Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

προεκλογικό Νο 3 - τα σπάσανε Άνεμος - Πολίτες

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου… (κρίμα, και είχαν γραφτεί τόσο ωραία κείμενα…)


Μπορεί να έχουν περάσει μέρες απο το γεγονός και η είδηση να μην προκαλεί το αρχικό ξάφνιασμα, πλήν όμως αξίζει να αναφερθούμε στο σύντομο ιστορικό της συνεργασίας και της πολύ γρήγορης απόφασης για αυτόνομη συμμετοχή των συνδυασμών "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” με επικεφαλής τον Νίκο Συρμαλένιο και "Οικολογικός Άνεμος" με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο στις εκλογές για την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Η συμφωνία για συνεργασία κράτησε μόλις λίγες ημέρες δημιουργώντας απορίες για το εάν επρόκειτο για βεβιασμένη κίνηση που δεν πρόλαβε να ωριμάσει στον χρόνο καθώς και για το κατά πόσο είχαν συζητηθεί θέματα πολιτικής "ιεραρχίας" και επιλογών σε πρόσωπα πέραν της συμφωνίας σε βασικές πολιτικές "γραμμές". Η -ατυχήσασα!- συμφωνία προέβλεπε επικεφαλής υποψήφιο τον κ. Νίκο Χρυσόγελο και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων τον κ. Νίκο Συρμαλένιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η διαφωνία προέκυψε για την (καρέκλα..!) θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη στα Δωδεκάνησα, με τον κ. Συρμαλένιο να υποστηρίζει οτι θα έπρεπε να προέρχεται απο τον χώρο του Σύριζα (με δεδομένο οτι ο ίδιος δέχτηκε να παραχωρήσει την θέση του "αρχηγού") και τον κ. Χρυσόγελο να υποδεικνύει υποψήφιο απο τις τάξεις των Οικολόγων Πρασίνων.

Χαρακτηριστικό πάντως του καλού κλίματος που υπήρχε (πριν τη διαφωνία σχετικά με την .. ανθρωπογεωγραφία του συνδυασμού...) είναι οτι είχαν αναλυθεί (διεξοδικά, με τον ... αριστερό και οικολογικό τρόπο δηλαδή) και παρουσιαστεί τα κοινά σημεία και οι θέσεις των 2 συνδυασμών για σειρά θεμάτων σχετικά με το περιβάλλον και την διαχείριση του.

Σύμφωνα με το ιστορικό της σύντομης συνεργασίας, στις αρχές Σεπτεβρίου ανακοινώθηκε οτι,
Η κοινή εκλογική κάθοδος και η συνεργασία των δύο περιφερειακών αυτοδιοικητικών κινήσεων, φιλοδοξεί να "συσπειρώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις κινήσεων και πολιτών στο Ν. Αιγαίο, με στόχο να εκφράσει ένα ρεύμα ανατροπής τόσο του στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου και των προβλημάτων που διαμόρφωσαν οι διαχρονικά χρεοκοπημένες πολιτικές, αντιτάσσοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, όσο και των αντικοινωνικών και άδικων κυβερνητικών μέτρων, που οξύνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής".

Στις 10.9 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία είχε ανακοινωθεί το μήνυμα "σιδηρόδρομος" ή "Μεξακάνικου τύπου" του συνδυασμού που ήταν “Οικολογικός Άνεμος αλλαγών και δημιουργικότητας στο Ν. Αιγαίο κόντρα στην κρίση και την απαισιοδοξία των καιρών”, οπότε και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε οτι κάτι δεν πάει καλά κι οτι πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα νταηλίκια. Εν τω μεταξύ δεν ήταν και λίγοι οι αριστεροί που έβλεπαν με εντελώς στραβό μάτι αυτήν την συνεργασία και μας ψίλιαζαν για τα χειρότερα... Στην εν λόγο συνέντευξη ακούστηκαν πολύ ωραία πράματα για το "πράσινο Αιγαίο", αυτά δηλ. που λένε και οραματίζονται οι "οικολόγοι" αλλά δεν γίνονται ποτέ... Μεταξύ άλλων είχαμε ακούσει για τον στόχο του Συνδυασμού που ήταν να “(ξανα)γίνει το Ν. Αιγαίο κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθησης μιας νέας, “πράσινης-βιώσιμης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, περιοχή με αποτελεσματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές καθώς και ποιότητα ζωής για όλους και όλες, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών”.

Εν συνεχεία στις 10/9/2010 δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή διακήρυξη της συνεργασίας προϊόν συστηματικής συζήτησης των δυο κινήσεων, στις 17 Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η περιοδεία του σχήματος στα Δωδεκάνησα ενώ στις 23 έσκασε το ... βαρελότο του ναυαγίου της συνεργασίας.
Με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις να κάνουν λόγο,
από πλευράς του κ. Χρυσόγελου για “αθέτηση του όρου για ανεξάρτητους υποψήφιους που αποτελούν τη βάση του εγχειρήματος για την εναλλακτική αυτοδιοίκηση και τη ρήξη των κομματικών στεγανών” καθώς και για “εκβιαστική τακτική να οριστεί υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων από το χώρο του ΣΥΝ”
και από πλευράς του κ. Συρμαλένιου “κινήσεις τακτικής και επιδίωξη αποκλεισμού της παράταξής του”.





Με δελτία Τύπου που έχουμε λάβει από πλευράς της ΣυνΚυκλαδικής Πρωτοβουλίας (του συνδυασμού με την στήριξη του Σύριζα που εκπροσωπείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο) καθώς και του Συνδυασμού "Πολίτες κόντρα στον καιρό" που θέτει υποψηφιότητα στις Περιφερειακές εκλογές, ενημερωνόμαστε ότι

η ΣυνΚυκλαδική συμπαραστέκεται στον αγώνα των Μικρών Κυκλάδων που διεκδικούν ισότιμη θέση στα πλαίσια του νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτη η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής εκπροσώπησης τους στη διοίκηση του Δήμου με ένα χωρικό Αντιδήμαρχο, όταν μάλιστα η μέγιστη δυνατότητα τους εξαντλείται στην εκλογή ενός μόνο δημοτικού συμβούλου. Είναι φανερό ότι ο μη υποχρεωτικός καθορισμός Αντιδημάρχων για τα μικρά νησιά σε συνδυασμό με την προφανή έλλειψη υπηρεσιών και υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση τους.

Εκφράζει την αγωνία της για το νέο SOS για την ελλιπέστατη λειτουργία τους που εκφράζουν τα κέντρα Υγείας και οι Υγειονομικές μονάδες των νησιών Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος. Στο Κ.Υ. Μήλου υπηρετεί τώρα πλέον ένας μόνο γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής που αναγκάζεται να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, το ΙΚΑ από τον Οκτώβριο θα μείνει με ένα γιατρό, στην Κίμωλο έμειναν χωρίς κανένα γιατρό, ούτε καν αγροτικό, ενώ αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των ελάχιστων γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία της Σίφνου και της Σερίφου για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Καθώς και για την αντίθεση της ΣυνΚυκλαδικής στην ανάθεση μεγάλου μέρους των δημοσίων έργων της Περιφέρειας στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. Με την απόφαση αυτή παρακάμπτεται το ισχύον νομικό πλαίσιο υλοποίησης των Δημοσίων έργων, δημιουργώντας μεγάλα ερωτηματικά για τη διαφανή διαδικασία υλοποίησης τους, και απαξιώνονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, αφού στην ΕΓΝΑΤΙΑ ανατίθεται όλη η διαδικασία από την εκπόνηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι και τη δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή των έργων.

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Β. Μπρακουμάτσου και του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπαμανώλη στη Γυάρο και τις εξαγγελίες τους για σεβασμό στον ιστορικό τόπο καθώς και για διάθεση του ποσού των 450.000 € για κατασκευή μικρού λιμενικού έργου, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν υποσχέσεις περί αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.

Η ΣυνΚυκλαδική μας ενημερώνει επίσης ότι στο νομαρχιακό συμβούλιο που έγινε στην Ανάφη, ο εκπρόσωπός της Νίκος Συρμαλένιος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός σχετικά με το ακτοπλοϊκό, διότι από την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, προέκυψε καθαρά ότι θα υπάρξουν περικοπές των επιδοτήσεων και κατά συνέπεια πολύ σύντομα οι εταιρείες θα περικόψουν δρομολόγια, κυρίως ενδοκυκλαδικά και ζήτησε την άμεση αντίδραση του ν.σ. στην προοπτική αυτή.

Συνηγόρησε στην δημιουργία λαογραφικού μουσείου εξορίστων στην Ανάφη, στην κατασκευή νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου στο νησί και στην κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού, ενώ έθεσε επίσης το ζήτημα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του ναού του Απόλλωνα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία από τη Δ/νση Δασών των Κυκλάδων ότι η Μονή δεν διαθέτει έκταση 4000 στρεμμάτων, αλλά μόνο 40, με αποτέλεσμα η πράξη εκμίσθωσης σε Κύπριο επιχειρηματία να είναι παράνομη.

Τέλος, Περιφερειακή Παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» ενημερώνει τους Πολίτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι λειτουργεί η ιστοσελίδα της παράταξης στη διεύθυνση http://politesna.blogspot.com


Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε συνοπτικά τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τους υποψήφιους για την Περιφέρεια συνδυασμούς.