Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

ενημέρωση εκπροσώπων του Περιφερειακού Τύπου απο τους ευρωβουλευτές του πασοκ

Ενημέρωση δημοσιογράφων του Περιφερειακού Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20.2.2013 στις Βρυξέλλες απο την ομάδα των ευρωβουλευτών του πασοκ.

 Υπέρ της πολιτικής που εφάρμοσε ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας, αναφέροντας πως ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όμως δυστυχώς η οικονομική κρίση έφερε πίσω αυτές τις μεγάλες πρωτοβουλίες. Δήλωσε επίσης πως είχε να αντιμετωπίσει μία δύσκολη και άγνωστη κατάσταση. "Πολλές φορές που αναφερόμαστε στον Γιώργο Παπανδρέου ξεχνάμε ποια ήταν η κατάσταση εκείνες τις ημέρες. Ο κ. Δρούτσας ουσιαστικά χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαϊας έναν πολιτικό ο οποίος κινήθηκε γρήγορα και σωστά προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Επίσης ο κ. Δρούτσας υπερασπίστηκε τις επιλογές και σε επίπεδο προσώπων της κοινοβουλευτικής ομάδας του πασοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για ενα εξαιρετικά δύσκολο και σε δυσοίωνες συνθήκες έργο που έχει έρθει εις πέρας τα τελευταία 3 χρόνια.

Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Σταυρακάκης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. στον προϋπολογισμό της ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και είναι κατα πολύ μικρότερος απο αυτούς του παρελθόντος, καθώς και αναλυτικά, ύστερα απο ερωτήσεις δημοσιογράφων, στις σημερινές διαδικασίες για την χρηματοδότηση προγραμμάτων των 273 Περιφερειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ελλάδας, στις ιδιαιτερότητες των οποίων ανα περίπτωση αναφέρθηκε αναλυτικά.

Στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην δημιουργία ενός ευνοϊκού -και οικονομικού κλίματος- με στόχο την μείωση της ανεργίας, ενω έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη για αισιοδοξία και λιγότερων «παραπόνων» απο πλευράς της Ελλάδας. Η κ. Παλιαδέλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των προστίμων που εκκρεμούν εις βάρος της Ελλάδας απο την πλευρά της Ε.Ε. ενω ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στο θέμα των δεκάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, κάτι που όπως ανέφερε έχει έρθει η ώρα να κλείσει (σ.σ. να προχωρήσει και να δοθούν οριστικές λύσεις).

Στην τοποθέτησή της η κ. Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ανάγκης συνοχής της σημερινής Ευρώπης και στις δυσκολίες που φαίνεται οτι θα αντιμετωπίσει η εκλογική διαδικασία για τις Ευρωεκλογές του 2014, με το κλίμα που -δυστυχώς- όπως είπε έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, να προβληματίζει έντονα ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κ. Ποδηματά, η απόρριψη της Ευρώπης και ο ευρωσκεπτικισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με στόχο την αλλαγή των όποιων αρνητικών αντιλήψεων για την Ευρώπη, παρά το αρνητικό όπως παραδέχθηκε, οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, εντοπίζοντας παράλληλα ως το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.

Στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων η κ. Μαριλένα Κοππά, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματός της, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ε.Κ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ε.Κ. στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, παραδέχθηκε οτι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην Ελλάδα στην κατανόηση και προβολή του έργου συνολικά, των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κάνοντας λόγο για μια πολύ σκληρή μάχη που γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα σε επίπεδο οικονομικό αλλά και γενικότερα κοινωνικό. Χαρακτηριστικά δε η κ. Κοππά ανέφερε οτι «το τελευταίο διάστημα και εξ αιτίας της κρίσης έχει αρχίσει να αναρωτιέται η Ελλάδα για τον ρόλο και την παρεμβατικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, σε αντίθεση με οτι ίσχυε στο παρελθόν όπου οι ευρωβουλευτές θεωρούνταν επιδοτούμενοι τουρίστες».
Επίσης η κ. Κοππά είπε οτι η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμη και σήμερα να δανειστεί χρήματα απο τις αγορές, ενω έκανε λόγο για την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκών εξελίξεων και σχετικά με τον προϋπολογισμό ανέφερε πως,
«Αυτό που είδαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι το βάρος των χωρών οι οποίες θέλανε να μειωθεί ο προϋπολογισμός, δεν το σήκωσε όπως αναμενόταν η κα Μέρκελ, αλλά ο κ. Κάμερον. Είδαμε δηλαδή μια συμμαχία του κ. Κάμερον με την κα Μέρκελ που για μένα είναι μια πολύ δηλητηριώδης συμμαχία, γιατί ο κ. Κάμερον όπως και η μεγάλη πλειοψηφία, απ’ ό,τι φαίνεται της αγγλικής κοινής γνώμης, βρίσκεται σε μια αποστασιοποίηση και μια σταδιακή απομάκρυνση ψυχικά, αλλά και ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον εκπροσωπεί τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη. Το να ταυτιστεί και να συμμαχήσει μαζί του μια χώρα σαν τη Γερμανία που είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και δηλητηριώδες όπως είπα, είναι και επικίνδυνο.» Συμπληρώνοντας πως «Είμαστε σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Πρώτη συζήτηση θα γίνει το Μάρτη. Αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής στη στάση του Κοινοβουλίου. Είχε έρθει την Δευτέρα εδώ στις Βρυξέλλες ο Βαν Ρομπάι για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σύγκρουση ήταν πάρα πολύ σφοδρή με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών ομάδων, γιατί το επιχείρημα του ευρωκοινοβουλίου είναι απλό. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα επιτείνει τα ελλείμματα. Είναι παράλογο και είναι σαν να τρέχουμε με 1.000 χιλιόμετρα πάνω στον τοίχο. Επιπλέον είναι μια συνταγή καταδίκης συνολικά για την Ευρώπη. Θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Το Μάρτη έχουμε την πρώτη συζήτηση. Τελική ψηφοφορία απ’ ό,τι φαίνεται θα γίνει τον Ιούλιο. Δεν θα είναι απλό. Όλοι βέβαια, όλες οι μεριές και το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν συμφέρον να βρεθεί μια λύση και να βρεθεί μια ισορροπία, αλλά θα είναι νομίζω μια διαπραγμάτευση σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους και με μεγάλη σφοδρότητα».
Σχετικά με το Πασοκ ανέφερε πως «Κινδυνευει να πέσει σε αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα, να μπλέξει σε οργανωτικισμούς και σε συγκρούσεις περισσότερο για κομματικές θέσεις και συσχετισμούς, ενώ η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί παγερά αδιάφορη, βουτηγμένη μέσα στο τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει και τη δυστυχία της. Είναι ένα πάρα  πολύ μεγάλο ρίσκο  αυτό το συνέδριο. Από την άλλη θα έχει σημασία ένα ανοιχτούμε στην κοινωνία, να την ακούσουμε και να τη κουβεντιάσουμε. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί.  Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ένας κλειστός διάλογος μεταξύ στελεχών. Η κοινωνία δυστυχώς ακόμη και την ώρα που μιλάμε είναι παγερά αδιάφορη για το τι συμβαίνει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί θα ήταν λάθος να χαθεί η ευκαιρία.
Ακόμη δυστυχώς δεν έχουμε προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ξέρετε όταν λέμε ότι κάνουμε προσυνεδριακό διάλογο και ανήκουμε στην κοινωνία, κοινωνία δεν είναι αυτοί που μαζεύονται στις αίθουσες των ξενοδοχείων της Αθήνας για να συζητήσουν διάφορα θέματα. Εμείς πρέπει να πάμε στην κοινωνία, δίπλα στο πρόβλημά τους, στο χώρο εργασίας τους, στο μαγαζί τους. Εκεί που υποφέρουν και εκεί που ζουν το τεράστιο πρόβλημα, όπου εμείς, όχι μονο το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλο το πολιτικό σύστημα, είναι σε ένα βαθμό υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Άρα εμείς πρέπει να πάμε κοντά στον κόσμο, εμείς πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να απολογηθούμε στους ανθρώπους.
                  
Απο την πλευρά της η κ. Συλβάνα Ράπτη μέλος της επιτροπής «απασχόλησης και κοινωνικών» υποθέσεων και «κοινοτικής αγοράς», αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και σε ανάλογα προγράμματα που «τρέχουν» απο πλευράς Ευρώπης. Σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης ανέφερε οτι η Ευρώπη αν μη τι άλλο δίνει την δυνατότητα στους νέους της σε πολλές και αξιόλογες εκπαιδευτικές επιλογές.
Παράλληλα η κ. Ράπτη αναφέρθηκε σε θέματα εργασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, πέρα απο την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, σε επίπεδο Ε.Ε. λαμβάνονται αποφάσεις και γίνονται προσπάθειες για την «κοινωνική ανάπτυξη».