Σύμφωνα με ανάρτηση του
http://news.travelling.gr/ σχετικά με
τα αποτελέσματα του προγράμματος «2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη» και
την χθεσινή (4.11) πρώτη μέρα της έκθεσης,
«Ξέρετε γιατί λέμεκάποιο λάκκο έχει η φάβα;» Ρώτησε ο
Σαντορινιός σεφ Βασίλης Ζαχαράκης μπροστά από μια τεράστια κατσαρόλα με φάβα.
«Γιατί όσο λάδι και να ρίχνεις μέσα της, αυτή το απορροφά», είπε, παίρνοντας το
μπουκάλι με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που «άδειαζε» αμέσως μέσα στην κατσαρόλα.
Όταν μετά από μερικές σβούρες της κουτάλας, το λάδι ως δια μαγείας
εξαφανίστηκε, εντυπωσιάστηκαν όλοι. Οι μεν, λιγοστοί Έλληνες καλεσμένοι, γιατί
ενώ συχνά χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση δεν ήξεραν από πού προέρχεται και οι
δε 50 και πλέον βρετανοί δημοσιογράφοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες όταν γεύτηκαν
την εν λόγω φάβα.