Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

Την ιδρυτική του Συνέλευση πραγματοποίησε πριν απο λίγες ημέρες ο νεοσύστατος Σύλλογος των Αλβανών της Σαντορίνης.


Την πρώτην του Γενική Συνέλευση παγματοποίησε την Πέμπτη 22 Απριλίου ο νεοσύστατος Σύλλογος Αλβανών μεταναστών στην Σαντορίνη. Η εκδήλωση, σύμφωνα με δηλώσεις των διοργανωτών της, ικανοποίησε τις προσδοκίες που υπήρχαν συγκεντρώνωντας περισσότερα απο απο 250 μέλη του Συλλόγου που παρακολούθησαν τις ομιλίες και ευχήθηκαν στον Σύλλογο επιτυχημένη πορεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου κ. Κώστα Τσέλα, η ίδρυση του συλλόγου αποτελούσε εδω και αρκετά χρόνια ιδέα αρκετών Αλβανών που ζούν το νησί, ενω το τελευταίο διάστημα ωρίμασαν οι συνθήκες και συγκεκριμενοποιήθηκαν και οι αναγαιότητες ώστε να προχωρήσει αυτη η κίνηση. Τον σημαντικότερο λόγο για την δημιουργία του Συλλόγου σύμφωνα με τον κ. Τσέλα, αποτέλεσε ο μεγάλος αριθμός των Αλβανών μεταναστών που ζουν στο νησί, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 5 χιλιάδες. Κατα την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε επιγραμματικά στο ιστορικό της παρουσίας των οικονομικών μεταναστών απο την γειτονική χώρα τόσο την Ελλάδα όσο και στην Σαντορίνη, λέγοντας οτι τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για όσους που βρέθηκαν σε μια νέα πατρίδα εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα και αγωνιόντας για ενα καλύτερο μέλλον. Πλήν όμως ,όπως ανέφερε, με την πάροδο των χρόνων και με σκληρή δουλειά και απο τις δύο πλευρές, οι οικονομικοί μετανάστες απο την Αλβανία κατόρθωσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να γίνουν κομμάτι της οικονομίας της και απο την άλλη πλευρά και οι έλληνες να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της παρουσίας αυτης της ομάδας των ανθρώπων στην χώρα. Στην ομιλία του ο κ. Τσέλας αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου που είναι η καλύτερη και ουσιαστικότερη γνωριμία των Αλβανών και των οικογενειών τους μεταξύ τους , η συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες του νησιού, η αλληλεγγύη σε περιπτώσεις ανάγκης κάποια οικογένειας καθώς και γενικότερα η ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν και η εκπροσώπησή τους όπου χρειστεί.
Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Άγγελος Ρούσσος και ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Ζώρζος οι οποίοι έκαναν σύντομους χαιρετισμούς και ευχήθηκαν στον σύλλογο επιτυχημένη πορεία.
Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησε και ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα κ. Βίλι Μιναρόλλι που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και βρέθηκε στην Σαντορίνη, ενω στην ομιλία του εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του που είδε τους συμπατριώτες του να ιδρύουν τον Σύλλογο, ενω τους ευχήθηκε να είναι αλληλέγγυοι και να συμπαρίστανται σε όσους έχουν ανάγκη καθώς και να συμβάλουν στις ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ της Αλβανικής κοινότητας και των Ελλήνων.

Με αφορμή το κείμενο σχετικά με την ενημέρωσή σας για την εκδήλωση, αξίζει να αναφέρουμε οτι ήδη εχει ξεκινήσει η «έρευνα» για τον εντοπισμό περιπτώσεων οικογενειών με ιδιαίτερες ανάγκες, ενω μια απο τις πρώτες πρωτοβουλίες του προέδρου του Συλλόγου ήταν να καλέσει τους Αλβανούς που ζουν στο νησί να συμμετάσχουν στην 37η αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε πριν απο λίγες ημέρες.