Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010



Και ποιος σας είπε ότι το αρχηγιλίκι είναι εύκολη δουλειά;
ή πολύ καλαμπούρι γίναμε (εδώ μέσα….)

Μπορείτε να την σχολιάσετε και να την ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Ελεύθεροι άνθρωποι είστε, μπορείτε να πείτε ότι θέλετε, σχετικά με τις αποφάσεις των αρχηγών να απομακρύνουν από τις ομάδες τους «απείθαρχους» βουλευτές.

Και εν πάση περιπτώσει, έτσι λειτουργούν τα κόμματα και -καθώς βλέπουμε- δεν είναι εύκολη δουλειά να «κουμαντάρεις» ένα κόμμα. Πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβάλεις την τάξη, την πειθαρχία ή να εφαρμόσεις σιωπητήριο. Έτσι «πάει», πόσο μάλλον σε κρίσιμες περιόδους που η κατάσταση απαιτεί συνοχή. Και ο αρχηγός χρειάζεται να υπενθυμίσει ότι είναι αρχηγός. Τώρα θα μου πείτε, τα κόμματα, δεν είναι επιχειρήσεις για να λειτουργούν με τέτοια μοντέλα, είναι ομάδες ανθρώπων εκλεγμένων από τον λαό ο καθένας για τους δικούς του λόγους που λειτουργούν ομαδικά και εκφράζουν και υπερασπίζονται(;) τον κόσμο που τους εξέλεξε. Αυτό, στην πράξη είναι «μοντέλο Σύριζα». Όλοι μαζί δηλαδή, αλλά και ο καθένας τα δικά του. Πλήν όμως δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Άλλωστε, δημοκρατία έχουμε.

Ο δε κόσμος και κοσμάκης (επειδή είναι τέτοιος και κανονικά δεν τον διώχνει κανένας άμα λέει τα δικά του, φοβερή ευκολία και χρησιμότητα αυτή..!) μπορεί να έχει και να λέει την γνώμη του. Μπορεί πχ να πεί ότι δεν του άρεσε αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός να απομακρύνει απο την κοινοβουλευτική του ομάδα 3 βουλευτές που δήλωσαν «παρόν» -δεν καταψήφισαν- τα νέα μέτρα. Μπορεί να χαρακτηρίσει την κίνηση «σκληρή», ή να σκεφτεί ότι υποδηλώνει τον φόβο ή την ανάγκη του πρωθυπουργού να «ελέγξει» την ομάδα του. Κόσμος είναι αυτός, ότι θέλει λέει. Οι δε βουλευτές, καθώς φαίνετε, όχι. Ο ίδιος κόσμος μπορεί να απορήσει και να αναρωτηθεί για το πώς «ερμηνεύεται» και μεταφράζεται αυτή η κίνηση.
Οτι όποιος διαφωνεί δηλαδή στο εξής ή δηλώνει «δεν ξέρω δεν απαντώ» θα απομακρύνεται; Και πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι βουλευτές; Θα κάνουν την «πάπια» ή θα υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους και κατ επέκταση την ελευθερία της έκφρασής τους; Με το επιχείρημα προφανώς οτι εκεί μέσα τους έχει στείλει ο κόσμος κι οτι δεν αποτελούν προσωπικό στρατό κανενός;

Από την άλλη, ο άλλος κόσμος, αυτός της ΝΔ μπορεί να έχει τις ίδιες απορίες. Σχετικά με την απόφαση του προέδρου, τις επόμενες κινήσεις της κ. Μπακογιάννη, την συνοχή της ομάδας, την συνοχή της παράταξης, την συνοχή του κόσμου της κ.ο.κ. Επίσης, ο ίδιος κόσμος έχει το ελεύθερο να σκέπτετε για τα «γυρίσματα που έχουν οι καιροί» καθώς και για το πόσο αιφνιδιαστικά μπορεί να βρεθεί κανείς κάτω από το άλογο….

Τέλος, ο πρώτος κόσμος, αυτός του Πασοκ δηλαδή, μπορεί κιόλας να σκέπτετε, ότι «θύμωσε» και ξέσπασε χθές ο πρωθυπουργός που τονε κοροϊδεύουνε για τα «ελληνικά του», κι είπε να τους «την πεί». Και τους την είπε. Ότι πολλοί το έχουν κάνει «καλαμπούρι» πλήν όμως δεν βλέπουν την ουσία. Και η ουσία, όπως είπε είναι πως είναι έλληνας της διασποράς κι είναι πολύ περήφανος γι αυτό, πόσο μάλλον που το γεγονός ήταν συνέπεια έκνομων καταστάσεων που επικρατούσαν στην χώρα.


Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια αναμένεται να έχει ενδιαφέρον (όχι σχετικά με το γλωσσικό ζήτημα, με τα υπόλοιπα)