Τρίτη, Μαΐου 21, 2013

το πρόγραμμα χαρτογράφησης, συντήρησης και σήμανσης των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας από το Δήμο Θήρας, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «The Way»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Η υλοποίηση του προγράμματος Χαρτογράφησης, Συντήρησης και Σήμανσης των παλιών δρόμων και των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας από το Δήμο Θήρας, παρουσιάστηκε πριν την ειδική προβολή της ταινίας «The Way» από την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο οινοποιείο Μπουτάρη.

Η ταινία ήταν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μίας σηματοδοτημένης πεζοπορικής «Στρογγυλής» διαδρομής 70 χιλιομέτρων πάνω στο σώμα της «Καλλίστης», η οποία θα αποτελέσει αφορμή για την προσέλκυση μίας άλλης μορφής τουρισμού, του περιπατητικού, ιδίως κατά τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.
Ο πεζοπόρος-περιηγητής περπατώντας στα ριμίδια και τα μονοπάτια της ελαφρόπετρας και της ομορφιάς θα γνωρίσει τα δύο νησιά, θα βιώσει και θα αισθανθεί αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του προσφέρει ο μαζικός τουρισμός.

Ο «Δρόμος», η διαδρομή δηλαδή που προτείνεται για μία εξαήμερη εκδρομή στη Σαντορίνη, ξεκινά από το Φάρο του Ακρωτηριού, συνεχίζει στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, το Εμπορείο, την Αρχαία Θήρα, τα Φηρά, την Οία, περνάει στη Θηρασία, στο Μοναστήρι της Κεράς και από το Ηφαίστειο καταλήγει και πάλι στη Θήρα. Έχει κύριες αλλά και μικρότερες διαδρομές και παρακάμψεις, προκειμένου ο επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Πληροφορίες για τη δράση για τα Μονοπάτια έδωσε ο Δημάρχος Θήρας κ. Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Περιοχών Πεζοπορικού Ενδιαφέροντος κ. Κώστας Ζαρόκωστας και η Αρχιτέκτονας και Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Βούλα Διδώνη – Μποζινέκη.
Υπό το συντονισμό του Προέδρου της Κ.Λ.Θ κ. Χριστόφορου Βαμβακούση έγινε συζήτηση με το κοινό ενώ οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Θήρας  κ.κ.  Ελευθερίου  Κωνσταντία και Σκουλουδάκης Αθανάσιος παρουσίασαν τις δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑΛ Θήρας σε μία όμορφη εικονική παρουσίαση.