Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2013

ακρόαση για τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Πρόταση για να ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης με στόχο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των προωθούμενων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, στις 7 Νοεμβρίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να προσκληθεί η Τρόικα αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειών, οικονομολόγοι και κοινωνικοί φορείς.

Η πρόταση θα συζητηθεί, όπως δεσμεύτηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Danuta Maria Huebner, από τη σύνοδο των συντονιστών των πολιτικών ομάδων. Στις επαφές του Νίκου Χρυσόγελου με τους συντονιστές και των άλλων πολιτικών ομάδων της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, όλοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον...

Μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή των Πράσινων, Σβεν Γκίγκολντ, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε μια σημαντική διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίσης. Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολύ γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος Servaas Deroose της Κομισιόν / ECFIN και Klaus Masuch της ΕΚΤ,βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πολύ έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών αλλά και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις έγκυρων οικονομολόγων που για ακόμη μία φορά παρουσίασαν το αδιέξοδο των επιλογών της Τρόικα και την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη στρατηγική διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ο  Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου να ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία από την Επιτροπή αυτή με θέμα της επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να συζητηθεί η πρόταση στην σύνοδο των συντονιστών των πολιτικών ομάδων. Στις επαφές που είχε ο Νίκος Χρυσόγελος με τους συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την πρότασή του και πρόταση των Πράσινων. Στην πρόταση του Νίκου Χρυσόγελου και των Πράσινων επισημαίνεται η ανάγκη να προσκληθούν εκπρόσωποι της Τρόικα αλλά και των περιφερειών, οικονομολόγοι και κοινωνικοί φορείς.

Πρωτίστως, όμως, η όλη προσπάθεια πρέπει επικεντρώνεται στην απουσία, στο μέλλον, του απίστευτου αυτοσχεδιασμού και της έλλειψης δημοκρατίας στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Η Τρόικα (αποτελούμενη από την ΕΚΤ, την Επιτροπή της ΕΕ και το ΔΝΤ) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και των αποφάσεών της ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών, με αδιαφανή τρόπο και χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεών τους. 

Η τρόικα μας έχει, δυστυχώς, συνηθίσει σε εξωπραγματικές προβλέψεις, διαρκή αναθεώρηση στρατηγικών και προγραμμάτων και, το χειρότερο, έχει προωθήσει μία κουλτούρα απαξίωσης των κυριότερων παγκοσμίως ινστιτούτων μελετών και των συμπερασμάτων των εκθέσεών τους! Τα αρχικά σχέδια της τρόικας δεν λειτούργησαν σε καμία από τις υπό επιτήρηση χώρες.

 Στην Ελλάδα η κατάσταση χειροτέρευσε μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων "διάσωσης". Η συρρίκνωση της οικονομίας είναι πιο δραματική, η αύξηση της ανεργίας πολύ ισχυρότερη και το δημόσιο χρέος πολύ υψηλότερα από ό, τι προέβλεπαν τα πρώτα προγράμματα της Τρόικα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες προσδοκούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταλήξει σε έκθεση για τα αίτια αυτών των ανησυχητικών αποτελεσμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε περιπτώσεις παραβίασης ευρωπαϊκών πολιτικών και νομοθεσιών, ή σε εκείνες όπου η νομοθεσία εφαρμόστηκε εσφαλμένα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε μέχρι σήμερα την ευκαιρία να επηρεάσει τις αποφάσεις και τις ενέργειές της Τρόικα. Η διαδικασία, λοιπόν, που ξεκίνησε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του Γερμανού Πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ και ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, θα έχει ως αποτέλεσμα την διερεύνηση των επιπτώσεων των πολιτικών που προωθεί η Τρόικα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, και η σχετική έκθεση θα παρουσιαστεί τον Μάιο πριν τις εκλογές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία των Πράσινων που εργάζονται στοχεύοντας ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή οικονομική, κοινωνική και πολιτική ολοκλήρωση, την τραπεζική ένωση, την δημοκρατική λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την λογοδοσία των λειτουργών των ευρωπαϊκών θεσμών, προς όφελος πάντα των πολιτών.

Τα πλήρη κείμενα μπορείτε να τα δείτε εδώ : http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1980:troica_econ_ep&Itemid=75&lang=el