Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2008




προσοχή – προσοχή!
Ένας ακόμη!



Ένας ακόμη επικίνδυνος λαγοκέφαλος έκανε την εμφάνισή του στα νερά της Σαντορίνης. Το δηλητηριώδες ψάρι το ψάρεψε ψαράς ανοιχτά των βραχονησίδων «χριστιανά» νοτιοανατολικά της Σαντορίνης. Η εμφάνιση του ψαριού είναι χαρακτηριστικότατη , έχει στρογγυλές κηλίδες σε ολόκληρο το σώμα του, οπότε … τώρα που ξέρετε φροντίστε να είστε προσεκτικότατοι!

Για την ιστορία, το δηλητηριώδες ψάρι δεν σύχναζε ,γενικώς, στα νερά της Μεσογείου αλλά βρέθηκε σ’αυτην τα τελευταία χρόνια ,μιας και αποφάσισε να διασχίσει την διώρυγα του Σουέζ μιας και βρήκε τα νερά της Μεσογείου αρκετά ζεστά για τα γούστα του!

Άλλωστε, είναι γνωστό από το 2004 ότι το εν λόγο ψάρι έχει ξεκινήσει να «βολτάρει» στα νερά των Κυκλάδων. Ενδεικτικά αναφερόμαστε ένα δημοσίευμα του Τύπου με ημερομηνία το καλοκαίρι του 2007.
http://www.reporto.gr/news.asp?ID=6990













Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, με την κατάργηση της χρήσης διχτυού και του περιορισμού της αλιευτικής δυνατότητας των ερασιτεχνών αλιέων, εξ αιτίας της εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών απέστειλε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου.





Στη σχετική αναφορά της, καταθέτοντας και επιστολές διαμαρτυρίας συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων των Κυκλάδων καθώς και της Πανελλήνιας ένωσης συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων αναφέρει:
Οι κάτοικοι της πατρίδας μας με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτών και κυρίως οι κάτοικοι των νησιών μας είναι φυσικό ως μοναδικό τρόπο ευχαρίστησης και διασκέδασης να έχουν την ενασχόλησή τους με τη θάλασσα.
Στην ουσία η δυνατότητα που τους δίνεται να ψαρεύουν διαρκεί μόλις 4 μήνες (Ιούνιο – Ιούλιο- Αύγουστο – Σεπτέμβριο), αν δεν έχουμε καλοκαίρι με συχνούς αέρηδες (μελτέμια) όπως συμβαίνει συχνά στις Κυκλάδες, οπότε το ψάρεμα περιορίζεται σε λίγες μέρες.
Οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν με λίγα μέτρα δίκτυ (απλάδι) για να εξασφαλίσουν μερικά ψάρια για την οικογένειά τους δεν προξενούν ζημιά στα οικοσυστήματα και τα ιχθυοαποθέματα, αλλά ασκούν αυτή τη θαλάσσια δραστηριότητα με πολλή αγάπη και σεβασμό για τη θάλασσα και ότι υπάρχει σε αυτήν.
Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, ώστε να ενισχυθεί η ερασιτεχνική αλιεία χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως άλλωστε έχει γίνει και με άλλες χώρες της Ευρ. Ένωσης αλλά να τονωθούν και δράσεις της νησιωτικότητας, όπως ο αλιευτικός τουρισμός.
Γνωρίζοντας δε την ιδιαίτερη ευαισθησία του κ. Υπουργού για τη νησιωτική Ελλάδα, που έμπρακτα έχει αποδειχθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ευελπιστεί ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ερασιτεχνών αλιέων.