Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

Η κοινότητα της Οίας μας ενημερώνει ότι λόγο κατολισθήσεων βράχων στον οικισμό Αμμουδίου, με απόφαση κοινοτικού συμβουλίου, απαγορεύτηκε η διακίνηση ανθρώπων στην οδό που οδηγεί από το λιμάνι του Αμμουδιού στο νησάκι του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη στον οικισμό του Αμμουδιού, λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας για την ασφάλεια των διερχομένων από τις κατολισθήσεις που συνέβησαν στις 2.9.2010.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ειδική σήμανση προκειμένου να απαγορευτεί η διέλευση από την ανωτέρω οδό.
Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που είχε ως μοναδικό θέμα την κατολίσθηση στον εν λόγο δρόμο, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χάλαρης ενημερώνοντας τους κοινοτικούς συμβούλους για το θέμα, ανέφερε τα εξής,

Μόλις πριν από τρεις ώρες έγιναν κατολισθήσεις στο δρόμο του Αγίου Νικολάου, Περαματάρη, στον οικισμό του Αμμουδίου, ο οποίος υπάρχει προ πολλών ετών και τη δεκαετία του 1970 συντηρήθηκε από τον Ε.Ο.Τ. Μέρος του βουνού στα ανάντη του δρόμου κατολίσθησε και παρέσυρε και άλλα βράχια από τα πρανή της περιοχής, με αποτέλεσμα ογκώδεις βράχοι να αποκόψουν την κυκλοφορία του δρόμου προς τον Άγιο Νικόλαο τον Περαματάρη, όπου πλήθος κόσμου βρισκόταν καθοδόν ή επέστρεφε από την περιοχή.

Το σημείο του Αγίου Νικολάου στον οικισμό του Αμμουδίου επισκέπτεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ατόμων. Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί από τις κατολισθήσεις, οι οποίες κατέλαβαν και κατέστρεψαν το δρόμο σε μήκος πενήντα μέτρων (50μ.) περίπου, αλλά πολλά άτομα αποκλείστηκαν στο σημείο που σταματάνε για να περάσουν απέναντι στο νησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή λούονται καθημερινά πλέον των πεντακοσίων ανθρώπων και υπάρχει αγκυροβόλιο για σαράντα περίπου τουριστικά και αλιευτικά σκάφη.

Πήγα ο ίδιος στο σημείο άμεσα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της ΚΟΙΝ.Κ.Ε.Ο. κ. Διονύσιο Κουμιτζέλη και τον Προϊστάμενο της Κ.Ε.Υ.Α. Οίας κ. Ιωάννη Λαμπράκη, κάλεσα το καΐκι του κ. Γεωργίου Τριανταφύλλου και τη βάρκα που έχει η Κ.Ε.Υ.Α. Οίας προκειμένου να μεταφερθεί ο κόσμος, συγκεκριμένα πενήντα τέσσερα άτομα, από την προβλήτα απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο στην προβλήτα του Αμμουδιού. Η επιχείρηση αυτή ήταν επιτυχής και ο κόσμος μεταφέρθηκε με ασφάλεια.

Αμέσως τοποθετήθηκαν στο σημείο των κατολισθήσεων ταινία, κώνοι, μπάρες και φωτεινή σήμανση, προκειμένου να απαγορευτεί η διέλευση από το σημείο αυτό που οδηγεί μόνο προς τον Άγιο Νικόλαο. Προτείνω να συμφωνήσουμε όλοι στον αποκλεισμό της οδού λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας, τόσο από τις κατολισθήσεις των βράχων όσο και από την επικινδυνότητα διέλευσης των ανθρώπων λόγω της μη ασφαλούς βατότητας.

Ύστερα από πρόταση του προέδρου, το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την απαγόρευση της διακίνησης ανθρώπων στην οδό που οδηγεί από το λιμάνι του Αμμουδιού στο νησάκι του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη στον οικισμό του Αμμουδιού, λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας για την ασφάλεια των διερχομένων από τις κατολισθήσεις που συνέβησαν στις 2.9.2010.

Αποφάσισε επίσης να ζητηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να επισκεφθεί την περιοχή Γεωλόγος, να ζητηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. να προβεί στην εκτίμηση της κατάστασης, λόγω εμπειρίας και να ζητηθεί να χρηματοδοτηθεί το έργο της αποκατάστασης μαζί με το υπόλοιπο έργο των πρανών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

Να ζητηθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού η χρηματοδότηση του έργου αφού ήταν ο φορέας που είχε συντηρήσει το δρόμο αυτό ως αξιόλογη περιπατητική διαδρομή.