Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

μεγάλες οι πιέσεις στον Δήμο Θήρας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αποτέλεσμά τους...

Για κάποιους «δυσάρεστα», άλλοι πάλι τα θεωρούν στην «σωστή κατεύθυνση και με στόχο την -επι τέλους- επίλυση της χρόνιας πληγής» τα όσα προέκυψαν απο την συνάντηση (19.2.2013) του Δήμαρχου Θήρας με την Γ.Γ. και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Περιβάλλοντος, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

«Δυσάρεστα» ή «στοχευμένα και με σκοπό» την επίλυση του ζητήματος, τα νέα απο πλευράς υπουργείου λένε πως η λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή που γίνεται σήμερα και απο το 1985, στην καλντέρα Μεσαριάς – Φηρών, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να δημιουργηθεί  επίσης άμεσα και σε νέο χώρο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Τα νέα αυτά συνοδεύτηκαν επίσης απο πρόστιμα τα οποία εκκρεμούν στο να αρχίσουν να επιβάλλονται στην Δημοτική Αρχή καθώς επίσης και απο «εναλλακτικές» προτάσεις ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει στο ενδεχόμενο κλεισίματος της σημερινής χωματερής με κοινή Υπουργική απόφαση.

Απο τα παραπάνω, αν μη τι άλλο γίνεται σαφές, οτι το θέμα της χωροθέτησης (όσο ακόμη μπορεί να θεωρείται και αυτό σε εκκρεμότητα και οχι βέβαιο..) και κυρίως αυτό της δημιουργίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, θα απασχολήσουν τόσο σοβαρά και για πρώτη φορά, την Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους της Σαντορίνης.

Ααυτό βέβαια που δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς είναι το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον, αλλά και σε βάθος χρόνου, με δεδομένο οτι για να αποφύγει η δημοτική αρχή και κατ επέκταση το νησί τα χειρότερα (πρόστιμα, άμεση διακοπή λειτουργίας υφιστάμενης χωματερής κ.α.) θα πρέπει οι όποιες διαδικασίες για την μετεγκατάστασή και λειτουργία μονάδας διαχείρισης να τρέξουν γρήγορα, αλλά και σωστά...

Υπάρχει δε η άποψη μιας σεβαστής μερίδας ανθρώπων που υποστηρίζουν -σε απλά ελληνικά- οτι «χωρίς ασφυκτικές πιέσεις και πρόστιμα η Σαντορίνη δεν θα δεί ή δεν θα έβλεπε μετεγκατάσταση και δημιουργία ΧΑΔΑ..»  με δεδομένες τις «απανταχού» αντιδράσεις κατοίκων περιοχών του νησιού στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας σε περιοχές που κρίνουν οτι δεν είναι κατάλληλες γι αυτό το σκοπό, καθώς επίσης και απο το οτι «στα χαρτιά», τα πράγματα, κατα κανόνα, δεν εξελίσσονται γρήγορα ενω είναι πιθανές και ανατροπές στους όποιους σχεδιασμούς.
Οπότε αυτό που με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε, είναι το πως θα εξελιχθεί το πλάνο της Δημοτικής Αρχής για το θέμα σε συνδυασμό με τις πιέσεις -και οικονομικές- των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θέση που προκρίνεται (και απο τις δύο τελευταίες μελέτες, η δεύτερη παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012) για την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, είναι η περιοχή «παλαιά ορυχεία Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στις 9.1.2013,

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς την χωροθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Σαντορίνη στην θέση «παλιό λατομείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, ύστερα από ανάλογο αίτημα του Δήμου Θήρας για την ίδρυση και λειτουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)
Η θέση αυτή άλλωστε βρέθηκε πρώτη στην λίστα μελετητών που εξέτασαν και βαθμολόγησαν αρκετές περιοχές στο νησί (7.2012) ως προς την καταλληλότητά τους για την εν λόγο χρήση.
Κατά συνέπεια, μετά και την άρση των εμποδίων από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο Δήμος θήρας αναμένεται να αναθέσει την δημιουργία μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Από πλευράς κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη κινηθεί νομικές διαδικασίες για την αποφυγή του ενδεχόμενου να μεταφερθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτήν την περιοχή, επισημαίνοντας σειρά επιχειρημάτων με βάση τα οποία κάτι τέτοιο θα ήταν θεωρητικά και πρακτικά καταστροφικό για τον οικισμό.

Σχετικά με τις ΟΕΔΑ και τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτές,
Μια ΟΕΔΑ αποτελείται από ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά φιλική.