Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

Γράψε κι εσύ ένα κείμενο για την κρίση. Μπορείς!


Ωραία είναι, πολύ ωραία τα όσα γράφονται για την κρίση που μας βρήκε σαν την κακιά τη γρίπη από κει που δεν το περιμένεις και νομίζεις ότι είσαι καλά, γερός και δυνατός και σου ρχετε η κρίση-γρίπη και σε ξετινάζει,

πλήν όμως δεν είμαι -πια- τόσο ενοχική για να νομίζω ότι για όλα τα κακά που μας βρίσκουνε φταίμε εμείς οι φαντασιόπληκτοι που «ξοδεύαμε περισσότερα από όσα βγάζαμε» που λένε και οι ξένοι «πράκτορες» (κυριολεκτικά πράκτορες γιατί κοιτάνε να επωφεληθούνε από την δικιά μας και την τουριστική χασούρα)

δεν είμαι τόσο ενοχική. Είπαμε να «μαζευτούμε» αλλά δεν μπορεί να φταίμε και για όλα και να μας το λένε και μας στριμώχνουν και να το πιστεύουμε. Ούτως ή άλλως το καταλαβαίνουμε σιγά σιγά ότι αυτήν την εποχή μας κάνουνε μικρούς για να μας κοροϊδεύουνε κι ότι το παιχνίδι παίζεται εντελώς αλλού, σε άλλες οικονομικές ισορροπίες, απλά έτυχε στην ελλαδίτσα να το πληρώσει…

Σαν σήμερα το 1947 ψηφίστηκε από την αμερικανική βουλή το Σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με το σχέδιο-σκεπτικό του εν λόγο κυρίου, η ελλάδα όπως και η Τουρκία «στηρίχθηκαν πολιτικά» (εντελώς!) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον «επαπειλούμενο κομουνιστικό κίνδυνο»! Ο Τρούμαν είπε πως «εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομουνισμό κι αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για όλη την περιοχή».
Στις 10 Μαΐου 1947 το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο και η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε Ελλάδα και Τουρκία ανήλθε στα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια περίοδο (ξαναστηριχθήκαμε πολιτικά!) διατυπώθηκε και το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο αποσκοπούσε στην παροχή βοήθειας στις κατεστραμμένες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χώρες της Ευρώπης για την ανόρθωσή τους. Η χώρα μας έλαβε, υπό μορφή δωρεών 706,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το συμπέρασμα; Ότι προφανώς οι Αμερικάνοι πάντα έβαζαν ένα χεράκι στην περιοχή. Το τι θα μας γυρέψουν πίσω δεν μπορούμε να ξέρουμε….

Πάντως μην τα παίρνεται και πολύ τραγικά τα όσα συμβαίνουν εσχάτως, έχουμε δει κι έχουμε δει οικονομικές στενότητες στην χώρα…

(όπα, δεν λέω άλλα…) Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα δεν πληρώνουμε πολλά λάθη του παρελθόντος αυτοί που δεν φταίνε, ούτε ότι κάποιοι δεν έφταιξαν και δεν σπαταλούσαν λεφτά του κράτους για αμφίβολες ενέργειες.

Προπαντός όμως να μην είμαστε και τόσο ενοχικοί!
ΥΓ. ελπίζω το φετινό θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων να μην έχει καμιά σχέση με την οικονομική κρίση (ας έχει με αυτήν των αξιών!), παρόλο που οι περισσότεροι θα έγραφαν σωστά. Πώς να μην ξέρεις να γράψεις για κάτι που το ζεις μες το σπίτι σου; ….