Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2014

στην αύξηση των εσόδων αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Υπ. Εργασίας

Στη στρατηγική και τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών οργανισμών, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων μετά από τέσσερα χρόνια αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής,  έγινε ακρόαση του προτεινομένου, από τον υπουργό Εργασίας, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.). καθηγητή κ. Νικόλαου Φράγκου και εγκρίθηκε η τοποθέτησή του. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με μεθοδικότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο χαρτογραφήσαμε από την 1η   Ιουνίου 2013 το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος». Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείψαμε την παραβατικότητα που υπήρχε και κλείσαμε οριστικά μια μεγάλη διαρροή πόρων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 καθιερώσαμε το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο (10.550 ευρώ) που έχει επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και τόλμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κύμα μετατροπής «μαύρης» εργασίας σε νόμιμες θέσεις εργασίας. Μόνο τον πρώτο μήνα εφαρμογής του προστίμου, το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε ένα τέτοιο θετικό πλεόνασμα 63.000 εργαζομένων.

Γενικότερα, το 2013 αποτέλεσε για το υπουργείο Εργασίας – όπως, εξάλλου, και για το σύνολο του κυβερνητικού έργου με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - με  χρονιά ριζικής οργανωτικής ανασυγκρότησης και «νοικοκυρέματος».

Το γύρισμα της οικονομίας, ύστερα από πολλά χρόνια, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η συνέπεια και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε όλοι - και κυρίως οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας, την ΗΔΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά - για την εκρίζωση της διαχρονικής παθογένειας της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αλλά και για τη γενικότερη ανασυγκρότηση του συστήματος, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι».