Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

την παρουσίαση της κολεξιόν “ρακού 2013” των μαθήτων του πραγματοποίησε το 1260 Ceramic studio - εργαστήριο κεραμικής


 Την παρουσίαση της κολεξιόν “ρακού 2013” των μαθήτων του πραγματοποίησε το 1260 Ceramic studio - εργαστήριο κεραμικής, το Σάββατο 27 Απριλίου, στον εκθεσιακό του χώρο και στο εργαστήριό του, που βρίσκονται στην διασταυρωση του δρόμου για το Ακρωτήρι, στο Μεγαλοχώρι.




Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες στην σελίδα του 1260 Ceramic studio διαβάζουμε ότι, http://www.1260ceramicstudio.com/terms.php

Η Μαρίνα Ταλιαδούρου και ο Γιάννης Βλαντωνόπουλος είναι δημιουργοί του 12600Ceramic studio στη Σαντορίνη. Η δουλειά τους εναλλάσσεται ανάμεσα στα μονόπυρα υψηλής θερμοκρασίας (12600C) με σμάλτα από πορσελάνη και στάχτη ελιάς, στα χρηστικά αντικείμενα και το ρακού ( παραδοσιακή τεχνική ψησίματος του 16ου αιώνα στην Ιαπωνία). Στο στυλ της δουλειάς τους διακρίνονται δύο διαφορετικές τάσεις. Από την μία βλέπουμε φιγούρες από παραμυθένιους κόσμους που μπορούν να μας ταξιδέψουν σε εικόνες από την παιδική μας ηλικία και από την άλλη σύγχρονες μοναδικές φόρμες γεμάτες δυναμισμό, αποτελούμενες από καθαρές και επιβλητικές γραμμές.

Στο εργαστήριο τους έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την διαδικασία δημιουργίας των κεραμικών και να δοκιμάσετε αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν. Βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού, λίγο μετά από το Μεγαλοχώρι, μόλις λίγα μέτρα πριν την διασταύρωση για Ακρωτήρι. 

1260Ceramic studio Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη
Τηλ. 22860 82423  mail: 1260Ceramicstudio@gmail.com 


Σχετικά με την τεχνική ψησίματος ρακού, μπορείτε να ενημερωθείτε στην σχετική σελίδα στην διεύθυνση : http://www.1260ceramicstudio.com/info.php?catid=2

Η τεχνική “ρακού”  είναι μια παραλλαγή Ιαπωνικής παραδοσιακής τεχνικής ψησίματος του 16ου αιώνα.
Τα κεραμικά αυτά φτιάχνονται από πηλούς grees-stoneware, οι οποίοι περιέχουν σαμμότ ( πυρίμαχη άμμος) και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα θερμικά σοκ στα οποία υποβάλλονται.
Τα κομμάτια γυαλώνονται και τοποθετούνται σε καμίνι γκαζιού. Ενώ βρίσκονται σε θερμοκρασία 900-10000C, χρησιμοποιώντας μεγάλες τσιμπίδες βγάζουμε ένα, ένα  τα κομμάτια από το καμίνι και πυρακτωμένα τα ρίχνουμε σε εύφλεκτη ύλη (πριονίδια, φύκια, άχυρα κ.α.). Έτσι δημιουργείται άνθρακας και με την μέθοδο της αναγωγής  αναπτύσσονται  τα χρώματα και τα μέταλλα που κοσμούν τα κεραμικά. Τα υλικά΄που χρησιμοποιούμε δεν είναι τοξικά.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το βούτηγμα των κομματιών σε νερό.