Το Μουσείο
Μπενάκη διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, εκδήλωση με τίτλο
“Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική”, το τριήμερο 24 έως και 26
Μαϊου στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138.
Μία πρότυπη
διοργάνωση της Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε
συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση
και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο
Αρχιτεκτονικής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του
Πανεπιστημίου Αιγαίου.
H συλλογική
αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της
σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης
όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών,
chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών,
δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.).
Το δια-θεματικό
πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»
περιλαμβάνει διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:
Αντιπροσωπευτική
έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους Έλληνες
παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Προγράμματα
γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν
γευστικές δοκιμές κ.α).
Εκδηλώσεις για
την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή βραβευμένων
mixologists.
Θεματικά
αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού όπως:
«Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Η
οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων γραφείων
design.
Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς
φορείς.
Η ταυτότητα της νέας ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από
chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο.
Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους της
γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών.
Βιωματική επίσκεψη
σε οικείους ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς.
Γνωριμία με τους ανθρώπους
της ελληνικής γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αφιέρωμα στη σχέση γαστρονομίας
και τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων κ.α.
Παρουσιάσεις
και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής,
της κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της
επιχειρηματικής δράσης. Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών.
Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από δίκτυα και φορείς.
Τοποθεσία:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
Ημερομηνία:
24-26 Μαΐου 2013, 10.00-23.00
Πληροφορίες:
210 345 3111
Γενική είσοδος:
10 ευρώ, παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν
Προπώληση:
www.viva.gr
Για όλες τις
επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες,
γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της
γενικής εισόδου.