Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

αντίθετη η ΠΕΔ (περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου) στην συγχώνευση σχολικών μονάδων

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με την «Αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου σε ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων», έστειλε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κος Ευστάθιος Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου.

Στην επιστολή του ο κ. Κουσουρνάς, αναφέρει τα εξής:    
«Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με την παρούσα επιστολή σας εκφράζω την έντονη αντίθεση τόσο των αιρετών, όσο και των κατοίκων της νησιωτικής μας περιφέρειας, σε ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων. 

Ο νησιωτικός μας χώρος εν μέσω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δέχεται συνεχή πλήγματα υποβάθμισης, ακόμη και των ελαχίστων κοινωνικών δομών που υφίστανται και λειτουργούν σήμερα στα νησιά μας.

Περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της παιδείας, θα έχει ως δραματικό αποτέλεσμα την ελλιπή μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και την εγκατάλειψη κυρίως των μικρών νησιών, οικογενειών προς αναζήτηση καλύτερων εκπαιδευτικών συνθηκών για τα παιδιά τους, ξαναγυρνώντας τις τοπικές μας κοινωνίες σε προηγούμενες δεκαετίες, τις οποίες θεωρούσαμε ότι τις είχαμε πλέον ξεπεράσει.

Η λειτουργία ολοκληρωμένων σχολικών μονάδων στα νησιά μας, αποτελεί όρο επιβίωσης των κατοίκων, επένδυση στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολιτιστική και πνευματική «όαση».
Αιρετοί, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να μη γίνουν πραγματικότητα τα ‘’εφιαλτικά σενάρια’’ που συγγράφονται ερήμην μας για το μέλλον των παιδιών μας.
Προσδοκάμε ότι θα λάβετε υπόψη σας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου, όπως άλλωστε αυτό προβλέπεται στο άρθρο 101 του Συντάγματός μας και δεν θα προβείτε σε καμία ενέργεια , η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της παιδείας μας.
Επίσης θα σας ζητούσαμε, όπως εσείς και κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου σας, επισκεφθείτε το νησιωτικό μας χώρο και συζητήσετε μαζί μας για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στο χώρο της εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη και αληθινή εικόνα, για την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα.
Προσδοκώντας ότι θ΄ ανταποκριθείτε το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Απο το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
Ερμούπολη, 2/5/2013