Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

την αντίθεσή της εκφράζει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ε.Ο.Τ

Επιστολή προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Απασχόλησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, και Τουρισμού σχετικά με την «αντίθεση στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ε.Ο.Τ.», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

Ένα ακόμη «χτύπημα» προβλέπεται να δεχθεί η νησιωτική μας περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα προτείνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αφορούν τις μεταρρυθμιστικές δράσεις για το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, δημιουργείται Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά. Καταργείται η Π.Υ.Τ. Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο, στο οργανόγραμμα της οποίας προβλέπεται σήμερα και η λειτουργία γραφείου υποστήριξης τουρισμού στη Θήρα και γραφεία πληροφοριών στην Πάρο και στη Μύκονο.

Στην προτεινόμενη Π.Υ.Τ. Αιγαίου, θα λειτουργήσουν δύο γραφεία υποστήριξης τουρισμού, στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη. Υποβαθμίζονται δηλαδή και αυτές οι δύο περιφερειακές διευθύνσεις σε γραφεία υποστήριξης τουρισμού.  Υποβαθμίζοντας συνολικά σε όλο τον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο την παρεχόμενη από την πολιτεία υποστήριξη του τουριστικού τομέα της οικονομίας, κύριος πυλώνας του οποίου είναι τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
Η πρόταση αυτή γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι ανάγκες των νησιωτών που στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τον τουρισμό, ούτε η πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, καθώς επίσης οι υφιστάμενες δυσκολίες συγκοινωνίας με τον Πειραιά και το υψηλό πλέον οικονομικό κόστος αυτών.
Δεκάδες οικογένειες εργαζομένων , σήμερα στα γραφεία του ΕΟΤ, σε περιφερειακό επίπεδο, θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν στον Πειραιά, είτε να απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους. 
Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι πρόχειρη, υποβαθμίζει τον τουριστικό τομέα της οικονομίας των νησιών, κατά συνέπεια επιφέρει πλήγμα στην εθνική οικονομία της χώρας, είναι αντισυνταγματική και χαρακτηρίζει τους νησιώτες ως πολίτες γ΄ κατηγορίας.
Είναι αυτονόητο η πρόταση αυτή, θα πρέπει ν΄ απορριφθεί από κάθε λογικά σκεπτόμενο πολιτικό παράγοντα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίκαιες αντιδράσεις από τις τοπικές, νησιωτικές μας κοινωνίες, διότι θα επέλθει ένα ακόμη αναίτιο πλήγμα στη νησιωτική μας περιφέρεια.
Προσδοκάμε ότι η πρόταση αυτή θα παραμείνει στα συρτάρια των γραφείου σας και δεν θα γίνει πραγματικότητα, οδυνηρή για τον τουρισμό μας».