Μια από τις πιο πρωτότυπες διαμαρτυρίες με στόχο την ανέλκυση του βουλιαγμένου στην Καλντέρα κρουαζιερόπλοιου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες (17-18 Δεκεμβρίου) στην Σαντορίνη, η οποία περιελάμβανε τον
αποκλεισμό της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.
Η εκδήλωση - κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών ενώ συμμετείχαν και την στήριξαν φορείς και σύλλογοι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής:
Με ένα ανοιχτό παραδοσιακό τραπέζι και με κρασί της Σαντορίνης έκλεισε ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Θήρας που πραγματοποίησαν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2008 οι πολίτες της Σαντορίνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των υπευθύνων εδώ και 20 μήνες, όσον αφορά την ανέλκυση του K/Z SEA DIAMOND -αδιαπραγμάτευτος στόχος των πολιτών της Σαντορίνης-.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι φορείς, καθηγητές, γονείς & μαθητές. Πρωταγωνιστές στον αγώνα αυτόν ήταν οι μαθητές του Δημοτικού–Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι διεκδίκησαν μαχητικά την απαίτηση τους για Καθαρή Θάλασσα στον τόπο τους στέλνοντας μήνυμα στους μεγαλύτερούς τους για μαχητικούς αγώνες.
Άλλωστε όπως είπαν και οι ίδιοι, "Το Μέλλον Τους Ανήκει!".
Μερικά χαρακτηριστικά συνθήματα των μαθητών ήταν "Όχι άλλα θα. Η Σαντορίνη δεν μασά", "Σήκωσέ το το βυθισμένο δεν μπορώ να περιμένω" "Τίποτα τίποτα δεν μας σταματά το πλοίο θα σηκώσουμε με τον τσαμπουκά", "Παπαληγούρα βγάλε έξω τη σαβούρα", "Παπαληγούρα θέλεις ξύλο με μαγκούρα".
Τον αποκλεισμό της ΔOY ΘΗΡΑΣ χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Άγγελος Ρούσσος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Οίας και Θηρασίας κ. Γεώργιος Χάλαρης, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών.
Μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν ο Νομάρχης Κυκλάδων κος Δημήτρης Μπάϊλας, η Τοπική ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Κυκλάδων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, ο Έπαρχος Θήρας, η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, ο Έπαρχος Μήλου, ο Εμπορικός σύλλογος Θήρας, ο Συνεταιρισμός Ιδιοκτητών Ταξί Σαντορίνης, η ΕΛΜΕ Θήρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κυκλάδων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας, οι Εργαζόμενοι στο Τελεφερίκ, οι Εργαζόμενοι στον Δήμο Θήρας, οι Εργαζόμενοι στην Κοινότητα Οίας, οι Εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, οι Εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΘ, και η ένωση Πολυτέκνων.
Την Κυριακή συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για να πάρει αποφάσεις για τις περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις της, ενώ συγχρόνως εκπνέει η προθεσμία που το υπουργείο έχει θέσει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για την υποβολή μελέτης απάντλησης.
Δεκέμβρης χωρίς χωροθέτηση γίνεται; δε γίνεται….
Καθώς όλα δείχνουν δεν θα μπορούσε να κλείσει χρονιά, πόσο μάλλον να περάσει Δεκέμβρης, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου το θέμα του τόπου και του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας.
Έτσι λοιπόν και φέτος δεν έλλειψαν οι συζητήσεις για την διαχείρηση των απορριμμάτων με την διαφορά ότι όχι μόνο ο χρόνος αλλά και τα πρόστιμα πιέζουν για την εξεύρεσης άμεσης αλλά και συνάμα οριστικής λύσης.
Τις προηγούμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την σύσταση Επιτροπής με τους επικεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων, ιδιώτες αλλά και μηχανικούς του δημοσίου που θα εξετάσουν το θέμα της εύρεσης χώρου για την διαχείριση των σκουπιδιών.
Εν τω μεταξύ, συνωστισμός παρατηρήθηκε στην εν λόγο συνεδρίαση μιας και ομάδα κατοίκων του Εμπορείου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να προκρίνεται η θέση «Μπερετάδες» που βρίσκεται ανάμεσα στον Πύργο και το Εμπορείο. Κάτι που τελικά διαψεύσθηκε από την διαδικασία.
Σχετικά με την Επιτροπή, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί άμεσα μιας και ο χρόνος πιέζει και σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τα μηχανήματα «συμπιεστής» και «δεματοποιητής» θα πρέπει να αγοραστούν πριν από την 1.1.2009.
Τι σκέπτεται ο Δήμαρχος Θήρας; Χρήση του δικαιώματός του να προχωρήσει σε ανακατατάξεις σε πρόσωπα και πράγματα στο μέσο της τετραετούς θητείας της Δημοτικής Αρχής αναμένεται κάνει ο Δήμαρχος Θήρας σύμφωνα με κουβεντούλες που έχουμε ακούσει σε καφέ και καφενεία! αλλά και σε πληροφορίες συνεργατών του.
Γεγονός είναι πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το ποιος θα πάει που, σενάρια που συνδυάζουν τις πιο απίθανες παραλλαγές στο σχήμα του Δήμου, τόσο που χάνεις την «μπάλα» για το ποιος τα έχει καλά -και κακά αντίστοιχα- και με ποιόν.
Οι όποιες αποφάσεις πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν μετά των Φώτων …
Εδώ κοιτάμε να ρεφάρουμε … ζητάνε κι οι Δήμοι
(κι άμα είναι από αυτούς που δεν κάνουν έργο.. ε, τότε θυμώνουμε πολύ!) Το σχόλιο αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να μειώσει τα τέλη παρεπιδημούντων από 2 σε 0,50 % στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ενίσχυση της Τουριστικής βιομηχανίας.
Από την άλλη πλευρά, την αντίθεσή τους στο μέτρο εκφράζουν οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα μειώσει τα έσοδα των Δήμων των τουριστικών περιοχών, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει στην οικονομική ασφυξία και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους επισκέπτες και τους κατοίκους των Δήμων αυτών.
Μήπως όμως είναι λίγο υπερβολική αυτή η θεώρηση; λαμβάνοντάς υπ’ οψη ότι και τόσα χρόνια που εισπράττουν οι Δήμοι, αποδίδουν στο ακέραιο σε έργο τα εισπραχθέντα;
Μήπως όμως οι Δήμοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη συμπάθεια στους επιχειρηματίες που είναι περισσότερο πιεσμένοι παρά ποτέ και διαρκώς μειώνουν τα ποσοστά του κέρδους τους στην προσπάθειά τους να αντέξουν στον ανταγωνισμό, από το να διαμαρτύρονται για τα έσοδά τους, χρήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδονται σε έργο;
Να μην ξεχάσω να περάσω να το δω!
Ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Σαντορίνης παρουσιάζει αυτήν τη βδομάδα το πόρταλ
www.kykladesnews.gr
Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδευει τις φωτογραφίες «Δε χρειάζονται κανονισμοί και απαγορεύσεις. Η αισθητική, η ευφυΐα και η χαρούμενη διάθεση αρκούν για να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να διαφοροποιήσουν το σπίτι από τα συνηθισμένα...»
www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9976Την ομιλία της κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού μας έστειλε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου. Σύμφωνα με ένα απόσπασμα από την ομιλία της:
Όταν οι αριθμοί, όμως, αναφέρονται σε 4,5 χιλιάδες νέες αίθουσες διδασκαλίας, σε 34 γυμναστήρια, σε 290 βιβλιοθήκες, στην αναβάθμιση 180 παλαιών σχολείων, στον προγραμματισμό κατασκευής 830 νηπιαγωγείων, 400 δημοτικών, λυκείων και γυμνασίων, ώστε να σταματήσουν, επιτέλους, τα παιδιά μας να διδάσκονται σε παραπήγματα, όταν αναφέρονται οι αριθμοί σε 17 νέα νοσοκομεία, σε αναρίθμητα νέα κέντρα υγείας και όταν, κύριοι συνάδελφοι, οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στη δημιουργία campus για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να πάρουν μια ανάσα ζωής και οι γονείς αυτών των παιδιών.
Και κλείνουμε με κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.Οι Κυκλάδες και οι άνθρωποί τους όχι μόνο δεν έχουν μείνει αμέτοχοι από όλα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχουν λόγο και άποψη για τα γεγονότα.
Και αναφερόμαστε στις κινητοποιήσεις των μαθητών καθώς και νέων ανθρώπων που αντιδρούν στην καθημερινότητα όλων μας όπως αυτή εχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα αλλά στο μέλλον που προδιαγράφεται για τους νέους.
Οι άνθρωποι των Κυκλάδων ,λοιπόν, έχουν άποψη και την εκφράζουν δημόσια, και μια από τις δυναμικότερες φωνές ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες ήταν αυτή του κ.
Παύλου Χατζηγρηγορίου, Πολιτικού Μηχανικού, εργαζόμενου στον Δήμο της Ερμούπολης, που με ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον Κυκλαδικό Τύπο αφύπνισε τις συνειδήσεις των συμπατριωτών του αλλά όσων έτυχε να διαβάσουν το κείμενό του.
Κείμενο το οποίο αναδημοσιεύουμε με την ευχή «το 2009 να μην μας οδηγήσει στη λήθη των γεγονότων αλλά στη συνέχεια του προσωπικού μας αγώνα κατά του συμβιβασμού με ότι συμβαίνει γύρω μας. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν, μας αφορούν»
Το κείμενο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα και βαρύτητα γιατί –ενώ κάλλιστα θα του «ταίριαζε»- δεν εχει γραφτεί από έναν εκπρόσωπο της νέας
-επαναστατημένης και δυναμικής- γενιάς, αλλά από έναν εκπρόσωπο (όσο μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι εκπροσωπούν γενιές) της γενιάς των 40άρηδων.
Αυτών, που σήμερα η θέση τους θα δικαιολογούσε να ζητήσουν από τους νεότερους μιαν ειλικρινή συγνώμη. Συγνώμη για ότι δεν μπόρεσαν, για ότι δεν κατάφεραν, για τους συμβιβασμούς που έκαναν για τις αλήθειες που απέκρυψαν, για ότι καλύτερο για τις νεότερες γενιές θα μπορούσε να εχει γίνει.
Το πρωί της Τρίτης, δυσκολεύτηκα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Τρεις μέρες μετά την ψυχρή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, τρεις μέρες μετά από την παρωδία χειρισμού της κατάστασης από μια ανίκανη κυβέρνηση, τρεις μέρες μετά από τις συνεχιζόμενες εξεγέρσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας, τρεις μέρες αρκούσαν για να νιώσω ότι είμαστε (όλοι) πολύ «λίγοι» για αυτόν τον τόπο. Ένιωσα ότι κάθε φωτιά σε κάθε τράπεζα, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε κατάστημα και σε κάθε κτήριο είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς μας, χωρίς δυστυχώς να εξαιρώ τον εαυτό μου. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης ενός κράτος που εκφράζεται από τους πολιτικούς του, από τα υπουργεία του, από τις νομαρχίες του, τους δήμους του, τους υπαλλήλους του και (φυσικά) και τους πολίτες του. Αποτέλεσμα ενός «θυμού» που τον καλλιεργήσαμε και στη συνέχεια τον καταδικάσαμε.
Ποιος θα τολμήσει –δημόσια- να μην καταδικάσει τους «κουκουλοφόρους» που καίνε χωρίς όρια τις πόλεις μας και ειδικά την Αθήνα; Ποιος θα τολμήσει όμως παράλληλα να καταδικάσει τον εαυτό του που δεν κατάφερε να αφουγκραστεί αυτόν το «θυμό» της κοινωνίας και να προσπαθήσει ενεργά να τον κατασβήσει πριν εκδηλωθεί; Φωνάζουμε συνεχώς ότι «δεν υπάρχει κράτος». Εγώ όμως βλέπω ότι υπάρχει κράτος και μάλιστα υπάρχει υπερβολικό κράτος. Ένα κράτος που βασανίζει καθημερινά τον πολίτη, σε ουρές ταμείων, σε ανήλεα γραφεία, σε άδεια ιατρεία, σε διαλυμένα νοσοκομεία, σε άθλια σχολεία, σε αποστειρωμένες από την κοινωνία δικαστικές αίθουσες, σε πολεοδομίες και υπουργεία της ταλαιπωρίας. Κράτος γραφειοκρατικό, κράτος ρουσφετολογικό, κράτος που κυβερνάται από διαπλοκή και αδιαφάνεια. Κράτος που οδηγεί γονείς σε γραφεία πολιτικών να παρακαλάνε για μια θέση Stage για το παιδί τους, που δημιουργεί goldenboys και ταυτόχρονα θεσμοθετεί την «γενιά των 700 ευρώ», που οδηγεί πολίτες να υποχρεώνονται σε κομματάρχες και βουλευτές για ένα ταχύτερο ραντεβού στο νοσοκομείο, για ένα κρεβάτι στην εντατική, για μια γρήγορη έγκριση από κάποιο υπουργείο.
Την ίδια ώρα, το ίδιο κράτος, ανέχεται τις μίζες της Siemens, ανέχεται το Βατοπέδι, ανέχεται τον πλουτισμό στην κορυφή και ταυτόχρονα ενδυναμώνει την ακρίβεια και την υπερφορολόγηση των πολιτών στη βάση.
Ανέχεται τις εταιρείες που τρομοκρατούν τους γονείς των 15χρονων παιδιών για τις δόσεις των δανείων που καθυστερούν.
Ανέχεται να βλέπουν τα παιδιά τη μεταφορά του γονιού τους με εγκεφαλικό με ψαροκάικο στα νησιά, όταν οι πολιτικοί και οι «γνωστοί» τους μετακινούνται με ελικόπτερα.
Το κράτος που ανέχεται μια δημόσια παιδεία δωρεάν που συνοδεύεται από πανάκριβα φροντιστήρια και οικονομικές στερήσεις που «γονατίζουν» όλη την οικογένεια.
Αυτό το κράτος γέννησε το «θυμό» που ξεχείλισε με την τραγική δολοφονία του Αλέξη, το «θυμό» που κατέβασε χιλιάδες κόσμο στους δρόμους, το «θυμό» που σαν σφουγγάρια απορρόφησαν τα παιδιά από τις οικογένειές τους και τον διοχέτευσαν σε τράπεζες, καταστήματα, υπουργεία, αυτοκίνητα, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Εγώ δυσκολεύτηκα να σηκωθώ από το κρεβάτι, γιατί είμαι μέρος αυτού του κράτους.
Ένιωσα το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί για τη διάλυση που βλέπουμε αυτές τις ημέρες.
Για την έλλειψη προτύπων στα παιδιά που τα έχουμε αφήσει να γαλουχούνται από τα Μ.Μ.Ε. και τα τηλεσκουπίδια, με αποτέλεσμα να μην κατανοούν γιατί δεν πρέπει να καίγονται βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια.
Την ευθύνη που έχω για την ανοχή που δείχνω στις πράξεις του κράτους αυτού, ανοχή στην πρόκληση των πανάκριβων αυτοκινήτων που οδηγούν πολιτικοί την ώρα που οι Συριανοί παλεύουν για το μεροκάματο, ανοχή στις παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης, ανοχή στην ταλαιπωρία του πολίτη στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας και στα υπερστελεχωμένα υπουργεία, ανοχή στην κατευθυνόμενη δημοσιογραφία που φιμώνει την αγνή οργή των παιδιών, ανοχή στον επαγγελματικό συνδικαλισμό των σωματείων μας, ανοχή στην διαπλεκόμενη δικαστική εξουσία. Ανοχή που οδήγησε στο χάσιμο κάθε ελέγχου.
Το μόνο που μας μένει τώρα είναι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να κάνουμε, σιωπηρά, την αυτοκριτική μας μήπως και καταφέρουμε και σώσουμε λίγη από την αξιοπρέπειά μας…
Για αυτό χρειάζεται να ζητήσω συγνώμη για το κράτος που δημιουργώ, συγνώμη για το κράτος που συντηρώ, συγνώμη για την κοινωνία που πληγώνεται αυτές τις τρεις μέρες. Μια συγνώμη που αν την ζητούσαν με ειλικρίνεια πρώτα οι πολιτικοί μας, ίσως να μην φτάναμε σήμερα στο σημείο να μας καίνε τα ίδια τα παιδιά μας.
Με εκτίμηση,
Παύλος Χατζηγρηγορίου
Πολιτικός Μηχανικός
MSc Αρχιτεκτονικής– υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ
Ο συντάκτης σημειώνει ότι το κείμενό του δεν εκφράζει ούτε τον συνδικαλιστικό φορέα που εκπροσωπεί, ούτε τον Δήμο που εργάζεται, αλλά αποτελεί προσωπική κατάθεση.
Το κείμενο συνοδεύεται κι από ένα εξίσου πρωτότυπο ευχετήριο μήνυμα
το οποίο επίσης δημοσιεύουμε.
Δύσκολο να πεις "Χρόνια Πολλά" αυτές τις ημέρες, όπου η "εορταστική ατμόσφαιρα" (που τόσο πολύ αρέσει στα τηλεοπτικά κανάλια) έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου που ήρθε να μας θυμίσει ότι το κράτος μας, ανέχεται σταθερά μια παρακρατική -εκτός ορίων- λειτουργία της αστυνομίας, αρκεί να μην καταγράφεται από κάμερες και να μη γίνεται πολύ γνωστή... Μια "ανοχή" που πέρασε εδώ και χρόνια και στη δική μας συνείδηση, και τώρα πήρε τη μορφή της "ενοχής". Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία τον ρόλο του καταλύτη τον έχει η μαθητική και φοιτητική νεολαία που μέχρι τώρα μας έχουν "βάλει τα γυαλιά" (όταν τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν πρωτοβουλία).
Εύχομαι το 2009 να είναι ένα έτος που δεν θα συμβάλει στη λήθη των γεγονότων αλλά μόνο στη συνέχεια του προσωπικού μας αγώνα κατά του συμβιβασμού με ότι συμβαίνει γύρω μας. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν, μας αφορούν.