Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2010

«Vive La Crise» ή ζήτω η κρίση (τρομάρα μας...)

Η οικονοµική κρίση και η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους δημιουργούς που μετάσχουν στο 3ο Φεστιβάλ αnimasyroς, το οποίο διεξάγεται μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» και στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του δήμου.
Η «Εξήγηση της ελληνικής κρίσης» τιτλοφορείται η μόλις δύο λεπτών και 43 δευτερολέπτων ταινία animation που δηµιούργησε η ελληνική Νomint.
Η Ελλάδα, ένα κακοµαθηµένο κορίτσι, κατασπαράσσεται από το Χρέος, ένα τεράστιο τροµερό τέρας. Ο σκουριασµένος υπερήρωας Ε.Ε. δεν µπορεί να τη βοηθήσει µόνος του και πάνω που έχει σχεδόν χαθεί κάθε ελπίδα ο ΔΝΤ επεµβαίνει, συνδράµει τον Ε.Ε. και ζήσαν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα...

Με πικρό χιούµορ προσεγγίζει την οικονοµική κρίση και ο Αλεξέι Γκουµπένκο από τη Ρουµανία, µε την τρίλεπτη ταινία «Vive La Crise». Αποψίλωση δασών, ανάπτυξη ακινήτων, ρύπανση, χρήµατα και πολύ φαΐ. Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Η οικονοµική κρίση έρχεται...

Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία της Πλατφόρμας- Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης και παραγωγή της εταιρίας mscomm. Έχει ως σκοπό του την προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών animation, την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το ποιοτικό animation, και την αποκέντρωση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες με μεγάλο θεματικό και αισθητικό εύρος και από ποικίλα είδη και σχολές τόσο στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος όσο και στα ειδικά αφιερώματα σε καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ και φορείς της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, όπως το Canterbury Animation Festival (Μεγάλη Βρετανία) & The Animation Workshop (Δανία).

Παράλληλα, το φεστιβάλ διοργανώνει σειρά εφαρμοσμένων εργαστηριών κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους επαγγελματίες με τη συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών καθώς και ένα οπτικοακουστικό εργαστήριο καταγραφής των εργασιών του Φεστιβάλ και του Φόρουμ με τη συμμετοχή νέων οπτικοακουστικών δημιουργών.

Τέλος, για δεύτερη χρονιά η διοργάνωση περιλαμβάνει και φιλοξενεί το επαγγελματικό φόρουμ, μια τριήμερη συνάντηση δικτύωσης, συνεργασίας, παρουσιάσεων και σεμιναρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνών οργανισμών σχετικών με το animation, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργών, εταιριών παραγωγής, δημιουργικών στούντιο και άλλων σχετικών φορέων. Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010.