Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2013

o Γιάννης Βρούτσης και οι υπο διασταύρωση κωδικοί...

Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε (21.2.2013) ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Στην επιστολή, ο υπουργός ζητεί  από όλους τους διοικητές των ταμείων να επισπεύσουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον έλληνα φορολογούμενο.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα προόδου των εργασιών, η μείωση των αποκλίσεων είναι σημαντική όσον αφορά τον Α.Μ.Κ.Α. ενώ αντίθετα είναι σχεδόν μηδενική όσον αφορά τον ΑΦΜ.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν περιοριστεί το Φεβρουάριο του 2013 στο 7% από 9% το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για μείωση 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος Α.Μ.Κ.Α. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40%. Η διαφορά στο στόχο μπορεί να καλυφθεί άμεσα με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μηχανογραφικών διασταυρώσεων (αφορά ένα επιπλέον 22%), τα οποία έχουν αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στις υπηρεσίες των ταμείων.
Δυστυχώς στο πεδίο των Α.Φ.Μ. διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος Α.Φ.Μ. εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και ταμεία π.χ. ο ΟΑΕΕ που τα κατάφεραν, φτάνοντας την απόκλιση τόσο στον Α.Μ.Κ.Α. όσο και στον Α.Φ.Μ. στο 0%.
Σας καθιστώ σαφές ότι δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια απλή δέσμευση των διοικήσεων των ταμείων ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για έναν εθνικό στόχο που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι’ αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. να μηδενιστεί!