Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2015

«πράσινη» Επιχειρηματικότητα και τις Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» - εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (29.5)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής συνεργασίας  “FIREMED” – Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου και σε συνέχεια προηγούμενων ενημερωτικών ενεργειών, πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, με θέμα την  «Πράσινη» Επιχειρηματικότητα και τις Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», παρουσία εκπροσώπων των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς.

Η παρουσίαση έγινε με «ζωντανή» σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες με ενδιαφέρον είτε στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας είτε σε χρηματοδοτικά θέματα. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού του σύγχρονου «επιχειρείν» σε τρόπους λειτουργίας φιλικότερους προς το περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Μαραγκός, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαικών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων, παρουσίασε το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας FIREMED, βασικός στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μεσογείου στη διαδικασία εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης για εφαρμογές Ενεργειακής Αποδοτικότητας και ΑΠΕ.

Ο κ. Γιάννης Γεραγωτέλλης, εκπρόσωπος της εταιρείας Kinno Consultants, παρουσίασε εν συντομία τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πλατφόρμα του προγράμματος FIREMED, στην οποία οι ενδιαφερόμενους επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν πληροφόρησης για τις πηγές χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Ενέργεια και την εξοικονόμηση, παρουσιάστηκαν από την κα Αγγελική Παλαιολόγου, ενώ οι Ενεργειακοί Πόροι, οι Στόχοι για την Ενέργεια και τα σχετικά Περιφερειακά Προγράμματα αναλύθηκαν από την κα. Ιωάννα Νίκου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ανάπτυξης  και Ενέργειας.

Το project του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τίτλο «Πράσινα Νησιά», παρουσιάστηκε από τον κ. Κώστα Βάλβη, συνεργάτη του φορέα.

Στη συνέχεια η συνάντηση ασχολήθηκε με τα τρέχοντα προγράμματα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ξεκινώντας από το Τοπικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Αλιευτικών περιοχών, το οποίο παρουσίασε η κα Νατάσα Κλήμη από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων.

Η κα Μαβίκα Ηλίου από την Δ/νση Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς, ανέλυσε την περιβαλλοντική πολιτική, τους στόχους, τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας, ενώ ο κ. Σπύρος Φλώρος, Δ/ντης Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχ/σεων τη Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» και «Jeremie» καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Παππάς από την εταιρεία Green Evolution, ειδικός σε θέματα Τουρισμού, παρουσίασε προγράμματα και μεθόδους εξοικονόμησης Ενέργειας για τουριστικές – κυρίως – επιχειρήσεις.


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π) Κυκλάδων ευχαριστούν τις επιχειρήσεις, τους εισηγητές και τους λοιπούς συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της συνάντησης.