Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

Ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων του Πασόκ, δεν μας πολυγράφει τελευταία, απο τις ανακοινώσεις του πάντως μαθαίνουμε οτι,

Δεν αλλάζει το καθεστώς Κοινωνικής Ασφάλισης των επαγγελματιών στα μικρά νησιά και σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ως γνωστόν από την 1-1-2003 οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε πόλεις, χωριά και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, δεν υποχρεώνονται να ασφαλισθούν στον ΟΑΕΕ με βάση συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Παρά ταύτα ο Οργανισμός με εγκυκλίους του καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών (ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα κλπ.) στις περιοχές αυτές, παρά την πρόβλεψη του νόμου για απαλλαγή τους.
Ο Υφυπουργός στο τέλος της συζήτησης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες δεν θα υποχρεώνονται, με βάση την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.


Νωρίτερα είχαμε ενημερωθεί οτι με αγόρευσή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ,
ο κ. Ρήγας είχε ζητήσει την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.

Στην συνέχεια επεσήμανε τις ουσιαστικές θετικές αλλαγές που επέρχονται με τις διατάξεις του νέου νόμου και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που προηγούνται της ωρίμανσης των έργων καθώς και στην αντικειμενική αδυναμία αρκετών φορέων υλοποίησης να ανταποκριθούν στις αυξημένες δυσκολίες που εμφανίζουν πολλές δράσεις και έργα του ΕΣΠΑ.
Κατέληξε δε, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί με την ευκαιρία της εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αποκλειστικά για το νησιώτικο χώρο ειδική δομή κατά το πρότυπο της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α. Ε» που θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας και της υλοποίησης των έργων που έχουν σχεδιαστεί για το νησιώτικο χώρο.


Επίσης ο κ. Ρήγας μας έστειλε μηνυμα για την Πρωτομαγιά (αλλά εγω κάπου το εχω ξαναδεί...!, επίσης, αυτό δεν είναι μήνυμα, ψυχανάλυση, ψυχαναγκασμός και κατάθλιψη είναι..!)

Το μήνυμα λέει οτι,
Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε συνθήκες βαθειάς και πρωτόγνωρης κρίσης, που πλήττει βάναυσα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Η πατρίδα μας βρίσκεται στο κέντρο μια πρωτοφανούς δίνης παγκοσμίων ανακατατάξεων και διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών και συγκρούσεων. Στο σημείο αυτό η Χώρα μας οδηγήθηκε από χρόνιες διαθρωτικές στρεβλώσεις και λανθασμένες πολιτικές, αλλά κυρίως από την εγκληματική πολιτική των Κυβερνήσεων της ΝΔ.
Αυτή την στιγμή όμως χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουμε την ολοκληρωτική κατάρρευση και ολοσχερή μας καταστροφή ως Χώρα. Τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που μας επιβάλλονται είναι προφανές ότι εξαντλούν τα όρια αντοχής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, όμως η Χώρα μας δεν έχει άλλη διέξοδο σωτηρίας για να μην χρεοκοπήσει.

Ανεξάρτητα όμως από το γεγονός αυτό, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται στο μέλλον διαιωνίζοντας το καθεστώς διαφθοράς, σπατάλης, ανομίας, αδικίας, παραοικονομίας, φοροκλοπής, ασφαλιστικής ασυδοσίας και αναξιοκρατίας που υπάρχει σήμερα.
Η απαίτηση του Ελληνικού λαού είναι οι θυσίες, στις οποίες επιβάλλεται σήμερα, να συνοδευτούν από σαρωτικές αλλαγές παντού. Στο Δημόσιο, στην Οικονομία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, παντού! Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε με δανεικά. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν αναλάβει να βγάλουν την Χώρα από την απελπιστική θέση που έχει περιέλθει. Για να υπάρξει επιτέλους στη Χώρα μας ισονομία, δικαιοσύνη, διαφάνεια, ισοπολιτεία και συνοχή.
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης και αγώνα, όχι για να καταστρέψουμε ότι έχει απομείνει αλλά για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα μας και το Λαό μας. Μπορούμε όλοι μαζί να ξαναχτίσουμε την ελπίδα.



Ενω,
Δεν έχουμε λάβει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» πλήν όμως σε χθεσινή του συνέντευξη τον τοπικό Τύπο ο κ. Ρήγας εμφανίζεται αισιόδοξος για το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «ύψιστης σπουδαιότητας»
Παράλληλα αναφέρει οτι το σχέδιο αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρύθμιση σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης απο την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Εκφράζει δε την πεποίθηση οτι η μεταρρύθμιση είναι θεσμικά και οικονομικά κατωχυρωμένη και χαρακτηρίζει τις «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ ως «μαγκιές» κάποιων αιρετών σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται συναίνεση και συλλογική ευθύνη και λειτουργία.
Απο όσα αναφέρει για τα νέα οικονμικά δεδομένα των Δήμων αξίζει να αναφέρουμε το εξής. Οτι θα λειτουργήσει πρόγραμμα εξυγίανσης των Δήμων ενω στον προυπολογισμό του κάθε δήμου δεν θα μπορεί να προβλεφθεί οποιοδήποτε ποσό για να πληρώσει δάνεια περασμένων ετών. Το μέγιστο όριο θα είναι 5,5 επι του προυπολογισμού. Άρα, δημιουργείται ενα πλέγμα ρυθμίσεων που εξορθολογίζει την διαχείρηση στους δήμους. Την κάνει περισότερο διαφανή και πιο αποτελεσματική.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως διακρίνουμε οτι ναι μεν ο κ. Ρήγας πέρνει σαφή θέση υπέρ του σχεδίου κάνοντας μάλιστα λόγο για «μαγκιές» ορισμένων αιρετών, πλήν όμως κι επειδή είναι «παιδί της Αυτοδιοίκησης» υπάρχουν σημεία που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «επαρχιώτικο στύλ» (ή still επαρχιώτικο..!) με σαφή «κρατήματα» στα θέματα των μετατάξεων και τη διανομή των αρμοδιοτήτων στα νέα όργανα...