Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

Sea Diamond - αποτελέσματα μελέτης επιπτώσεων

 Mέχρι στιγμής είχαμε αναφερθεί στην πρόσκληση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δευτερης φάσης της μελέτης για τις επιπτώσεις του ναυαγίου του Sea Diamond, που εκπονήθηκε απο ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης με επικεφαλής καθηγητή τον κ. Γιδαράκο, δεν είχαμε όμως αναφερθεί στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Σήμερα παρουσιάζουμε κάποιες απο τις φωτογραφίες των διαφανειών που προβλήθηκαν στην πρόσφατη παρουσίαση στο Μπελλώνειο (με κλίκ επάνω στις φωτογραφίες σας "ανοίγουν" και μπορείτε να διαβάσετε τα στοιχεία) που εμφανίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα στα ψάρια που εξετάστηκαν και συνελέγησαν απο την θαλάσσια περιοχή επάνω απο το ναυάγιο του πλοίου Sea Diamond.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που όπως αναφέρθηκε θορυβεί την επιστημονική ομάδα, είναι το γεγονός οτι το 50 με 60% των ψαριών και στειδιών που τους έγινε ιστολογική εξέταση σε εργαστηρια της Γερμανίας, βρήθηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ το όριο μέγιστης επιτρεπτής περιεκτικότητας σε επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο.
Στα συμεράσματα της μελέτης θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενη ανάρτησή μας.