Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2015

ανακοίνωση Επιμελητηρίου Κυκλάδων: κορυφώνεται η μάχη και σύσσωμοι οι Κυκλαδίτες βάζουμε την «κόκκινη γραμμή» του Φ.Π.Α. μαζί με όλους τους κατοίκους του Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπ. Οικ. Γ. Βαρουφάκη για τον νησιωτικό Φ.Π.Α., αναφέρονται τα εξής :

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με βουλευτές του Σύριζα και τους Προέδρους των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), και  των Επιμελητηρίων Βορείου & Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συντεταγμένη παρουσία όλων των συλλογικών οργάνων του Αιγαίου και τη συνεχιζόμενη συσπείρωση και κινητοποίησή τους σε συνέχεια της αυξανόμενης αγανάκτησης όλων των πολιτών στα νησιά που απειλούνται με την άρση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α.

Στη συνάντηση, τόσο οι Περιφερειάρχες όσο και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ και Πρόεδροι των Επιμελητηρίων επισήμαναν για μια ακόμα φορά – με τεκμηριωμένες αναλύσεις - ότι το υποθετικό προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος που αναμένουν οι δανειστές από την αύξηση του νησιωτικού Φ.Π.Α. δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, και μάλιστα απέχει κατά πολύ από τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, ενώ ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της συρρίκνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας θα είναι καταστροφικές για τα νησιά μας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, απευθυνόμενος σε όλους τους Κυκλαδίτες πολίτες, δηλώνει:

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση, όπου όλοι οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς τοποθετήθηκαν για άλλη μια φορά με επιτακτικότητα και υπευθυνότητα, το θέμα της διατήρησης του κεκτημένου του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας παίρνει διαστάσεις Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.
Μας αφορά ΟΛΟΥΣ τους νησιώτες στο Αιγαίο, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς πρόκειται για την άρση ενός μέτρου που έχει θεσπιστεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μέσο στήριξης των νησιωτικών περιοχών για την κάλυψη των ανισοτήτων. Η άρση του στο Αιγαίο δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καταρρίπτει και το τελευταίο ψυχολογικό οχυρό για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των νησιών μας.

Ενόψει της τελικής μάχης που δίνεται τις ώρες αυτές όλοι οι πολίτες, φορείς και συλλογικά όργανα στα νησιά μας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν άμεσα στις συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάζονται τις επόμενες ώρες, ώστε η πίεση που όλο αυτό το διάστημα εκφράζεται από τους πολίτες στα συλλογικά τους όργανα, να διοχετευθεί ενιαία προς τη σωστή κατεύθυνση και το μήνυμα να ακουστεί.

Παράλληλα, τα τοπικά ΜΜΕ, οφείλουν να αναδείξουν τις διαστάσεις του ζητήματος και να διατηρήσουν το θέμα στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης έως την επίλυσή του.
Αυτή την κρίσιμη ώρα συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε και να αντιδρούμε ως ένα σώμα,  όλοι μαζί,  δημιουργώντας μια ισχυρή γραμμή πυρός, για να ανατρέψουμε την άρση του μοναδικού – ίσως – μέτρου που έχει απομείνει ως ένδειξη δημοκρατίας και ισότητας στα νησιά μας».