Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

στα ευχάριστα!

για τις πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας μίλησε σήμερα στην εκπομπή "εχουμε και λέμε" του Σαντορίνη 106.4 η κ. Ανθοπούλου συνεργάτιδα του Δικτύου με αφορμή την παρουσία του Δικτύου σε σχολείο της Σύρου.
τα προγράμματα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να ξέρουμε οτι,

Η πολύπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών, και η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ εκπαιδευτικών και σχολείων βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνάντησης Ενημέρωσης που διοργανώνει το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας http://schoolnet.protovoulia.org/  στη Σύρο, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 και ώρα 11.20, στην Πολυγωνική Αίθουσα των Λυκείων του Σχολικού Συγκροτήματος Μάννα.

Στη Συνάντηση θα παρουσιαστούν οι στόχοι καθώς και οι παιδαγωγικές και επιμορφωτικές μέθοδοι που προτείνει το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου. Θα παρουσιαστούν επίσης ενδεικτικές καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν σχολεία ανά τη χώρα στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Δίκτυο. Πρόκειται για δράσεις που βασίζονται σε συμμετοχικές και βιωματικές πρακτικές, οι οποίες κάνουν το σχολείο ένα «ζωντανό οργανισμό» και είναι συμβατές με τις ανάγκες και τη φυσιογνωμία της κάθε σχολικής μονάδας.

Συναντήσεις του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας έχουν πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στο Βόλο, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Καλαμάτα και στα Γιάννενα. Στην Πάτρα, το Βόλο, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη οι Συναντήσεις συνδυάστηκαν με Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς-μέλη του ΔΣΚ. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν την επομένη των Ενημερωτικών Συναντήσεων και κατά τη διάρκειά τους οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Εργαστήριο του ΔΣΚ, με την επιστημονική υποστήριξη των Επιμορφωτών – Συντονιστών, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ομάδες και να επεξεργαστούν το πλαίσιο αποτίμησης των δραστηριοτήτων που εφαρμόζουν στο σχολείο τους κατά την τρέχουσα φάση.

Περισσότερες Πληροφορίες για το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας:

Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας (ΔΣΚ) εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Μορφωτικής Πρωτοβουλίας και υποστηρίζεται από την ισότιμη συνεργασία των κοινωφελών ιδρυμάτων Ευγενίδου, Α.Γ. Λεβέντη, Ι. Φ. Κωστόπουλου, Μποδοσάκη, «Σταύρος Νιάρχος», Λαμπράκη, Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η δράση του Δικτύου, για την ανάπτυξη του οποίου η Μορφωτική Πρωτοβουλία συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ξεκίνησε το 2007. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης. Το ΔΣΚ διανύει την τέταρτη συνεχή χρονιά της δράσης του, με συμμετοχή 417 εκπαιδευτικών από 94 σχολεία όλης της Ελλάδας, οι οποίοι λαμβάνουν συστηματική επιμόρφωση μέσω του διαδικτυακού «Εργαστηρίου», ενώ παράλληλα 177 εκπαιδευτικοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα μέσω του «Προγράμματος Ανοιχτής Επιμόρφωσης» του Εργαστηρίου. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί απαρτίζουν μια διαδικτυακή κοινότητα και συνεργάζονται συστηματικά για τη δημιουργική ανάπτυξη του μαθησιακού τους δυναμικού, επιθυμώντας να αποστασιοποιηθούν από στείρες διδακτικές πρακτικές του παρελθόντος και στοχεύοντας στην ευρύτερη βελτίωση της οργανωτικής και παιδαγωγικής κουλτούρας του ελληνικού σχολείου.





................