Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

Ποιά είναι η ΓΕΠΟΕΤ;
Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού. Στην οποία μπορούν να ανήκουν Τουριστικά γραφεία, Τουριστικά Λεωφορεία, Tour Operators, Πρακτορεία incoming & outgoing, ticketing, Ναυτικοί Πράκτορες, yachting.
Η αλήθεια είναι οτι δεν την γνωρίζαμε, η αφορμή δεν ήταν και η καλύτερη, αλλά την μάθαμε.

Η ΓΕΠΟΕΤ πάντως με επιστολή της διαμαρτυρήθηκε για την δραστηριότητα της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του “Sea Diamond” υποστηρίζοντας οτι με το έργο της ζημιώνει τον τόπο. Κι όχι μονον την Σαντορίνη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα (ποιός την χάρη των Σαντορινιών δηλαδή...)

Την ενημέρωση για το γεγονός καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών μας έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, σημειώνοντας ότι η επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ συντάχθηκε με αφορμή το ενημερωτικό φυλλάδιο συλλογής υπογραφών που βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία στην διάθεση των ενδιαφερομένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία του εγγράφου της ΓΕΠΟΕΤ,

Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος σας γιατί εάν ο στόχος σας είναι να δυσφημήσετε το νησί σας, την Ελλάδα μας, δηλαδή τον τουρισμό μας αυτό σας βεβαιώνουμε το έχετε πετύχει.

Δεν θα υπεισέλθουμε εμείς στο ζήτημα του ναυαγίου γιατί δεν είμαστε ειδικοί. Για αυτό είναι αρμόδιες οι αρχές της χώρας μας και υπάρχουν σχετικοί νόμοι. Εμείς κύριοι ως οι άνθρωποι που διακινούμε τον τουρισμό λαχταράμε να μην δυσφημιστεί αυτός ο τόπος, γιατί όλα αυτά τα φετινά γεγονότα δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ανταγωνιζόμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στον τουρισμό. Και φέτος μέσα σε αυτή την τουριστική κρίση εμείς οι ίδιοι κάναμε τόσα κακά στον τουρισμό, όσα όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί. Τι να πρωτοθυμηθούμε, το κάψιμο της Αθήνας, τους θανάτους αθώων ανθρώπων με τη φωτιά στην τράπεζα Marfin, το κλείσιμο του λιμανιού του Πειραιά, την παρεμπόδιση των τουριστών να ανέβουν στα πλοία? Και πόσα άλλα που έκαναν τον γύρο του κόσμου, που τρομοκράτησαν αυτούς που ήθελαν να επισκεφθούν την χώρα μας.

Τι διαφορά προς το χειρότερο είχαν αυτά τα γεγονότα από την δική σας ενέργεια που είναι και γραπτή, καμία. Η δυσφήμιση μιας χώρας είναι η ίδια από όλα αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα. Όταν τελικά αθροιστούν τότε παρουσιάζουν την Ελλάδα ως χώρα που δεν πρέπει να την εμπιστεύονται κυρίως αυτοί οι ξένοι που θέλουν να την επισκεφθούν. Εσείς το γράφετε στο φυλλάδιο ότι υπάρχει σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης, είναι σαν να λέτε ότι είναι στην ουσία μολυσμένη. Και όλοι αυτοί που προαναφέραμε στο όνομα των δίκαιων αγώνων ενήργησαν, και οι Έλληνες και οι ξένοι δημοσιογράφοι που καμιά φορά κάνουν την τρίχα τριχιά (όμως τους δίνουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα) έτσι και εσείς το ίδιο λέτε, όμως το αποτέλεσμα είναι να δυσφημιστεί ο Ελληνικός τουρισμός και να έχουμε από όλες αυτές τις αιτίες τα ολέθρια αποτελέσματα φέτος.

Τι φταίει ο τουρίστας να τον στεναχωρείτε ότι καλά που την γλίτωσε στην Σαντορίνη και δεν βούλιαξε και το δικό του καράβι? Είναι σαν να του λέτε αφού οι αρχές αδιαφόρησαν, ολιγόρησαν για το ναυάγιο, το ίδιο θα κάνουν και για τα άλλα που αφορούν την ασφάλειά του, την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως γράφετε, την μόλυνση του νησιού σας το οποίο εσείς θέλετε να προστατέψετε. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο λιγότερο κίνδυνο διατρέχει από την απειλή που υπάρχει στο νησί. Έτσι εκλαμβάνει κάθε λογικός νους αυτή σας την ενέργεια να δυσφημίζετε την Σαντορίνη, την Ελλάδα, να ξύνετε μία πληγή, το ναυάγιο.

Να τα πείτε Κύριοι στο Κράτος αυτά. Κατεβείτε στην Αθήνα με πολυπληθείς επιτροπές, επισκεφθείτε τους Υπουργούς πολιτισμένα για να σας δικαιολογήσουν γιατί δεν ανελκύουν το ναυάγιο, αυτοί θα ξέρουν. Τι θα κάνουν οι ξένοι με το χαρτί αυτό που τους έχετε δώσει, εκτός από δυσφήμιση του νησιού, δυσφήμιση αυτής της ταλαίπωρης χώρας? Ποιος δίνει το δικαίωμα σε εμάς όλους στο βωμό όποιου δίκαιου αιτήματος να δυσφημούμε αυτή την χώρα, να χαντακώνουμε τον Ελληνικό τουρισμό? Και μετά λέμε μας φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι δημοσιογράφοι. Μα εσείς όπως και άλλοι τους δίνουμε αυτή την τροφή, όλοι οι Έλληνες που ζουν από τον τουρισμό χτυπάνε τον τουρισμό.

Σας παρακαλούμε, σταματήστε να πυροβολείτε τον Ελληνικό τουρισμό μέσω των ίδιων των τουριστών που εμπιστεύτηκαν το νησί σας και την Ελλάδα. Έχει τόσα προβλήματα ο Ελληνικός τουρισμός, μην του προσθέτετε ακόμα και άλλα. Δεν θα αντέξει.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ κ. Μάριος Τριβυζάς και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Κων/νος Παλασκώνης.


Στην άμεση, σαφή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη απάντησή της η Επιτροπή Πολιτών για το Sea Diamond αναφέρει ότι,

Η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, της Κυπριακής Εταιρείας Louis Cruises, αποτελείται από εθελοντές κατοίκους της Σαντορίνης που με ευαισθησία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αγωνίζονται εδώ και τρία χρόνια να πείσουν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της προστατεύοντας το νησί μας, αλλά και ολόκληρη τη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, από μία τοξική βόμβα με το όνομα Sea Diamond, που με εγκληματικό και επιδεικτικό τρόπο αφέθηκε να βυθιστεί, μετά από 14 ώρες, μέσα στη μοναδική στον κόσμο Καλντέρα της Σαντορίνης στις 5 και 6 Απριλίου 2007. Δεν αποτελούμε οργάνωση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν έχουμε ατομικά συμφέροντα, δεν έχουμε συνδικαλιστικό χαρακτήρα και δεν υπηρετούμε κομματικές σκοπιμότητες. Επίσης δεν είμαστε εμπρηστές, κουκουλοφόροι, αναρχικοί ή τρομοκράτες. Είμαστε απλοί και φιλήσυχοι κάτοικοι της Σαντορίνης, αλλά και της Ελλάδος, αγαπάμε το τόπο μας και αγωνιζόμαστε απαιτώντας το αυτονόητο: να μας επιτραπεί να ζήσουμε μέσα σε ένα υγειές και καθαρό φυσικό περιβάλλον, που θα το προστατεύσουμε και θα το παραδώσουμε στα παιδιά μας από τα οποία το δανειστήκαμε.

Από την ημέρα του ναυαγίου μέχρι σήμερα πέρασαν από τη Σαντορίνη τρεις Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος, και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος στη Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Σταύρο Δήμα. Από όλους πήραμε την υπόσχεση ότι η πολιτεία θα σκύψει επάνω από το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond, ότι θα κάνει την απάντληση των καυσίμων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την ανέλκυσή του. Μάταια όμως. Η απάντληση των καυσίμων, το Μάιο του 2009, αποδείχθηκε ένα προεκλογικό φιάσκο, ενώ κάθε διαδικασία για την ανέλκυση του ναυαγίου έχει παγώσει από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά το ναυάγιο. Η Συντονιστική Επιτροπή δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Επισκεφθήκαμε με τη σειρά μας κάθε αρμόδιο υπουργείο, ζητήσαμε ακρόαση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας μας και επισκεφθήκαμε όσους μας δέχτηκαν. Δεν μας δέχτηκε ποτέ όμως ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις επαναλαμβανόμενες αιτήσεις μας για ακρόαση. Επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Δημήτριο Σιούφα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια. Από όλους λάβαμε τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας και την υπόσχεση ότι από τη θέση τους θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί ο στόχος μας, που είναι η ανέλκυση του Sea Diamond. Από τον Μάρτιο του 2010 έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και ακόμη τελούμε σε αναμονή. Σε κάθε υπουργείο που επισκεφθήκαμε, όπως το ΥΕΝΑΝΠ παλαιότερα και το ΥΠΕΚΑ προσφάτως, πήραμε απαντήσεις του τύπου: «ο ουρανός δεν βρέχει λίρες» ή ότι «θα τοποθετήσουμε ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης» ώστε να μετράμε τους ρύπους καθημερινά! Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μας παρέπεμπε στο υπουργείο Οικονομικών και εκείνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος… Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται… Από την άλλη μεριά ανακριτές και εισαγγελείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης ακόμη προσπαθούν να εντοπίσουν τους ενόχους και να αποδώσουν ευθύνες και κατηγορίες στους υπαίτιους του ναυαγίου. Και ακόμη περιμένουμε. Το φυσικό περιβάλλον όμως δεν μπορεί να περιμένει. Το ναυάγιο διαβρώνεται καθημερινά και σε λίγα χρόνια ακόμη η ανέλκυσή του θα κρίνεται αδύνατη. Τα τοξικά του περιεχόμενα καθημερινά δηλητηριάζουν τη θάλασσά μας και κανένας μας δεν θέλει να αναλογιστεί πόσο πιο σοβαρή μπορεί να γίνει αυτή η απειλή στο μέλλον.

Δεν περιμέναμε ποτέ κύριοι, ότι οι εκπρόσωποι της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού θα έφταναν στο σημείο να μας κατακρίνουν ως ομάδα που βλάπτει τον τουρισμό στη χώρα μας. Εσείς που είστε οι πρεσβευτές του τουρισμού στην πατρίδα μας, εσείς που «διακινείτε» τον τουρισμό όπως λέτε, θα έπρεπε να βρίσκεστε μπροστά στον αγώνα μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο τουρισμός στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, στηρίζονται στο υγειές φυσικό περιβάλλον της. Στην καθαρή θάλασσα, στις καθαρές παραλίες, στα όμορφα νησιά της. Όταν τα χάσουμε αυτά θα καταλάβουμε ότι δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Τι κάνετε αλήθεια εσείς για να διαφυλάξετε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας; Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες που τον καταστρέφουν καθημερινά στο βωμό του εύκολου κέρδους και της απληστίας;

Μας κατηγορείτε ότι τρομάζουμε τους τουρίστες ενημερώνοντάς τους για το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι δυσφημίζουμε τον τουρισμό στη χώρα μας. Αυτά να τα πείτε κύριοι σε εκείνους που προκάλεσαν το ναυάγιο. Σε αυτούς που μέρα μεσημέρι, με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες χτύπησαν το κρουαζιερόπλοιο επάνω στα βράχια της Σαντορίνης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 1500 επιβατών. Σε αυτούς που προκάλεσαν εσκεμμένα τη βύθισή του αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσουν. Σε αυτούς που μοναδική τους έγνοια ήταν να πάρουν την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία που κάλυπτε το πλοίο. Σε αυτούς που εδώ και τριάμισι χρόνια μας εμπαίζουν και μας δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις για την ανέλκυση του πλοίου και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες κυκλοφορούν σε όλο το διαδίκτυο και χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν να λένε για την περιπέτεια που έζησαν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους στο ναυάγιο του Sea Diamond της Κυπριακής εταιρείας Louis στη Σαντορίνη. Εμείς θα προκαλέσουμε την δυσφήμιση στον τουρισμό; Επειδή λέμε την αλήθεια και διαμαρτυρόμαστε για άλλη μία εγκληματική ενέργεια εις βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και του τουρισμού για τον οποίο νοιάζεστε τόσο; Τι κάνατε εσείς για να προστατεύσετε τον τουρισμό από τέτοιου είδους εφιαλτικές εμπειρίες; Τι σας πείθει ότι αν πάψουμε να διαμαρτυρόμαστε και να αντιδρούμε, δεν θα έχουμε σύντομα ένα νέο «ναυάγιο» ή «ατύχημα» που θα μολύνει έναν ακόμη παράδεισο της πατρίδας μας και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές; Η σιωπή και η προσπάθεια απόκρυψης των προβλημάτων δεν φέρνει ποτέ τη λύση τους. Απλά τα διαιωνίζει και τα πολλαπλασιάζει!

Δεκάδες αναγνωρισμένοι επιστήμονες του Ελληνικού χώρου τονίζουν ότι το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί τοξική βόμβα στο βυθό της Σαντορίνης. Ότι βραχυπρόθεσμα η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή, μακροπρόθεσμα όμως αν δεν γίνει ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος «ειδικός» για να καταλάβει τι συμβαίνει στη θάλασσα, όταν βλέπει καθημερινά πετρελαιοειδή να επιπλέουν επάνω από το ναυάγιο. Οι ίδιοι οι πολιτικοί που ήρθαν και μας υποσχέθηκαν την ανέλκυση του πλοίου μας έβγαλαν στους δρόμους. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό υλικό όφελος από όλο αυτό τον άνισο αγώνα που δίνουμε. Και εσείς κύριοι, αντί να σταθείτε αρωγοί και συμπαραστάτες μας, ανησυχείτε μην τυχόν πούμε την αλήθεια και χάσετε κάποιο ψίχουλο από τα ετήσια έσοδά σας.

Εμείς κύριοι, με τη δράση μας, προστατεύουμε και διαφημίζουμε τον Ελληνικό τουρισμό, αναδεικνύοντας την ευαισθησία των Ελλήνων για το περιβάλλον. Απαιτούμε από την πολιτεία την εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και αγωνιζόμαστε για την επαναφορά του στην πρότερη κατάστασή του. Το ενημερωτικό έντυπο που μοιράζουμε στους επισκέπτες μας το δημιουργήσαμε με την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Θήρας. Ευχαριστούμε τους επισκέπτες μας που ήρθαν στο νησί και ζητώντας τη βοήθειά τους – μέσω και της δικής τους φωνής – αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά απέναντι στην καταστροφή που φέρνει η λαίλαπα του εύκολου κέρδους, της απληστίας και της υπερεκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, υπογράφοντας επώνυμα για την προστασία του μοναδικού φυσικού κάλλους της Σαντορίνης. Να είστε σίγουροι ότι δεν τρομάζουν. Ούτε και σπεύδουν να φύγουν από το νησί μία ώρα γρηγορότερα. Τέτοιου είδους προβλήματα έχουν συνηθίσει να βλέπουν και στη χώρα τους. Δεν είναι μόνο δικό μας «προνόμιο» η ανθρωπογενής καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Και όλοι τους μας συγχαίρουν για το δίκαιο αγώνα μας. Μόνο άνθρωποι χωρίς παιδεία και πνευματική καλλιέργεια θα μπορούσαν να τρομάξουν και να φύγουν πανικόβλητοι από τη χώρα μας, μην τυχόν και «βυθιστεί και το δικό τους πλοίο», ή μην τυχόν και τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι…

Εάν πραγματικά νοιάζεστε για αυτή τη χώρα και χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους επιστολές για να την προστατεύσετε από δυσφήμιση, πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για όλες τις δικές σας δράσεις που καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα, τα οποία πλήττουν καθημερινά την τουριστική μας βιομηχανία. Ελπίζουμε ότι η ευαισθησία σας είναι πραγματική και όχι προσχηματική. Για εμάς, η λογική που λέει ότι είναι δυσφήμιση να αγωνιζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αντιδημοκρατική, μεσαιωνική και επικίνδυνη. Ρίχνοντας συνεχώς τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί δεν επιτυγχάνουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το μέλλον.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αγαπάμε ιδιαιτέρως τον τόπο μας και ποτέ δεν θα θέλαμε να τον βλάψουμε. Επίσης σεβόμαστε τους συμπολίτες μας επιχειρηματίες που ζουν από τον τουρισμό και ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας να τους προκαλέσουμε οικονομική ζημία. Άλλωστε και εμείς οι ίδιοι εξαρτόμαστε οικονομικά από τον τουρισμό στο νησί μας. Όμως δεν ξεπουλάμε τον τόπο μας για κανένα χρηματικό ποσό και είμαστε σίγουροι πως τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από την υγεία μας και την καλή ποιότητα ζωής των σημερινών και μελλοντικών κατοίκων αυτού του νησιού.

Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα, που τα προικιά της μας κάνουν πλούσιους. Ελάτε μαζί μας να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε από κάθε επίδοξο κερδοσκόπο ή καπηλευτή τους. Σας προσκαλούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μας που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2010 στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί.  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond.


Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι με νεότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, μας ενημερώνει ότι δημιούργησε μία ιστοσελίδα για τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο, για την Ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND από τη θάλασσα της Σαντορίνης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν στην σελίδα http://www.savesantorini.com/