Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2014

ομιλία Γ. Βρούτση στην ημερίδα του ΟΕΑΔ για τον θεσμό της μαθητείας

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση.
Όχι μόνο επειδή το εύρος των συμμετοχών είναι μεγάλο, με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών απο 20 διαφορετικές χώρες.
Αλλά, κυρίως, επειδή η θεματολογία της είναι επίκαιρη και πολυεπίπεδη, εγγίζοντας, ταυτόχρονα, σε πολλά πεδία της σημερινής συγκυρίας.
Το καθένα με τη δική του βαρύτητα και κρισιμότητα.
Σήμερα, λοιπόν, συζητούμε για:
το πρόβλημα της ανεργίας και, γενικότερα, τις προοπτικές απασχόλησης των νέων που τόσο καίρια έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) που αποτελεί, ουσιαστικά, την πιο οργανωμένη και πειστική προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικογένειας να απαντήσει αποτελεσματικά στο παραπάνω πρόβλημα, και  
το θεσμό της μαθητείας ως ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό – ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της κρίσης - εργαλείο πολιτικής:
Τόσο για την επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία» σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Όσο και για τη θεσμική ενδυνάμωση του πλαισίου σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και την παραγωγική αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας.
Ωστόσο, αυτό που συνδέει οργανικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, η έννοια «κλειδί» για την επιτυχία των προσπαθειών μας είναι η συνεργασία.
Η στενή συνεργασία, η συνεννόηση και, κυρίως, η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων: των δημόσιων αρχών και φορέων, των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, των ίδιων των νέων.