Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2013

και τυπικά πρόεδρος για την διετία 2013 – 2014 της ΕΔΟΑΟ ο Μάρκος Καφούρος – η ομιλία του κατα την διάρκεια της ΓΣ για την ανάληψη των καθηκόντων του


 Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της 14ης τακτικής Γενικής  Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Αμπέλου και Οίνου) την Πέμπτη 21-2-2013, κατά τη διάρκεια της οποίας  ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΑΟ για τη διετία 2013 – 2015 καθώς και οι νέοι αντιπρόσωποι στη Γενική της Συνέλευση.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται εκ περιτροπής για κάθε θητεία από τα δύο συστατικά μέλη της ΕΔΟΑΟ (ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ).
Όταν τον Πρόεδρο ορίζει το ένα μέλος το άλλο μέλος ορίζει τον Αντιπρόεδρο.



Πρόεδρος της Οργάνωσης για την επόμενη διετία ορίστηκε, με απόφαση της ΚΕΟΣΟΕ, ο κ. Μάρκος Καφούρος Αντίστοιχα Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ορίσθηκε, με απόφαση του ΣΕΟ,  ο κ. Άγγελος Ρούβαλης.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι απο πλευράς Σαντορίνης ως αναπληρωματικό μέλος της ΚΕΟΣΟΕ εξελέγει ο Ματθαίος Δημόπουλος, διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων Santo Wines ενω ως τακτικό μέλος στην νέα ΣΕΟ ο Πάρις Σιγάλας ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Κτήμα Σιγάλα» στους Μπαξέδες της Οίας.

Ο νέος Πρόεδρος της Οργάνωσης με την ανάληψη των καθηκόντων του, ευχαρίστησε τους αμπελουργούς και συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, να τον προτείνουν ομόφωνα για την θέση του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος δήλωσε, ότι από σήμερα ανατίθεται στα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να πάρουν στις πλάτες τους το Ελληνικό κρασί, να το βγάλουν από το τούνελ της Ελληνικής τραγωδίας και να του δώσουν τη θέση που πραγματικά του αξίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσία του και την καταξίωσή του στις αγορές όλου του κόσμου.

Επίσης απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους Αμπελουργούς και Οινοποιούς, συνεταιριστές και ιδιώτες επιχειρηματίες, δήλωσε ότι έχουν την πρόκληση να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν χώρες με βαθειά παράδοση και κουλτούρα στην παραγωγή και  στην εμπορία του κρασιού, αλλά και νέες χώρες με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κυρίως είναι ‘’ποσοτικά’’.

Τέλος ευχαρίστησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Ιωάννου για τη συμβολή του στην πορεία της Οργάνωσης.
Ο νέος Αντιπρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Οργάνωση προκειμένου να υπάρχει έργο καθώς και να ασχοληθεί πλέον και με άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο πέραν της Προβολής και Προώθησης.

Ο αποχωρήσας Πρόεδρος κ. Σωτήρης Ιωάννου στον απολογισμό του εστίασε στα Προγράμματα Προβολής και Προώθησης τα οποία υλοποίησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου στη διάρκεια της διετίας που πέρασε για τις αγορές των τρίτων χωρών, καθώς και στο νέο Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και υλοποιείται από κοινού με τον Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου, στις αγορές της Βορείου Αμερικής και την Κίνα. Τέλος ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΦΟΥΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΡΟΥΒΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΕΟΣΟΕ :  ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΒΟΥΜΒΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,
ΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΕΟ : ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ, ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΙΓΑΛΑΣ ΠΑΡΙΣ, ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΕΟΣΟΕ : ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΕΟ : ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΤΣΑ ΡΩΞΑΝΗ, ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ


Ο Μάρκος Καφούρος είναι σήμερα Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και A' Αντιδήμαρχος στο Δήμο Θήρας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήταν γεωπόνος στο Διεπαγγελματικό Σύνδεσμο Οίνων ΟΠΑΠ, στο Επαρχείο της Θήρας και στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, αρχικά ως γεωπόνος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής και στη συνέχεια ως πρόεδρός της από το 2007. Η γεωπονική επιστήμη σε συνδυασμό με τη μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του και για τα μοναδικά προϊόντα που παράγει η ηφαιστειακή γη, τον ώθησαν να αγωνιστεί με πάθος για την ανάδειξη των προϊόντων αυτών. Συμμετείχε ενεργά ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής των συνεδρίων για τη «Μικρόκαρπη Τομάτα», το «Αμπέλι», το «Φυτογενετικό Πλούτο των Κυκλάδων» που οργανώθηκαν στη Σαντορίνη και προσέγγισαν επιστημονικά τα ζητήματα της τοπικής αγροτικής παραγωγής, έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στα σαντορινιά προϊόντα και αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάδειξη πλέον της φάβας της Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ και στην αναμενόμενη αναγνώριση και της μικρόκαρπης τομάτας της Σαντορίνης ως ΠΟΠ. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του στα αγροτικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το ΕΘΙΑΓΕ για τη μελέτη και την ανάδειξη των προϊόντων. Αρθρογραφεί τακτικά σε πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων με θέμα πάντα τη Σαντορίνη και τον πλούσιο αγροτικό της πλούτο και συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις αγροτικού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους. Το προφιλ του θα το βρείτε στο facebook στην διευθυνση :


Στην ομιλία του κατα την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ (21.2.2013) στην Αθήνα και ως νεοεκλεγείς πρόεδρος του φορέα, ο κ. Καφούρος ανέφερε τα εξής :

Κατ΄  αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω, τους συναδέλφους μου αμπελουργούς και Συνεταιριστές στην ΚΕΟΣΟΕ, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπό μου, να με προτείνουν ομόφωνα, για την ανάληψη της Προεδρίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, των ιδιαιτεροτήτων και των απαιτήσεων της νέας μου θέσης, που την συγκεκριμένη  χρονική στιγμή και λόγω της γενικότερης  οικονομικής δυσπραγίας, γίνονται  δυστυχώς  ακόμη πιο έντονες, αποδέχομαι την ομόφωνη τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στον Έλληνα αμπελουργό, απέναντι στο Ελληνικό κρασί, κάτι που ανελλιπώς έκανα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια τόσο για τον Σαντορινιό Αμπελουργό όσο και για το κρασί και τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Κύριοι συνάδελφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, σήμερα μας ανατίθεται από κοινού, από σύσσωμο τον Αμπελοοινικό κόσμο της Πατρίδος μας, να πάρουμε στις πλάτες μας το Ελληνικό κρασί, να το βγάλουμε από το τούνελ της Ελληνικής τραγωδίας, να του δώσουμε την θέση που πραγματικά αξίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την καταξίωση και την παρουσία του στις αγορές όλου του κόσμου. 
 Όλοι εμείς εδώ σήμερα, Αμπελουργοί και Οινοποιοί, Συνεταιριστές και ιδιώτες επιχειρηματίες, έχουμε την πρόκληση να ανταγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε    χώρες με βαθειά παράδοση και κουλτούρα στην παραγωγή αλλά και  στην εμπορία του κρασιού, αλλά και νέες χώρες με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κυρίως είναι ‘’ποσοτικά’’.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας και μέσα από τις δικές του εμπειρίες το δύσκολο του εγχειρήματος, όχι όμως το αδύνατο. Τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν είναι "ποσοτικά" είναι όμως μοναδικά και ποιοτικά, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά:
-           Το πλούσιο Ελληνικό αμπελουργικό ποικιλιακό δυναμικό, με προεξέχουσες τις ποικιλίες,  Ασύρτικο,  Μοσχιφίλερο,  Αγιωργήτικο,  Ξυνόμαυρο και όχι μόνο.
-           Οι ήπιες παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτίκές που πολλές φορές παρέμειναν αναλλοίωτες και αποτελούν εγγύηση ποιότητας.
-           Η γεωγραφία και το ανάγλυφο της χώρας μας, με τα μοναδικά αμπελοτόπια και η παράδοση αιώνων στην παραγωγή εξαίρετων κρασιών, με χαρακτήρα και τυπικότητα.
-           H Ελλάδα είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός και η εμπειρία της  κατανάλωση  άριστης ποιότητας και μοναδικών   κρασιών  σε συνδυασμό  με την ιδιαίτερη γαστρονομία μας, μπορούν να οδηγήσουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας, να γίνουν οι καλύτερες πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
-           Τέλος το αξιόλογο  ανθρώπινο δυναμικό, ο Έλληνας Αμπελουργός και Οινοποιός,  ο Έλληνας επιστήμονας, εφόσον ξεπεράσουν  κάποια από τα ελαττώματα της φυλής μας, που κυρίως καλλιεργούνται, εδώ στον τόπο μας και δουλέψουν με όραμα και συλλογικότητα, τότε όλα μαζί θεωρώ ότι αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να πετύχουμε.

Όλοι μας σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη, τις αδυναμίες και ενδεχομένως από τις υπερβολές του παρελθόντος. Ας κάνουμε την σημερινή μέρα αφετηρία της προσπάθειας για την Αναγέννηση του Ελληνικού κρασιού, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επιχειρήσεις μας, στον κόσμο μας στην Πατρίδα μας, ξεπερνώντας τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις και ενδεχομένως συντεχνιακές επιδιώξεις, δουλεύοντας στη βάση του κοινού, του συλλογικού, του Εθνικού σκοπού με μια νέα Διεπαγγελματική αντίληψη.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα και την προηγούμενη, αλλά και τις παλαιότερες διοικήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν πολλές φορές με  πολλές προσωπικές υπερβάσεις,  για χάρη του μεγάλου σκοπού μας. Πιστεύω ότι και η σημερινή Διοίκηση στην βάση των Αρχών και των Αξιών που πρεσβεύουμε όλοι μαζί θα δουλέψουμε να βγούμε από το τούνελ σηματοδοτώντας τον δρόμο της Ανάπτυξης, και της Αναγέννησης της Πατρίδος μας.

Μην ξεχνάμε  ότι το μέλλον του Ελληνικού κρασιού είναι άμεσα δεμένο με το μέλλον των ανθρώπων του και των περιοχών του.