Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

πολιτείες της Θάλασσας - μια καλή αρχή

Μια πολύ καλή αρχή..

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους όσους συμμετείχαν ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ γεύσεων «Πολιτείες της Θάλασσας» που διοργάνωσε η Santorini Events το τριήμερο 24-25-26 Σεπτεμβρίου στους χώρους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η εδραίωση της χρήσης των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης στις κουζίνες του νησιού, καθώς και η προβολή τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μέσω των δημοσιογράφων που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Όπως μας είπαν οι διοργανωτές «η ιδέα για την οργάνωση ενός «φεστιβάλ γεύσεων» συζητιόταν αρκετά χρόνια, πλήν όμως, ήταν το φετινό καλοκαίρι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του και έφερε κοντά πολλούς ανθρώπους που συνεργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης». «Αυτός άλλωστε» όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος απο πλευράς της Santorini Events, «ήταν ένας από τους στόχους». «Να συσταθεί μια δημιουργική παρέα επαγγελματιών στο νησί με διάθεση για δουλειά επάνω σε κοινούς στόχους.»

Στο πλαίσιο του 3ήμερου φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Σαντορίνη, συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, καθώς και γυναίκες που εκπροσώπησαν όλα τα χωριά του νησιού και προσφέρθηκαν να μαγειρέψουν ντόπιες συνταγές παρουσιάζοντάς τες στους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βρέθηκαν στο νησί για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Την πρώτη βραδιά πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ με σύντομες ομιλίες από πλευράς των διοργανωτών, του κ. Κίκου Παπαδόπουλου και της κ. Ευαγγελίας Μενδρινού, του προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου και της διαιτολόγου κ. Μαργαρίτας Γαβαλά που αναφέρθηκε στην διατροφική αξία των προιόντων του νησιού, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση των πιάτων που είχαν ετοιμάσει τα εστιατόρια του νησιού χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Την μουσική επένδυση της βραδιάς είχε αναλάβει η κ. Μαρίνα Δημητρίου που μαζί με τους συνεργάτες της παρουσίασαν ,μεταξύ άλλων, σε πρώτη εκτέλεση ενα τραγούδι γραμμένο για το νησί.

Την δεύτερη βραδιά πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες από πλευράς των Ιταλών μελών της Ένωσης πολιτών Βενετίας «Venessia» Roberto Panciera, Stefano Soffiato, Matteo Secchi και Davide Udizzo που ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και ευχήθηκαν καλή συνέχεια στις πρωτοβουλίες των διοργανωτών, ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά με νησιώτικη μουσική απο νέους που συμμετείχαν στην Παγκυκλαδική Συνάντηση Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο με σκοπό την ανάδειξη της λαικής παραδοσιακής μουσικής και όσων την συνεχίζουν.
Στην συνέχεα της δεύτερης βραδιάς, ακολούθησε το πιο δυναμικό, δημοφιλές και … νόστιμο μέρος του φεστιβάλ με την παρουσίαση των φαγητών που είχαν ετοιμάσει νοικοκυρές του νησιού.

Η τρίτη και τελευταία βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των προιόντων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής απο τους Σπύρο Βασσάλο και  Αντώνη Αρβανίτη που έκλεισαν τη γιορτή με γλέντι.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ ανταποκρίθηκαν θερμότατα και ανέλαβαν ο λάτρης του νησιού, δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας καθώς και η ειδική σε θέματα γαστρονομίας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής κ. Μαρία Λόη.

Το φεστιβάλ παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι του ελληνικού και διεθνούς Τύπου οι οποίοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις ενω στην πραγματοποίησή του συνέβαλαν και πολλές τοπικές επιχειρήσεις.

Στην σημερινή πρώτη αναφορά της σελίδας μας στο φεστιβάλ γεύσεων "Πολιτείες της Θάλασσας" θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφερθούμε στις γυναίκες νοικοκυρές που έβαλαν την φαντασία τους και μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, πιάτα καθημερινά στο τραπέζι της Σαντορινιάς οικογένειας κι άλλα σχεδόν ξεχασμένα, προκειμένου να προβληθεί η Σαντορινιά κουζίνα.
Έτσι λοιπόν, στην εκδήλωση της δεύτερης βραδιάς συμμετείχαν οι :

Ειρήνη Μακρή
Ομελέτα, στα Σαντορινιά λέγεται και σφουγγάτο, με φρέσκα ντόπια αυγά

Μηνδρινού Μόσχα, Φηρά
Χοιρινό με γούλες, χοιρινό, τσιγαρίδες, παντεσπάνι της γιαγιάς, τηγανόψωμα της γιαγιάς, γιαπράκια, κεφτέδες, κόκορας κρασάτος, ομελέτα της κυρίας Καρουάνου, πουτίγκα κυρίας Πελεκάνου

Στέλλα Φύτρου, Πύργος
Σκλαβομαεστρία συκωταριά, χοιρινή με κρεμμύδι πελτέ

Κατερίνα Φύτρου, Πύργος
κρεμμυδερά, κρεμμύδια γεμιστά, από τον Πύργο

Καραμολέγκου Πόπη, Καμάρι
Γλυκό σιροπιαστό – ραβανί , λουκάνικο Σαντορίνης
Πουρσανίδου – Λεωτσάκου Αλεξάνδρα, Καμάρι
Μελιτζάνες γεμιστές με λιαστή ντομάτα, κρεμμυδάκι και κάπαρη

Μελιχούρτη Μαρία, Φηρά
Καπαρόκουμπα, γιαχνί, φάβα, σαλάτα Σαντορίνης
Φύτρου Μάρθα, Μεγαλοχώρι
Μελιτίνια, παραδοσιακό πασχαλινό Γλυκό

Πελέκη Ειρήνη, Καμάρι
Σαντορινιά ντοματίνια γεμιστά με τυροκαυτερή
Μελιτζάνες τηγανητές με κατσούνι Σαντορινιό τουρσί
Απόχτι με πατατοσαλάτα, κροκέτες μπακαλιάρου, πηχτή

Πρέκας Ηλίας
Σαλάτα Σαντορίνης με χλωρό και κάπαρη φύλλα,

Κορωνιού Γεωργία, Φηρά
Χόνδρος από κριθάρι αλεσμένο σε χειρόμυλο, τυρόπιτα με φύλλο σπιτικό και γέμιση με τυρί χλωρό και φέτα, “δάκτυλοι” απο σουσάμι και πετιμέζι

Γαλάτεια Μπάικα, Ακρωτήρι
Μελιτζάνα άσπρη Σαντορινιά σκορδομακάρονα λαζάνια

Ζυνούλα Φουστέρη, Μεσσαριά
Μπακαλιάρος τηγανητός, σάλτσα μπακαλιάρου κατσαρόλας

Ειρήνη Ζώρζου, Πύργος
Μελιτίνια, καμπούνες με αυγά

Σούτσου – Πελέκη Γαρυφαλλιά
Μελιτζάνα άσπρη τηγανιτή με σάλτσα σκόρδο

Αλεφραγκή Αντωνία, Φηρά
Μπακαλιάρος “σαβόρι” με σκόρδο και αλισμαρί.
Το “σαβόρι” είναι μια τεχνική μαγειρέματος από τα πολύ παλιά χρόνια που χρησίμευε στην διατήρηση του άφθονου τότε ψαριού για πολλές μέρες δεδομένου της έλλειψης ηλεκτρικού ψυγείου.
Σαντορινιά άσπρη μελιτζάνα ψητή με σκόρδο και λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης.

Ξαγοράρης Λευτέρης και Άννα, Μεσαριά
Ορτύκια (ντόπιο κυνήγι) με πιλάφι

Βλάχου Αρτεμία
Κουνέλι ξυδάτο

Ζήνα Ματέκα
Μελιτζάνες φούρνου, γλυκό σταφύλι

Καραμολέγκου Λίνα
Σκορδομακάρονα, ομελέτα, μελιτζάνα άσπρη τηγανιτή

Ρίτα Σπανού Φούστέρη
Καπαρόκουμπα φάβα, κάπαρη, καπαρόκουμπα σαλάτα

Ζαμπέλη Ειρήνη
Μελιτζάνα ψητή, φασολάκια πηχτή, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθάκια Σαντορίνης τηγανιτά, τσιλαδιά (πηχτή), χλωρό τυρί, κουφέτο

Δαμίγου Μαρία
Κρέας παστό με κολοκυθάκια ψητά
Λευκή μελιτζάνα τηγανιτή,
Καραβόλοι (σαλιγκάρια στιφάδο)
Μπακαλιάρος με σάλτσα από ντοματάκι
Κριθαρομπουκιές
Κουφέτο, Γλυκό κουταλιού σταφύλι