Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013

πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» - απολογισμός δράσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2013

Πλούσιο, για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις ήταν το έργο και οι δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» την φετινή χρονιά που φτάνει στην ολοκλήρωσή της. 

Γιορτές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, παραδοσιακοί χοροί από τα παιδιά του οικισμού, πανηγύρια, φιλοξενία εικαστικών εκδηλώσεων και πολλές και καλές αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες αποτέλεσαν το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δραστήριου Συλλόγου, οι οποίες αξίζει να πούμε, ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσο το ενδιαφέρον όσο και την συμμετοχή του κόσμου.

Με τον απολογισμό των δράσεών του για το 2013, ο Σύλλογος υπόσχεται και παράλληλα ανακοινώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό των δράσεών του για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου,

Αγαπητοί συγχωριανοί, μέλη και φίλοι του συλλόγου μας,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συμμετοχή σας στις φετινές εκδηλώσεις του συλλόγου μας, οι οποίες με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη στέφθηκαν  με επιτυχία και να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Εστία κατά το 2013:
Στις 23 Φεβρουαρίου έγινε η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου στην ταβέρνα «Πύργος», που φέτος εντάχθηκε στο Έτος Γαστρονομίας, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ενθουσιώδη σχόλια από τον Τύπο για την εκδήλωση και κυρίως για τα χορευτικά των παιδιών μας (βλ. δημοσίευμα στο «Κ» της Καθημερινής).

Τα παιδιά της «Εστίας» συμμετείχαν ενεργά στην φαντασμαγορική φωταγώγηση του Πύργου την Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου, έθιμο που πλέον έχει καθιερωθεί και προσελκύει πλήθος κόσμου στο χωριό μας.  Ο σύλλογος βοήθησε στην οργάνωση και επιβράβευσε τα παιδιά με ένα χαρούμενο δείπνο.

Στις 7 Μαΐου, στο εντευκτήριο της Εστίας έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Γελοιογραφίας με θέμα «Γαστρονομία στη Σαντορίνη», με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων που διήρκεσε μέχρι το τέλος Αυγούστου. Την ίδια ώρα εγινε ομιλία της ερευνήτριας του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κας Κυριακής Χρυσού-Καρατζά, με θέμα: «Φωτιές του Πάσχα στην Σαντορίνη».

Στις 25 Μαΐου στη θεατρική σκηνή της Εστίας παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Δημήτρη Χατζή «το Διπλό Βιβλίο» με την χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις 29 και 30 Μαΐου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «το Μικρό Κολοκυθάκι» στο Κλειστό Γυμναστήριο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπορίου. Η Εστία συνεισέφερε με χορηγία 500 ευρώ.

Η Εστία συμμετείχε στη  γιορτή του Δημοτικού Πύργου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς με βράβευση του καλύτερου μαθητή στα Καλλιτεχνικά, στη μνήμη Στέφανου Πάλλη. Δώρισε σε όλους τους μαθητές από ένα βιβλίο της Έκθεσης Γελοιογραφίας και στους αποφοίτους βιβλίο για τον Πύργο του αείμνηστου Αντώνη Κονταράτου.

Στις 20 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Πύργου  έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Θήρας, με θέμα "Γαστρονομία". Η έκθεση διήρκεσε έως τις 31 Οκτβωβρίου.

Στις 22 Ιουνίου 2013, στο εντευκτήριο της Εστίας, έγινε η παρουσίαση της ψηφιοποίησης μέρους του ιστορικού αρχείου του πρώην Δήμου Καλλίστης, Θήρας που πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Δήμου Θήρας.
Την ψηφιοποίηση ανέλαβε το «Ινστιτούτο  ΑΡΕΘΑΣ - Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών Παλαιογραφίας, Βιβλιολογίας και Ιστορίας των Κειμένων» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την επιστημονική επιστασία του εκτελεστικού προέδρου της φιλόλογου – παλαιογράφου Δρ Αγαμέμνονα Τσελίκα. Επιμέλεια παρουσίασης από τον Δρ Τσελίκα και τον φιλόλογο κ. Γιάννη Γαλαίο.

Στις 5 Αυγούστου έγινε το ετήσιο πανηγύρι του Σωτήρος στην πλατεία Πύργου, με παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική, ενταγμένο φέτος στο Έτος Γαστρονομίας.

Στις 6 Αυγούστου η Εστία σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, φιλοξένησε τους συντελεστές του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ της Κύπρου. Στο «Παραδοσιακό χωριό» του Πύργου  με την αμέριστη βοήθεια του κ.Χατζηγιαννάκη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου ΣΕΛΗΝΗ και του chef κ.Πατσέα, δημιουργήθηκαν εδέσματα με τοπικά θηραϊκά προϊόντα για να προβληθούν σε Κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής. Στα γυρίσματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τα χορευτικά σχήματα της Εστίας και έδωσε συνέντευξη ο Δήμαρχος.

Στις 17 Αυγούστου παρακολουθήσαμε την υπέροχή «Μουσική Βεγγέρα» στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μια μουσική συνάντηση της Φλώρας Χρυσού, του Αργύρη Λούλατζη και του Νίκου Σαπουτζάκη. Η βραδιά ενταγμένη στο Έτος Γαστρονομίας περιελάμβανε κρασί και κεράσματα.

Στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και μεγάλου υποστηρικτή του συλλόγου κ. Γιάννη Μαρίνου με τίτλο «Ας προσέχαμε». Την παρουσίαση έκανε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος. Ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία του κ. Μαρίνου με θέμα: «Αν προσέχαμε θα γλυτώναμε από τα μνημόνια».

Την 1η Σεπτεμβρίου η Εστία, σε μια συγκινητική και χαρούμενη εκδήλωση, απένειμε, όπως κάθε χρόνο, τα καθιερωμένα χρηματικά βραβεία και επαίνους στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαθητές του Πύργου, στη μνήμη Λίζας Πατινιώτη-Μαρίνου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου έγινε στο εντευκτήριο της Εστίας η παρουσίαση του βιβλίου της κας Λέλας Μαγγανάρη με τίτλο: «Το μπαλκόνι του Θεού» αφιερωμένο στα παιδιά όλου του κόσμου.

Στις 6 Οκτωβρίου  στο εντευκτήριο της Εστίας έγινε η επίσημη ανακοίνωση και απονομή αναμνηστικών στους  γελοιογράφους που διακρίθηκαν στην Έκθεση Γελοιογραφίας. Στην έκθεση που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Θήρας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν 69 γελοιογράφοι από 27 χώρες.

Στις 15 Οκτωβρίου στο Γραφείο του Δημοτικού Διαμερίσματος στην κεντρική πλατεία του Πύργου, έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Μαρμαρογλυπτικής του κ. Γρηγόρη Κουσκουρή με τίτλο: «Τα Κουζινικά», στο πλαίσιο του Έτους Γαστρονομίας.

Στις 19 Οκτωβρίου το πρωί, στο παραδοσιακό καφενείο «το Καντούνι» στην πλατεία Πύργου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Πίττα «τα ΚΑΦΕΝΕΙΑ της Ελλάδας».

Στις 21 Οκτωβρίου ο φυσιογνώστης Διευθυντής του Γυμνασίου Εμπορίου κ.Σαμψών Κατσίπης παρουσίασε μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία με θέμα «Γαστρονομική Χλωρίδα της Σαντορίνης και το Ημερολόγιο του Γεωργίου Βενετσάνου».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Μαρίνο για την ηθική και υλική υποστήριξη του Συλλόγου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Βαγγέλη Νομικό για την πρόθυμη βοήθειά του σε όλα τα αιτήματα της Εστίας και τον κ. Γιώργο Χατζηγιαννάκη του εστιατορίου «Σελήνη» για την συνεχή συνδρομή του στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε επίσης τα οινοποιεία του νησιού και τις επιχειρήσεις εστίασης του Πύργου για την προσφορά προϊόντων τους στις εκδηλώσεις μας που συνέβαλε στην επιτυχία τους.
Τέλος, ευχαριστούμε πολύ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο για την κάλυψη των εκδηλώσεών μας όσο και για επαινετικά σχόλια που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος Ιάκωβος Ζώρζος, η Γενική Γραμματέας Κυριακή Φύτρου.