Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2008

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την Κατασκευή Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας στην Σαντορίνη
κατέθεσε ο βουλευτής του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια ρωτά σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Είναι γνωστά τα προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα στο νησιώτικο χώρο. Η υποστελέχωση, ο ελλιπής εξοπλισμός, ο ανεπαρκής προϋπολογισμός, η έλλειψη πολιτικής κινήτρων για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αλλά και τις αιτίες της προβληματικής λειτουργίας των μονάδων υγείας στα νησιά.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων των νησιών για επίλυση των προβλημάτων και για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κατάσταση επιδεινώνεται. Γίνεται έτσι εμφανής η έλλειψη πολιτικής υγείας της κυβέρνησης και η συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας.

Ειδικότερα, στο νησί της Σαντορίνης που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ο πληθυσμός του τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδεκαπλασιάζεται, το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί και αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το έργο της επέκτασης των κτιριακών υποδομών του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας ενώ ουδεμία βελτίωση έχει υπάρξει στον τομέα της στελέχωσης και του εξοπλισμού του.

Εύλογα επομένως η εξαγγελία εκ μέρους του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας στη Σαντορίνη έγινε ασμένως αποδεκτή από το σύνολο των κατοίκων του νησιού.

Μολονότι θεωρούμε ότι οι κτιριακές υποδομές αποτελούν αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την στήριξη και βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντιμετωπίζουμε απολύτως θετικά την κατασκευή του Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας Σαντορίνης υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ετοιμότητα για την ουσιαστική λειτουργία των νέων μονάδων υγείας γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί γι αυτές που ήδη λειτουργούν.

Εκφράζοντας το δικό μας εύλογο ενδιαφέρον αλλά και αυτό των κατοίκων της Σαντορίνης για τις διαδικασίες υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας, αιτούμεθα την κατάθεση των συγκεκριμένων εγγράφων. καθώς και απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

Κατάθεση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ν. Θήρας.


Κατάθεση του κειμένου της συμβάσεως ανάμεσα στο φορέα υλοποίησης του έργου Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ν. Θήρας και στον ανάδοχο εργολάβο – κατασκευαστή.
Σε ποια ΣΑΕ έχει εγγραφεί το συγκεκριμένο έργο, ποιος ο συνολικός του προϋπολογισμός και ποια η πίστωση για το έτος 2009;