Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

η φάβα της .. Σχοινούσας! μια νέα δημοφιλής τάση στα ελληνικά Media…

Σύμφωνα με μια πολυδιαβασμένη ανάρτηση με αρκετές μάλιστα κοινοποιήσεις στα social media, είναι αυτή της σελίδας  www.cookbox.gr σχετικά με την φάβα της Σχοινούσας.
Κι όπως αναφέρει και το κείμενο στην εισαγωγή του, «η πιο γνωστή είναι της Σαντορίνης», οπώτε «δικαιωματικά» καλό είναι να δούμε και την .. γευστική πρόταση των «ανταγωνιστών»!

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η πιο γνωστήείναι της Σαντορίνης. Τα τελευταία χρόνια όμως σε ένα ακόμα Κυκλαδονήσι οι κάτοικοι ξαναγυρνούν σιγά-σιγά στην καλλιέργειά της: Η φάβα της Σχοινούσας κερδίζει συνεχώς σε φήμη και οι εστιάτορες του νησιού όλο και πιο συχνά την σερβίρουν σε «πειραγμένες» εκδοχές.

Εκεί, στο «Deli» της Χώρας της Σχοινούσας δοκίμασα πριν από χρόνια μια εξαιρετική ντόπια φάβα σερβιρισμένη με τηγανητό χταπόδι. Αλλά και στην Σαντορίνη οι πειραματισμοί με το διάσημο προϊόν της δεν σταματούν – μέχρι και βάση τάρτας έγινε στο εστιατόριο «Σελήνη».

Προσφέρεται για παιχνίδια η φάβα και σηκώνει και πολλές παραλλαγές. Φέτος δοκίμασα ένα πιάτο χάρμα οφθαλμών καθώς η κρέμα είχε πάρει ροδί χρώμα από το παντζάρι με το οποίο είχε βράσει. Και δεν ξεχνώ τη φάβα που σέρβιραν παλιά στην «Καλλίστη» της οδού Ασκληπιού με καραμελωμένα κρεμμύδια και ελαιόλαδο αρωματισμένο με δυόσμο.

Ορίστε λοιπόν μερικές προτάσεις για ένα πιάτο που δεν θα προδίδει την παράδοση, αλλά θα κάνει τη διαφορά.

Η πιο απλή παρέμβαση είναι να βάλετε στην κατσαρόλα που βράζουν τα όσπρια μαζί με το κρεμμύδι και ένα καρότο –πάει καταπληκτικά. Για να είμαι ειλικρινής έχω δοκιμάσει κι άλλα λαχανικά, μέχρι και μια ντοματούλα έχω βάλει να βράσει και να πολτοποιηθεί με τη φάβα. Και όλα ταιριάζουν τελικά!

Στη φάβα που δοκίμασα τις προάλλες, η φίλη μου είχε βάλει στην κατσαρόλα μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι και ένα μικρό παντζάρι. Όταν ετοιμάστηκε, πολτοποίησε το μισό περίπου παντζάρι με την φάβα, ώστε να μην επηρεαστεί πολύ η γεύση αλλά να πάρει ένα εξαιρετικό χρώμα.

Το σερβίρισμα επιτρέπει κι άλλα παιχνίδια. Πρώτα απ’ όλα με τα κρεμμύδια που είναι πολύ πιο νόστιμα όταν καραμελώσουν. Ο τρόπος απλός: Τα κόβετε σε λεπτές φέτες τα βάζετε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι τα πασπαλίζετε με λίγη καστανή ζάχαρη και τα μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας   συνέχεια. Προς το τέλος ρίχνετε και λίγο καλής ποιότητας μπαλσάμικο για να γυαλίσουν.


Και για την γαρνιτούρα αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Κόψτε σε μπουκιές το βρασμένο χταπόδι, βάλτε το στο τηγάνι και σβήστε το με λεμόνι και βάλτε το ζεστό γύρω από την φάβα. Ή γαρνίρετε με καπνιστό χέλι που έχετε ζεστάνει για λίγο στο γκριλ. Ή στολίστε την με γαύρο μαρινάτο και κρεμμυδάκι φρέσκο. Ή ψήστε ντοματίνια πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο και σερβίρετε τα πάνω από την φάβα μαζί με κάπαρη.

Είπαμε, προσφέρεται για παιχνίδια το προϊόν. Το πρόβλημα είναι να βρεις την πεντανόστιμη πραγματική φάβα των νησιών. Εγώ πάντως, κάθε χρόνο, φεύγοντας από την Σχοινούσα, προμηθεύομαι μια μεγάλη ποσότητα για να κρατάω κάτι από το Αιγαίο στη διάρκεια του αθηναϊκού Χειμώνα.

Λεονί για το HomeMade blog