Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ (2.6) – αποφάσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Κ. της Έξω Γωνιάς Θήρας,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας σήμερα την 2α Ιουνίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 2000, κατόπιν της αριθ. 24/28-5-2015  πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν τρεις παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των ακόλουθων θεμάτων:

ΘΕΜΑ 1ο     Αριθμός οικόσιτων ζώων ή και πτηνών που μπορούν να διατηρούνται εντός και εκτός οικισμού χωρίς άδεια κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι πρέπει να γνωστοποιήσουμε στο Δήμο σε απάντηση σχετικού εγγράφου της Περιφέρειας τον αριθμό οικόσιτων ζώων ή και πτηνών που μπορούν να διατηρούνται εντός και εκτός οικισμού χωρίς άδεια κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το χωριό μας δεν έχει παραδοθεί στην τουριστική εκμετάλλευση προτείνω όπως εντός οικισμού να επιτρέπεται η διατήρηση:
*συνολικά μέχρι τριών αλόγων, ημιόνων και όνων
* συνολικά μέχρι έξι αιγών και προβάτων
* μέχρι δύο χοίρων
* συνολικά μέχρι είκοσι πέντε ορνιθοειδών
* μέχρι είκοσι πέντε κουνελιών
Εκτός οικισμού προτείνω όπως επιτρέπεται η διατήρηση
*συνολικά μέχρι δέκα αλόγων, ημιόνων και όνων
* συνολικά μέχρι τριάντα αιγών και προβάτων
* μέχρι δώδεκα χοίρων
* συνολικά μέχρι εβδομήντα ορνιθοειδών
* μέχρι εξήντα κουνελιών
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο υιοθετεί ομόφωνα την εισήγηση.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
1. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» και του εκπροσώπου αυτού Εξωγωνιάτη Μάρκου Ζώρζου. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του συμφωνήσαμε όπως την 8-6-2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 1100, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Έξω Γωνιάς μαζί με το προσωπικό του καταστήματος μεταβούμε στην παραλία ΑΒΙΣ για τον καθαρισμό του αιγιαλού και της παραλίας και συλλογή των σκουπιδιών. Καλούνται προς συμμετοχή η ΓΕΩΘΗΡΑ και άλλοι εθελοντές του χωριού μας.
2. Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέγνωσε τα ακόλουθα έγγραφα της Τοπικής Κοινότητας:
- 22/11-5-2015 προς την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θήρας με θέμα: Αποκατάσταση τοιχίου στον παραλιακό δρόμο του ΑΒΙΣ. και
- 23/18-3-2015 προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το χειρισμό των σκουπιδιών.

ΘΕΜΑ 3ο Καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων Έξω Γωνιάς.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, υπενθύμισε τα αριθ. 25/20-12-2014 και 4/14-1-2015 έγγραφά μας με τα οποία επισημάναμε το μη ικανοποιητικό καθαρισμό της περιοχής μας.
 Υπόψη ότι μετά από επίμονή μας, από 6-4-2015 ο εργολάβος διέθετε στο χωριό μας τρεις φορές την εβδομάδα έναν εργάτη καθαριότητας αλλά και αυτό δεν τηρήθηκε πάντα. Την 5-5-2015 ωστόσο ενημερωθήκαμε από τον εργολάβο ότι εφεξής θα διατίθεται στο χωριό μας κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο ένας εργάτης μόνο από ώρας 1000 έως 1300.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
•           στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 της από 22-2-2103 σύμβασης προβλέπεται χειρονακτικός καθαρισμός των οδών και συντήρηση του πρασίνου της Κοινότητάς μας κατά μεν τη θερινή περίοδο (1/4 έως 31/10) σε οκτάωρη βάση ημερησίως και επτά ημέρες την εβδομάδα κατά δε τη χειμερινή περίοδο σε οκτάωρη βάση ημερησίως και πέντε ημέρες την εβδομάδα.
•           το αποτέλεσμα της προσπάθειας οδοκαθαρισμού υπολείπεται του έργου που εκτελούσε ο καθαριστής που διέθετε παλαιότερα η τότε αυτοτελής Κοινότητά μας και η διέλευση του καθαριστή από πολλούς δρόμους υπερβαίνει το χρονικό διάστημα μιάς εβδομάδας αφού ο δείκτης αυτός είναι ανάλογος του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.
•           Αναμένεται η κοπή της αυτοφυούς βλάστησης στο δρόμο από την περιοχή της Σαρμαρίνας μέχρι το δρόμο που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο Φηρών – Καμαρίου με τον Πύργο καθώς και στο δρόμο προς την είσοδο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία και στην περιοχή πάνω από αυτή. Όσον αφορά στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου, κόπηκαν πράγματι τα άγρια χόρτα στην είσοδο παραμένουν ωστόσο τα χόρτα πάνω από τάφους.  Στο νεκροταφείο απαιτείται εκρίζωση και όχι απλή κοπή των χόρτων.
•           ως προς τον οδοκαθαρισμό του παραλιακού δρόμου επαναλαμβάνονται παράπονα για μη διάθεση έως τώρα του μηχανήματος σάρωσης για τον οδοκαθαρισμό ένθεν και ένθεν της στροφής του ΑΒΙΣ.
            Για το θέμα της καθαριότητας γενικά, το Τοπικό Συμβούλιο ομόφωνα ζητάει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να:
_  ενημερώσει αναλυτικά την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του έργου καθαρισμού που προβλέπει η σύμβαση με τον ανάδοχο, όσον αφορά στο χωριό μας, για τις δικές της ενέργειες και
 _ συστήσει στον πρόεδρο αυτής,  πριν τη σύνταξη του πιστοποιητικού καλής εκτέλεσης κάθε μήνα που προβλέπει η σύμβαση, να προσέρχεται και στην Τοπική Κοινότητά μας, για να έχει ενημέρωση για το προσωπικό που διατίθεται καθώς επίσης και για το αποτέλεσμα.

ΘΕΜΑ 4ο  Προβληματικές – παράνομες συνδέσεις ακινήτων στο δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος ανέγνωσε το 680/28-5-2015 έγγραφο ΔΕΥΑΘ προς τα ΜΜΕ. Υπενθύμισε προς τούτο ότι το 4ο θέμα της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας την 6/9/2014 είχε ως αντικείμενο το ζήτημα αυτό.
Με σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Τοπικού Συμβουλίου συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα αυτό. Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα να επαναλάβουμε στη ΔΕΥΑΘ τα ακόλουθα αιτήματα:
- να διενεργεί τουλάχιστον κάθε 1η Ιουνίου, 1η Ιουλίου και 1η Αυγούστου χημική ανάλυση του θαλασσινού νερού στη θέση εκβολής από τις εγκαταστάσεις της και να μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα.
- να μην χορηγεί στο εξής προθεσμία για αποκατάσταση παράνομων βόθρων, όπως προβλέπει το ως άνω έγγραφο της ΔΕΥΑΘ αλλά, περιπτώσεως συντρεχούσης, να επιβάλλει άμεσα τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να ενημερώνει χωρίς αναβολή την αρμόδια Αρχή για τον παράλληλο ποινικό έλεγχο καθώς και την Κοινότητά μας.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης και το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού εξυπηρετούν πολλά άλλα χωριά χωρίς μάλιστα να καλύπτει τις ανάγκες όλου του χωριού μας ενώ η δυσοσμία από παράνομες ενέργειες επιβαρύνει αποκλειστικά τον παραλιακό οικισμό «περιβόλια» της Έξω Γωνιάς. Δηλώνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε επανάληψη περιστατικών δυσοσμίας στον εν λόγω παραλιακό οικισμό εξ αιτίας παράνομης συμπεριφοράς υπευθύνων οικημάτων και ιδιαίτερα μονάδων τουριστικής εκμετάλλευσης.