Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010
θα ανοίξει -καθώς φαίνεται- ο Αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου φέτος
Από το τελευταίο newsletter του «Παρατηρητηρίου» μαθαίνουμε ότι εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του στεγάστρου του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου και ότι φέτος το καλοκαίρι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του «Παρατηρητηρίου»,
Την περασμένη βδομάδα τοποθετήθηκε το τελευταίο μεταλλικό φύλλο επικάλυψης και έτσι ολοκληρώθηκε η στέγαση του αρχαιολογικού χώρου, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο. Ο αρχιτέκτων κ. Νίκος Φιντικάκης μας δήλωσε ότι οι εξωτερικές εργασίες που απομένουν είναι η ολοκλήρωση της περιμετρικής υγρομόνωσης, η φύτευση στην οροφή και η διαμόρφωση των εξωτερικών διαδρομών. Εσωτερικά βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η βιοκλιματική λειτουργία του στεγάστρου, δηλαδή η τοποθέτηση της εσωτερικής ξύλινης οροφής, καθώς και η διαμόρφωση των αρχαιολογικών διαδρομών επίσκεψης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εργολήπτριας κοινοπραξίας όλες οι εργασίες θα έχουνε περατωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2011. Η Σαντορίνη και οι χιλιάδες επισκέπτες της ευελπιστούν ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι και πάλι επισκέψιμος μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.
Στο ίδιο θέμα, ερευνώντας το λίγο παραπάνω στο διαδίκτυο, βρεθήκαμε στην σελίδα του ηλεκτρονικού περιοδικού "αρχαιολογία και τέχνες" η οποία αναφέρεται στο ιστορικό που ακολούθησε την 23 Σεπτεβρίου του 2005, την αποφράδα δηλαδή ημέρα της κατάρρευσης, όπου υπο τον τίτλο "4 -σ.σ. 5 πλέον- χρόνια ολιγορία για το Ακρωτήρι της Σαντορίνης" αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα,
(σημειώνουμε δε οτι στην δεξιά στήλη της εν λόγο σελίδας μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα άρθρα αρχαιολόγων σχετικά με τον προιστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης)
"Πόρισμα δεν έχει εκδώσει ούτε η επιτροπή που συστάθηκε πριν από δύο (σ.σ. 3 πλέον) χρόνια για να εκτιμήσει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε στις αρχαιότητες από την κατάρρευση του βιοκλιματικού στεγάστρου καθώς και τις προβλεπόμενες δαπάνες αποκατάστασης για το Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά απο συνεδρίαση (το 2009) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου άλλαξε η σύνθεση της επιτροπής και ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας ήταν ένα από τα μέλη που αντικαταστάθηκαν. «Με ενδιέφερε μια επιτροπή που να καταγράφει τις ζημιές, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν μπορούμε να μπούμε στον χώρο. Δεν είμαι αρμόδιος για την οικονομική αποτίμηση» εξηγεί ο κ. Ντούμας.
Όσο για τις αρχαιολογικές καταστροφές, «ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου έπεσε στην πλατεία Τριγώνου, ακούμπησε στους τοίχους των κτιρίων και έριξε κομμάτια από την οροφή του Συγκροτήματος Δ. Ολοσχερή καταστροφή έχουμε στους εσωτερικούς πηλότοιχους».
Με μια ματιά
1967-1974. Τοποθετείται το πρώτο στέγαστρο με dexion 1980. Αντικαθίσταται με μολύβδινο στέγαστρο 1995. Εγκρίνεται νέο βιοκλιματικό στέγαστρο 1999. Αναδεικνύεται η κατασκευάστρια κοινοπραξία J&Β και Άβαξ 2003. Ο χώρος κλείνει για την τοποθέτηση του στεγάστρου 2004. Το Ακρωτήρι ανοίγει 2005. Καταρρέει τμήμα του στεγάστρου 2008. Εγκρίνεται μελέτη αποκατάστασης 2009. Η Πολεοδομία αρνείται να δεχθεί τον φάκελο. Ψηφίζεται ειδική τροπολογία.