Παρασκευή, Μαΐου 24, 2013

Σπύρος Δανέλλης: «Στη θάλασσα θα βρούμε πολλές από τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά»

Ομιλία με θέμα τις δυνατότητες των θαλάσσιων και παράκτιων κλάδων για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έδωσε στο συνέδριο European Maritime Week του Πανεπιστημίου Πειραιά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της ευρωβουλής για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη", Σπύρος Δανέλλης. 

Ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις κεντρικές πτυχές της έκθεσής του για τους θαλάσσιους και παράκτιους κλάδους, κάνοντας ειδική μνεία στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως "οι θαλάσσιοι κλάδοι αναμένεται να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. 
Ήδη σήμερα, σε κλάδους όπως είναι η ναυτιλία και η θαλάσσια ενέργεια η γαλάζια οικονομία του ευρωπαϊκού Βορά στερείται εργαζομένων με κατάλληλα προσόντα, επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία. 

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτούς τους κλάδους είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. 
Για αυτόν τον λόγο είναι επιζήμιο για την Ελλάδα να χάνει τους καλύτερους νέους επιστήμονες, τους ερευνητές της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας ή τους ναυπηγούς μηχανολόγους,  οι οποίοι αντί να προσθέτουν αξία στην Ελλάδα καταλήγουν στο Ρότερνταμ και στο Αμβούργο."

Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές, ο Σπύρος Δανέλλης είπε πως "αναβάθμιση χρειάζονται ήδη οι λιμενικές υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλά μέρη της Μεσογείου. 
Στην Ελλάδα, η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου της κρουαζιέρας καθιστά αναγκαία την επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις και για αυτό απαιτείται η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων... και όλες αυτές οι αναβαθμίσεις θα έχουν κόστος. 
Η συμβολή λοιπόν του κοινοτικού προϋπολογισμού σε αναπτυξιακές επενδύσεις - ειδικά στα κοστοβόρα έργα στις μεταφορές και την ενέργεια - είναι εκ των ων ουκ άνευ."

Για το θαλάσσιο περιβάλλον, ο έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε πως "Οι ελληνικές θάλασσες περικλείουν τα νησιά μας και δίνουν ζωή στα παράκτια οικοσυστήματα που παρέχουν πολυάριθμα οφέλη στους κατοίκους των ακτών. Αλλά η επί χρόνια συσσώρευση των επιπτώσεων της υπερβολικής αστικοποίησης και τουριστικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε απώλεια και υποβάθμιση φυσικών τοπίων και βιότοπων και σε αρκετές περιοχές εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών. 
Η ταυτόχρονη δράση για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση νέων και αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων σε ένα πραγματικά αειφόρο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλάζιας ανάπτυξης."