Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου – τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της πρώτης συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός των άλλων, ενημερώθηκε για το generic Πρόγραμμα της Προβολής και Προώθησης του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού «New Wines of Greece» στις αγορές της Β. Αμερικής και της Κίνας του οποίου η υλοποίηση ξεκινάει τώρα και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.
Η εφαρμογή του Προγράμματος είναι στην αρμοδιότητα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ το οποίο θα έρχεται σε απευθείας συνεργασία με τον ΟΠΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της ΚΟΑ οίνου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με προϋπολογισμό 1.800.000 Ευρώ και με δικαιούχους του Προγράμματος τον ΟΠΕ και την ΕΔΟΑΟ. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί έχει κάνει σημαντικά βήματα στη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της εικόνας αξίας, προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί και σε άλλες αγορές όπως είναι η αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου η Προβολή και η Προώθηση είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο θα κληθεί το Δ.Σ. να επιτελέσει. Επίσης η απορρόφηση των κονδυλίων της ΚΟΑ Οίνου για την Προβολή και την Προώθηση είναι μία ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσει το Δ.Σ. και μάλιστα να βρει πόρους για την χρηματοδότηση και σε αγορές μέσα στην Ε.Ε. όπως είναι η πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα Προβολής και Προώθησης μέσω της ΚΟΑ Οίνου συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε, κατά 30% από εθνικούς πόρους και κατά 20% από την ιδία συμμετοχή των δικαιούχων ΟΠΕ - ΕΔΟΑΟ.

Οι δράσεις του Προγράμματος αφορούν στη συντήρηση και ανάπτυξη του Portal του ελληνικού κρασιού www.newwinesofgreece.com με παράλληλη μετάφρασή του και λειτουργία και στα Κινέζικα, στην αξιοποίηση των social media στις αγορές στόχους, στη συνέχιση του Γραφείου Οίνου για τη Β. Αμερική και στη δημιουργία Γραφείου Οίνου στην Κίνα.

Μέσω του Προγράμματος θα δημοσιευτούν καταχωρήσεις για τα New Wines of Greece σε παραδοσιακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στις χώρες στόχους σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα συνολικά 60 επαγγελματίες «Master of Wine»,  εισαγωγείς, οινοδημοσιογράφοι, bloggers και γενικώς διαμορφωτές κοινής γνώμης τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με σκοπό να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά και τα ελληνικά αμπελοτόπια.

Στο πλαίσιο επίσης του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ενέργειες Προβολής και Προώθησης για τους καταναλωτές στις κάβες και τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης το Μάιο.
Η έναρξη της δράσης αυτής θα συνδυαστεί με μία μεγάλη εκδήλωση για τα New Wines of Greece για τους επαγγελματίες (Road Show).

Η ΕΔΟΑΟ τέλος σε συνεργασία με τον ΟΠΕ και το γραφείο Οίνου θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στα 90 καταστήματα του Μονοπωλίου του SAQ στον Καναδά για τους καταναλωτές.