Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

πολυετής απουσία νομοθετικής ρύθμισης για τις οικοδομικές άδειες σεισμοπλήκτων

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Πολυετής απουσία νομοθετικής ρύθμισης για τις οικοδομικές άδειες σεισμοπλήκτων Θήρας» κατέθεσε ο βουλευτής του συριζα στις Κυκλάδες Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Σε προηγούμενη αναφορά μας που κατατέθηκε στις 16.01.2013 είχαμε επισημάνει το πρόβλημα της απουσίας νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τις άδειες των κατοικιών που κατασκευάστηκαν στο νησί της Θήρας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 στη νήσο Θήρα από την τότε κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα στέγασης πλειάδας άστεγων σεισμοπαθών.  Επισημαίνουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση προχώρησε βάσει του ν. 3535/1956 στην ανέγερση κατοικιών τις οποίες και παραχώρησε στους σεισμοπαθείς, χωρίς όμως να τους εκχωρήσει και τους ανάλογους τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων στα οποία είχαν κτιστεί οι κατοικίες.

Σε απάντηση παλαιότερου αιτήματος βουλευτή μας με αρ. 504/15.3.2006 στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει σε έγγραφό του με αρ. πρωτ. 1038037/2206/Α0010 ότι το τότε υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων είχε εκδώσει στους σεισμοπλήκτους της νήσου Θήρας προσωρινά παραχωρητήρια, τα οποία και μετεγράφηκαν στο οικείο Υποθηκοφυλακείο. Ωστόσο, από έρευνα που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2012, μετά από σχετικό αίτημα κατοίκων, προέκυψε ότι καμιά υπηρεσία δεν έχει στο αρχείο της αντίγραφα αδειών για τα εν λόγω κτίσματα, ενώ το αρχείο της Υπηρεσίας Οικισμού Θήρας έχει καταστραφεί, όπως και το αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας που αφορούσε τα σχετικά δάνεια. Παράλληλα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Ανάπτυξης, συστάθηκε το 1981 και δεν έχει στην κατοχή της αρχεία για συμβάντα προ του έτους αυτού.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες εκκλήσεις για να ρυθμιστεί το θέμα, τόσο από την πλευρά των κατοίκων τους όσο και από τους αρμόδιους φορείς, ενώ από το 2005 υπάρχει κατατεθειμένη στο υπουργείο σας πρόταση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος από τη Διεύθυνση Ο.Π.Κ. (Τμήμα Β’) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική απόφαση που να εγκρίνει, να τροποποιεί ή έστω και να απορρίπτει την εν λόγω πρόταση βάσει συγκεκριμένου σκεπτικού.

Η απροθυμία των κυβερνήσεων από το 1956 έως σήμερα να ρυθμίσουν το σοβαρό αυτό θέμα έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κατοικιών να έχουν προχωρήσει σε δεκάδες αμφιβόλου νομιμότητας δικαιοπραξίες (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, κλπ.) με βάση τους προσωρινούς αυτούς τίτλους που κατείχαν, χωρίς ουδέποτε να έχουν γίνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της οριστικής παραχώρησης και νομιμοποίησης τους με νομοθετική πράξη. Το πρόβλημα, οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό, καθώς κατά τη δήλωση των εν λόγω κατοικιών στο καταρτιζόμενο Κτηματολόγιο, εξέλιπαν οι απαραίτητοι τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας εκ των πραγμάτων τους ιδιοκτήτες τους νομικά έκθετους.

Σε απάντηση της πρόσφατης αναφοράς μας, αναφέρατε ότι το ΥΠΕΚΑ «επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, όπως διαχρονικά έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόθεση του υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν με τρόπο ρεαλιστικό και ορθολογικό οι περιπτώσεις των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, στις οποίες αντανακλώνται συνδυαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και αυτή των οικιών που κατασκευάστηκαν εν έτη 1956 από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τον σεισμό του προηγούμενου έτους που έπληξε τη νήσο Θήρα, προς αποκατάσταση των στεγαστικών αναγκών του σεισμόπληκτου πληθυσμού».

Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο το υπουργείο παραδέχεται ότι οι οικίες «τύποις θεωρούνται παράνομες, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, δεν μπορούν ούτε να πωληθούν-μεταβιβαστούν, ούτε να συντηρηθούν».

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια συγκεκριμένη νομοθετική  ρύθμιση επεξεργάζεται το υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους ιδιοκτήτες των σεισμοπλήκτων οικιών      της Θήρας, αδίκως και χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα;

Πώς εξηγεί το υπουργείο την απουσία νομοθετικής ρύθμισης του θέματος επί σειρά ετών, δεδομένης και της ύπαρξης προγενέστερων ρυθμίσεων που αφορούσαν ανάλογες εκκρεμότητες σε άλλες περιοχές της χώρας; Επίσης, τη στιγμή που υπάρχει σωρεία ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, με σαφείς εισπρακτικούς στόχους, ποια η λογική της καθυστέρησης ρύθμισης ενός θέματος, στο οποίο η  πρώτη και κύρια ευθύνη αφορά το ίδιο το κράτος, εκτός της εύλογης απουσίας οικονομικού κινήτρου;