο.