Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

επιστολή του Δήμου Θήρας στον υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα των “θόλων” που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του 1956

Την οριστική του ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα των θόλων, που κατασκευάστηκαν το 1956 στη Σαντορίνη, ζητά με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη ο Δήμος Θήρας.

Στην επιστολή του ο Δήμος Θήρας αναφέρει ότι,

Στο Δήμο Θήρας είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θόλων που χρησιμοποιούν ως κατοικίες, διαστάσεων (4mX4m)X2, που κατασκευάσθηκαν το έτος 1956 και ευρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Τα κτίσματα αυτά κατασκευάσθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τον σεισμό του έτους 1956, για την αποκατάσταση των στεγαστικών αναγκών του σεισμόπληκτου πληθυσμού της νήσου Θήρας.
Εξαιτίας της απώλειας από τους συναρμόδιους φορείς των σχετικών αρχείων και της παρελεύσεως μισού και πλέον αιώνα, είναι αδύνατη η τεκμηρίωση “νομιμότητας” των προαναφερθεισών οικιών, υπό την έννοια ότι στερούνται των σχετικών οικοδομικών αδειών.
Μετά την ημερομηνία ισχύος του ν.4014/11, ήτοι τον Σεπτέμβριο 2011, είναι άκυρη οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη επί ακινήτου, χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του ως άνω νόμου βεβαίωσης. Επιπλέον η οποιαδήποτε συντήρηση που τυχόν απαιτεί έκδοση πολεοδομικής αδείας είναι επίσης αδύνατη.
Ως εκ των ανωτέρω, οι προαναφερθείσες οικίες που τύποις σήμερα θεωρούνται αυθαίρετες, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, δεν μπορούν ούτε να πωληθούν-μεταβιβαστούν, ούτε να συντηρηθούν καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του ν.4014/11 εξαιρούνται των διατάξεων του νόμου τα ακίνητα που υφίστανται προ του έτους 1955.
Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β΄ του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α΄/24-5-2004) “Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της Κυβέρνησης, τη διοικητική διαδικασία και τους Ο.Τ.Α.”, όπως ερμηνεύεται και με την υπ΄αριθ. πρωτ. ΔΙ.ΑΔΠ/Α/ 23129 από 2 Νοεμβρίου 2004 εγκύκλιο του τ. Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θεσμοθετήθηκε μία σειρά αντιγραφειοκρατικών μέτρων, με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται πληρέστερα και να εξυπηρετούνται ταχύτερα κατά τις καθημερινές συναλλαγές τους με τη Διοίκηση.
Ειδικότερα με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ανωτέρω νόμου, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το οποίο θα καθορίζεται η διαδικασία υποχρεωτικής ανασύστασης φακέλου, ο οποίος έχει απωλεσθεί με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και στον οποίο περιλαμβάνονται πιστοποιητικά και στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζεται το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ανασυσταθεί ο φάκελος που χάθηκε, καθώς και οι προϋποθέσεις σύμπραξης του ενδιαφερόμενου πολίτη.
Με την ίδια επίσης διάταξη, ορίζεται και η υποχρέωση της Υπηρεσίας για εξεύρεση τρόπων προσωρινής διεκπεραίωσης του αιτήματος του πολίτη, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της ανασύστασης του φακέλου, ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και να προστατευθεί με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον του.
Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές, ότι στόχο της συγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί η άμεση εξυπηρέτηση, έστω και με προσωρινή διεκπεραίωση του αιτήματος του πολίτη, καθώς και η εξασφάλιση των νομίμων απαιτήσεών του, σε περίπτωση απώλειας φακέλου με δικαιολογητικά που αυτός έχει προσκομίσει, από υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Δηλαδή το αίτημα του πολίτη πρέπει να εξετάζεται και να διεκπεραιώνεται, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή πολλοί ιδιοκτήτες προτίθενται να προβούν στην επισκευή ή πώληση των ανωτέρω κτισμάτων, με σκοπό να αντιμετωπίσουν επείγουσες βιοποριστικές ανάγκες ιδίων και των οικογενειών τους, ένεκα των δυσμενέστατων δημοσιονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας, αιτούμεθα όπως σύμφωνα με το Π.Δ. 114/05 (ΦΕΚ-165/Α/30-6-05) “Υποχρεωτική ανασύσταση φακέλου, ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της Υπηρεσίας” και την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΔΙΑΠΔ/Α/24327/21-2-2006 εγκύκλιο με θέμα: “ανασύσταση απολεσθέντων φακέλων οικοδομικών αδειών”, ενεργήσετε δια της αρμοδίας Υπηρεσίας σας, για την ανασύσταση του φακέλου που αφορά την ανέγερση ή επισκευή ή πώληση των ανωτέρω κτισμάτων ή εξεύρετε τρόπο προσωρινής διεκπεραίωσης του παρόντος αιτήματός μας, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της ανασύστασης των απολεσθέντων φακέλων.
Ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος