Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

Τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε πολίτες!

Ενδοπαραταξιακές διαφωνίες ..
(ή, είναι πολλά τα λεφτά για ταξίδια και για χειμερινές διακοπές, πόσο μάλλον αν είναι με το πλοίο της γραμμής..)

Νωρίτερα, με ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού, 13 νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι του συνδυασμού του κ. Μαχαιρίδη από την Π.Ε. Ρόδου, εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς τον σχεδιαζόμενο οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποφάσισαν να ανακοινώσουν ότι θα απέχουν από την τελετή ορκωμοσίας για την ανάληψη των καθηκόντων τους που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στην Σύρο.
Με την ανακοίνωσή τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς τον Οργανισμό Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον Οργανισμό Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι,
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι προδήλως η δυσκολότερη πανευρωπαϊκά όσον αφορά στο πλήθος και στη διασπορά των νησιών μας, είναι εξόχως κρίσιμο το ζήτημα της μέγιστης δυνατής εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών τόσον της Σικίνου και της Μεγίστης, όσον της Σύρου, της Μυκόνου ή της Ρόδου, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
Την ίδια ακριβώς ευθύνη και θέρμη που επιδεικνύουμε υπερασπιζόμενοι την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας Δωδεκανησίων, πολιτών της Τήλου και της Χάλκης, αισθανόμεθα και οφείλουμε για την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας Κυκλαδιτών της απομακρυσμένης Ανάφης και της μικρής Κιμώλου.
Η ως άνω καταστατική λογική της εγγύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη με βάση την δημογραφική κατάσταση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (απογραφή του 2001 , Δωδεκάνησος : 190.071 κάτοικοι , Κυκλάδες :112.615 κάτοικοι) ουδόλως αποτυπώνεται στο σχέδιο του Οργανισμού Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο εν λόγω οργανισμός όπως έχει μέχρι σήμερα, ουδαμού συγκλίνει, συναντάται και υποστηρίζει την δημογραφική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, τόσον των Κυκλάδων όσων και της Δωδεκανήσου.
Για να ασκηθεί με συνέπεια και λυσιτέλεια η εξυπηρέτηση του πολίτη στη νοτιοαιγαιακή πολυνησία, απαιτείται ο οργανισμός της ΠΝΑ να είναι ισόρροπος και αποτελεσματικός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γεωγραφική διασπορά και θέση των νησιών, την δημογραφία και την αναπτυξιακή ένταση σ’ αυτά.

Σε ότι αφόρα στον Οργανισμό Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δηλώνουμε τα ως κάτωθι: Αρχικώς θεωρούμε τον ορισμό του Πειραιά ως έδρα του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) ως συνταγματική ακροβασία καθότι σύμφωνα με το άρθρο 101 του συντάγματος : Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα.και δεν θεωρούμε ότι συνιστά αποκέντρωση ο ορισμός του Πειραιά ως έδρα της ΑΔΑ, του οποίου το λιμάνι απέχει εννέα (9) χιλιόμετρα από την Βουλή. Ακολούθως είναι βεβαίως γνωστές στην κοινωνία μας οι προσπάθειες των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και του αιρετού περιφερειάρχη στις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ), για τον εξορθολογισμό του οργανισμού λειτουργίας της ΑΔΑ και την ισόρροπη και λογική ανάπτυξη των διευθύνσεων , τμημάτων και γραφείων ανά νησιωτική ενότητα Βόρειο Αιγαίο (9 κατοικημένα νησιά) Κυκλάδες (25 κατοικημένα νησιά) Δωδεκάνησος (18 κατοικημένα νησιά). Ακόμα και αν αποδεχθούμε τον ορισμό του Πειραιά ως έδρα του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ, για λόγους συγκοινωνιακής διευκόλυνσης των υπολοίπων τεσσάρων σήμερα νομών του Αιγαίου, απομένουν οι δεσμευτικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη όλων των διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων και των τριών (3) γενικών διευθύνσεων και στην νησιώτική ενότητα των 18 κατοικημένων νησιών και των 190.071 κατοίκων.
Εδώ να σημειώσουμε τις ευθύνες όλων μας στον μη χαρακτηρισμό της Ρόδου ως εθνικού αναπτυξιακού πόλου , στον πρόσφατο Εθνικό χωροταξικό Σχεδιασμό, θα έχει ως αποτέλεσμα την άνιση ανάπτυξη μεταξύ χερσαίας και νησιωτικής χώρας.
Επειδή τα ως άνω μέχρι στιγμής δεδομένα και εξελίξεις δεν συμβάλουν στην δημιουργία περιβάλλοντος ουσιαστικής και ευοίωνης ανάπτυξης στο Αιγαίο επ’ ωφελεία του τόπου των πολιτών και έως ότου η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ καταλήξει και ανακοινώσει οργανισμούς για την ΠΝΑ και την ΑΔΑ που θα εδράζονται στην δημογραφική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της κάθε νησιωτικής περιοχής στο Αιγαιακό Αρχιπέλαγος, το ελάχιστο που μπορούμε από πλευράς μας να πράξουμε είναι να μην ορκιστούμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι και να μην αναλάβουμε τα καθήκοντά μας μέχρι νεωτέρας.

Καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους όλων των περιφερειακών παρατάξεων του Νοτίου Αιγαίου, να συστοιχηθούν με τις αρχές και την λογική της παρούσας δήλωσης, που μόνο σκοπό έχει την αγαστή συνεργασία όλων μας επ’ ωφελεία των πολιτών του νοτίου Αιγαίου, καθότι στόχος μας δεν είναι η υπερίσχυση και η επιβολή τοπικών συμπλεγματικών συμπεριφορών, αλλά η υπερίσχυση της λογικής και της δικαιοσύνης.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι : Δημήτρης Κρεμαστινός, Μιχάλης Δρακιου, Ανδριάνα Μπαφίτη, Σωτήρης Παμπακάς, Δέσποινα Διακοσταυριανού, Φίλιππος Λίσγος, Λιτσα Φτακλάκη, Δέσποινα Μουτάφη, Τζένη Φακκα-Βασιλαράκη, Αντώνης Χατζηιωάννου, Γιώργος Ποκκιας, Τάσος Διακος, Λίνα Παπατση.

Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατική"